keskiviikko 8.7.2020 | 11:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soitessa on todettu kolmanneksi vähiten tartuntatapauksia maan kaikista sairaanhoitopiireistä – Johtajaylilääkäri Dabnell: Tartuntaketjut saatu selville, altistuneiden jäljitys onnistunut ripeästi

Vili Ruuska
Ti 31.3.2020 klo 13:00 | päivitetty ti 14:48

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Uusia koronavirustartuntoja ei ole todettu tiistai-iltapäivään mennessä Soiten alueella. Soiten alueella on todettu yhteensä viisi koronavirustartuntaa tähän mennessä.

THL:n verkkosivujen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on todettu yhteensä 58 koronavirustartuntaa. Koko maassa varmistettuja tautitapauksia on 1 384 (tilanne 31.3. kello 12.54).

Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell kertoo, että koronavirusnäytteitä otetaan muutama kymmen joka päivä. Testituloksien analysointi on nopeutunut viime viikkojen vauhdista, mikä on hyvä uutinen.

– Testitulokset tulevat viiveettä. Saamme kaikki tulokset vuorokauden aikana, Dabnell sanoo.

Soiten alueen koronavirustartunnan saaneet ovat kotihoidossa, eikä osastolla ole ollut yhtään koronaviruspotilasta. Koronapoliklinikan näytteenotossa ja puhelimessa on ollut hiljaista nyt alkuviikosta.

Soite tiedottaakin, että tilanne on edelleen melko rauhallinen ja että valmistautuminen etenee suunnitelmien mukaan.

Vaikka tilanne ulospäin on rauhallinen, hoitohenkilökunnalla riittää työtä. Siitäkin huolimatta, ettei koronaviruksen saaneiden osastohoito ole toistaiseksi työllistänyt Soitea.

– Koronavirus työllistää paljon meitä. Meillä on koko ajan informaation jakamista, ohjeistamista, koulutuksia, paikkojen varustelua ja suojainten hankkimista. Se (koronavirus) on päivätyötämme.

THL:n koronakartan mukaan Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu kolmanneksi vähiten koronavirustartuntoja maan sairaanhoitopiirien keskinäisessä vertailussa (tilanne 31.3. kello 14.38). Edellä – voitaneen sanoa tässä yhteydessä – ovat Itä-Savo yhdellä tartuntatapauksella ja Kainuu neljällä tartuntatapauksella.

Pieni tartuntamäärä on antanut aikaa varustautua, mihin ollaan tyytyväisiä.

– Voidaan ajatella, että olemme epidemian alkuvaiheessa. Emme ole vielä hengähtäneet helpotuksesta. Pysymme odottavalla kannalla, Dabnell toteaa.

Tartuntatapauksien diagnosointi ja sitä seurannut ripeä jälijtystyö saavat kiitosta Dabnellilta. Niiden ansiosta alueella on todettu niin vähän tartuntoja.

– Olemme saaneet pidettyä tartuntaketjut hyvin käsissä. Kaikki altistuneet on saatu jäljitettyä. Sosiaalinen eristäytyminen on onnistunut hyvin, Dabnell summaa.

On myös mahdollista, että alueen väestötiheys näkyy tartuntamäärässä.

– Keski-Pohjanmaa on harvaan asuttua aluetta. Ryppäitä ei ole syntynyt. Positiiviset tartuntatapauksethan olivat alun perin niistä tunnetuista paikoista, joissa oli (ennestään) koronavirusta. Ne olivat tuontitavaraa, Dabnell havainnollistaa.

Koronavirustartunnan saaneita varten on olemassa lomake, jonka kohtien mukaan toimitaan. Kun potilaan koronavirusnäyte todetaan positiiviseksi, häneltä kysytään liikkumisesta ja kontakteista. Tämän jälkeen altistuneihin otetaan yhteyttä ja kysytään mahdollisista oireista.

//31.3. kello 14.48 Päivitetty juttua johtajaylilääkäri Pirjo Dabnellin kommenteilla. Muokattu otsikkoa.

Lue myös:

Virustartunnat kääntyivät laskuun Suomessa – Soiten alueella tartuntoja yhä viisi, Pohjois-Pohjanmaalla tartuntoja nyt 58

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »