torstai 4.6.2020 | 10:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hallitus pidentää koulujen sulkemista ja etäopetusta 13. toukokuuta asti – Koulujen aikainen aloittaminen syksyllä on yksi vaihtoehto

Joonas Kuikka, Vanessa Valkama
Ma 30.3.2020 klo 20:45 | päivitetty ma 21:27

Hallitus kertoi maanantai-iltana, että varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia tullaan jatkamaan kuukaudella 13. toukokuuta saakka eri kouluasteilla.

Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan samalla jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos epidemian rajoittaminen sitä vaatii.

Kaikki alkuperäiset valmiuslain asetukset pidennetään 13. toukokuuta asti, lukuun ottamatta Uudenmaan sulkemista, joka on voimassa 19. huhtikuuta asti tämän hetken tiedon mukaan.

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan koulujen aikataulut päättävät kunnat.

Yksi mahdollisuus olisi aikaistaa syksyllä lukuvuoden aloitusta, jotta kouluissa pystyttäisiin tasa-arvoisemmin turvaamaan kaikkien etäopetuksessa olleiden oppilaiden oppiminen.

– Yhdessä pohdimme, minkälaisia toimenpiteitä tarvitaan. On syytä käydä keskustelua opettajien ja koulutuksen järjestäjien kanssa, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan oppilaiden taidot pystytään etäopetuksessakin arvioimaan erilaisilla kokeilla ja näytöillä.

Kenenkään valmistuminen tänä keväänä ei vaarannu poikkeusolojen vuoksi.

Andersson lupaa rahoitusta opetuksen tukeen, kun oppilaat aikanaan palaavat etäopetuksesta kouluihin.

Ensimmäisestä kolmanteen luokkaan lapset ovat saaneet käydä koulua, mutta vanhempia on suositeltu pitämään lapset kotonaan, jos se vain on mahdollista.

Päiväkotiin on saanut viedä lapsen, mutta sitä on suositeltu välttämään, jos suinkin mahdollista.

Lopputulos on ollut se, että sekä kouluissa että päiväkodeissa on ollut vain murto-osa tavallisesta lapsimäärästä. Koululaiset ovat pääosin siirtyneet etäopetukseen ja kotitehtäviin.

Hallituksen mukaan kouluissa on ollut vain 7 prosenttia lapsista ja varhaiskasvatuksessa 22 prosenttia poikkeusolojen aikana.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että Uudenmaan liikkumisrajoitus on voimassa 19. huhtikuuta saakka. Marinin mukaan aiempia rajoituksia kuitenkin tiukennetaan myös rajoilla.

Hänen mukaansa hallitus on aloittanut pikaisesti valmistelun pohjois- ja länsirajojen rajaliikenteen tiukentamiseksi sekä laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamiseksi lukuun ottamatta tavaraliikennettä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi tiedotustilaisuudessa, että rajoitustoimia arvioidaan jatkuvasti. Tavoitteena kuitenkin on, että Uudenmaan eristys voitaisiin purkaa 19. huhtikuuta.

Ohisalon mukaan pohjois- ja länsirajojen liikkumisen rajoittaminen tapahtuu sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen pohjalta.

– Hoitokapasiteetti pohjoisessa on varsin pieni, emmekä voi sitä riskeerata. Siksi joudumme tulevat viikot rajoittamaan jopa työmatkaliikennettä näillä rajoilla, Ohisalo totesi.

//uutista täydennetty uusilla tiedoilla klo 21.27//

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »