tiistai 26.5.2020 | 14:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Presidentin sanat otettava vakavasti –  Känkkäränkälle ei ole tilaa kuolemanvaaran edessä

Tapani Postila
Pe 20.3.2020 klo 20:30

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön perjantaisessa haastattelussa oli vakava pohjavire, kun päämies ruoti koronatilannetta. Niinistö myönsi, että kamppailemme tulevaisuudestamme tavalla jota ei ole aikaisemmin koettu. Presidentti tiivisti ajan oleva todella poikkeuksellisen. Presidentillä oli selkeä tilannekuva koronan aiheuttamasta uhasta, ja voi luottaa hänen olevan maassa parhaiten informoituja henkilöitä.

Viranomaiset eivät ole vahtimassa jokaisen liikkeitä. Vastuu päätösten toimeenpanosta on nyt meillä jokaisella. Kansalle on jätetty tuo valta, ja presidentti toivoo kansan käyttävän sitä viisaasti.

Niinistön on totuttu ottavan kantaa asioihin omalla suoralla tyylillään, jossa joku voi pahoittaa mielensäkin. Nyt presidentti ei jättänyt moittimatta poikkeusoloissa määräyksiä ja velvoitteita rikkovia kansalaisia. Hän korostaa että päätöksillä suojataan, ei suljeta ihmisiä pois.

Häneltä eivät todellaan saa myötätuntoa yli 70-vuotiaat seniorikansalaiset, jotka ehdoin tahdoin ovat sosiaalisessa kontaktissa toisiin ihmisiin. Presidentin syyttävä sormi osoittaa kaikkiin ihmisiin, jotka jättävät välittämättä näin muiden ihmisten turvallisuudesta liikkumalla ilman huolen häivää tuttuun tapaansa.

Kotimaan huvimatkailijat, jotka rikkovat määräyksiä aiheuttavat myös vaaraa muille. Samoin kriitikin keihäs kohdistuu niitä kohtaan, jotka palaavat ulkomailta ja jättävät karanteeninsa huomioimatta.

Presidentti on tuohduksissaan joidenkin suojaamisten kohteena olevien puheista, että otetaan urheasti vastaan mitä tulee. Niinistö lakoniseen tyyliinsä arvioi noiden ihmisten urheuden loppuvan viimeistään sairasvuoteella ja mieleen ehkä tulevan olisiko sittenkin pitänyt olla vähän varovaisempi. Valtion päämies jatkoi, että pahimmillaan siinä viereisellä sairaspetillä ovat läheiset.

Presidentin huoli kannattaa ottaa tosissaan. Nyt ei ole kenelläkään varaa känkkäränkkään ja holtittomaan vastuuttomuuteen. Tilaa tyhmyyteen ei ole. Kyseessä on kuolemanvakava asia. Tehostetun hoidon räjähtävään tarpeeseen ja hengityskoneiden käyttöön ei ole varauduttu kevein perustein.

Ketään ei olla siirtämässä syrjään tai unohtamassa. Päinvastoin. Suojaamistoimenpiteillä halutaan suojella kaikkien kansalaisten terveyttä.

Presidentin sanoja kannattaa uskoa: täysi järki täytyy ottaa nyt käteen.

Ketään ei olla siirtämässä syrjään tai unohtamassa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »