keskiviikko 27.5.2020 | 15:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hiljaiseksi vetää – Juha Savela toteaa kolumnissaan, että päätös Tokion olympialaisten siirtämisestä pitäisi tehdä mahdollisimman pian

Ma 23.3.2020 klo 15:43 | päivitetty ma 15:48

"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin."

"Todella pahalta, todella pahalta näyttää nyt tässä kyllä."

Jostain kohtaa Mauno Koiviston optimismin ja matkustajalautta Estonian viimeisen viestin epätoivon välimaastosta löytyy aikanaan myös lopputulema siitä, miten koronaviruspandemian kanssa käy. Selvää on, että pandemia tulee jättämään jäljet yhteiskuntaan, talouteen, arkeen – tähän kaikkeen mitä elämäksi kutsutaan. Myös urheiluun.

Sanomattakin on selvää, että tällä hetkellä ympäri maailman moni asia ajaa urheilun edelle. Sen varmasti jokainen ymmärtää.

Jo tähän mennessä pandemia on ravistellut urheiluelämää huipulta harrastajaryhmiin. Peruttujen tai siirrettyjen arvokisojen listalle ovat jo joutuneet mm. jääkiekon arvoturnaukset, miesten EM-jalkapallon lopputurnaus ja monien lajien mestaruuskisat muualla ja meillä. Se tuttu perjantai-illan säbävuorokin muiden mukana.

On vain ajan kysymys, milloin saman kohtalon kokee tulevan kesän urheilutapahtumista suurin – Tokion kesäolympialaiset. Tämän päivän tilanteessa on vaikea nähdä sitä, että olympialaiset järjestettäisiin heinä-elokuussa Tokiossa. Ei siihen ole löydettävissä yhtään järkevää perustetta. Mitä pikemmin päätös kisojen siirrosta tehdään, sen parempi kaikille.

Siihenkin on jo varauduttava, että koko tulevan kesän kilpailukalenterin päälle lajista riippumatta on vedettävä ruksit.

Hiljaiseksi vetää. Kirjaimellisesti.

Kun maailma jossain vaiheessa normalisoituu (pienenä toivonkipinänä näin sulkulauseessa, että sekin hetki on joka sekunti lähempänä), ehkä tämä kaikki myös opettaa meitä asettamaan urheilun oikeisiin mittasuhteisiin. Ainakin miettimään sitä, onko yhdenkään urheilijan suoritus kymmenien miljoonien arvoinen, tarvitaanko huippuhienoja areenoita kaiken kulisseiksi tai kuinka tärkeää loppupeleissä ovat mestaruudet, kultamitalit, sarjanousut...

Eikä edellisellä kappaleella ole tarkoitus vähätellä huippu-urheilun – tai urheilun ylipäätään – merkitystä. Parhaimmillaan urheilu on mitä mainioin yhteisöllisyyden ylläpitäjä, arjen värittäjä, elämysten tarjoaja niin kilpailijalle kuin suurelle yleisölle. Näillä jutuilla on oma arvonsa.

Mutta ehkä tämä kaikki opettaa meitä ymmärtämään kohtuuden merkitystä myös urheilussa. Aika näyttää.

Sitä ennen on urheiluväenkin opeteltava olemaan jonkin aikaa hissukseen omassa lähipiirissä. Voi olla, että sohvan nurkasta löytyvä puoliso osoittautuu vallan mukavaksi persoonaksi, jonka kanssa voi telkusta seurata, miten Mietaan käy Farmi Suomessa missien ja muiden "nettitähtien" puristuksessa. Toki tähellisempäänkin saa aikaansa käyttää. Kukin tavallaan. Erikseen, mutta yhdessä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »