lauantai 30.5.2020 | 17:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kehysriihi alkoi koronan varjossa – Kulmuni: Akuutin kriisin jälkeen tavoitellaan myös talouden tasapainoa

Kirsi Turkki
Ti 7.4.2020 klo 10:37

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Tunnelma hallituksen kaksi päivää kestävissä kehysneuvotteluissa on aivan erilainen kuin vielä kuukausi sitten hahmoteltiin. Nyt hallitus tekee päätöksiä akuuteista koronaviruksen aiheuttamista lisätoimista, eikä mieti työllisyysasteen nostamista tai päästöjen vähentämistä.

– Kriisin keskellä ei perata hallitusohjelmaa, eikä käydä tarkasti läpi yksityiskohtia, pääministeri Sanna Marin (sd.) painotti.

Marinin mukaan budjettiriihessä kesän jälkeen nähdään minkälainen tilanne on, ja sitten tehdään yhdessä ratkaisuja.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) sanoi, että koronavirus jättää kehysneuvotteluihin varjonsa. Kevään talouspolitiikkaa suunnitellaan usvaisessa tilanteessa.

Kulmunin mukaan valtion velkaantuminen tulee olemaan kaksinumeroinen.

– Jos ensimmäinen numero on kakkonen, ja se siinä pysyy, niin jotenkin selvitään tästä tilanteesta.

Hallituksen tänään alkavaan kehysriiheen kohdistuu paljon odotuksia. Yritykset tarvitsevat uuden tukipaketin, kunnat pelastuspaketin, sosiaali- ja terveysala, työttömyysturva ja maatalous lisää rahaa.

Hallitus päättää kehysriihessä miljardiluokan lisäbudjetista. Maaliskuussa hyväksytyssä lisäbudjetissa kriisin hoitoon annettiin jo miljardi euroa. Ilman koronakriisiä Suomen valtion velka olisi ollut vuoden lopussa noin 109 miljoonaa euroa.

Kulmuni sanoi, että pitkällä tähtäimellä kriisin jälkeen hallitus tavoittelee myös talouden tasapainoa.

– Suomen rakenteelliset ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään. Ratkomme nyt akuutissa tilanteessa koronasta aiheutuvia ongelmia. Kun pääsemme poikkeustilasta eteenpäin, niin aloitamme keskustelun työllisyystoimista ja rakenteellisista uudistuksista. Nyt täytyy selvitä akuutista kriisistä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) painotti ennen hallituksen kehysneuvottelujen alkua, että koronatarpeet menevät nyt kaikkien muiden tarpeiden edelle.

– Tärkeää on nyt nähdä, miten kauan tilanne jatkuu. Jos poikkeustilanne kestää vain kolme kuukautta, niin noustaan helpommin. Jos kestää kauemmin, niin on vaikeampi nousta.

Haaviston mukaan on tärkeää katsoa myös tulevaisuuteen kriisin keskellä.

– Kannattaa miettiä, miten uudistuneena tullaan kriisistä ulos. Pitkän tähtäimen ajattelua ei saa unohtaa. Ekologisiin muutoksiin on aina tarvetta.

Haavisto ei ottanut kantaa hallituksen jo päättämien uudistusten perumiseen, vaan painotti, että pitää katsoa kokonaisuutta.. Hallitus on jo päättänyt lisätä rahaa muun muassa eläkkeisiin, koulutukseen ja kehitysapuun.

Kehysneuvotteluja käydään tänään Säätytalossa iltapäivään asti. Sitten neuvottelut keskeytetään, koska valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) osallistuu euroryhmän etänä pidettävään kokoukseen. Euroryhmä pyrkii tiistain kokouksissaan yhteisymmärrykseen ehdotuksista koronakriisin taloudellisten vaikutusten lievittämiseksi. Euromaat keskustelevat noin 500 miljardin euron tukipakettia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »