lauantai 30.5.2020 | 17:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Rekisteröimättömillä mönkijöillä ajavia alaikäisiä mönkijäkuskeja liikkuu taas Kokkolan seudulla

Tapio Lehtinen
Ti 7.4.2020 klo 17:11

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Kevät on saanut mönkijäkuskit liikkeelle. Keskipohjanmaan saaman lukijavinkin mukaan Kokkolan sedulla on taas nähty rekisteröimättömillä mönkijöillä ajavia alaikäisiä kuljettajia.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Niemi muistuttaa, että mönkijän sarviin tarttujalta vaaditaan paitsi tietoa ja taitoa myös ikää.

– Lainsäädännön vaatimukset tunnetaan ajokorttien osalta, mutta välttämättä ei muisteta, että mönkijä on ajoneuvo siinä missä muutkin, sanoo Niemi.

Kaikkia mönkijäluokkia koskee kuljettajan 15 vuoden ikärajoitus tiellä ja maastossa. Alle 15-vuotias saa kuljettaa mönkijää vain suljetulla alueella.

Oma piha-alue ei täytä suljetun alueen määritelmää. Alue on voitava sulkea luotettavasti esimerkiksi aitaamalla. Mönkijällä maastossa liikkuvan on aina hankittava maanomistajan tai -haltijan lupa ajamiseen.

Maastomönkijä on lain mukaan maastoajoneuvo. Sillä saa ajaa tiealueella vain tietyissä erityistapauksissa kuten tien ylityksessä.

Mönkijällä ei saa ajaa kevyen liikenteen väylillä, vaikka mopoilu olisi sallittu lisäkilvellä. Tieliikennekäyttöön tarkoitetulla mönkijällä saa kuljettaa matkustajia rekisteröintitodistuksen mukaisesti.

Liikenneturvan mänkijäopas: Keskeiset mönkijöitä koskevat säännöt ja määräykset

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »