Paikallisuutiset

Korpelan Voiman kiistelty ex-toimitusjohtaja Tuula Loikkanen on toiminut yhtiön asiantuntijana – Avoimia kysymyksiä on paljon: "En voi ymmärtää, että johtamisjärjestelyt ovat näin sekaisin", äimistelee Sähköliiton puheenjohtaja

Ei mikään yllätys tässä talossa. Noin voi käydä kenelle vain.

Särö Korpelan Voiman ilmapiirissä syveni viime viikolla, kun Verkko Korpelan pääluottamusmies Jani Vetoniementyösuhde purettiin. Sen jälkeen yhtiön toimintakulttuurin kritisoimista on varottu, ainakin julkisesti, entistä enemmän.

Keskipohjanmaan tietojen mukaan puhumista vältellään varoitusten ja jopa potkujen pelossa. Siksi Keskipohjanmaa julkaisee maanantaina haastatellun työntekijän näkemyksiä ilman hänen nimeään ja titteliään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Julkisen keskustelun välttelyllä työntekijä viittaa viime syksyyn, jolloinirtisanottiin kaksi päällikköä ja neljälle työntekijälle annettiin kirjallinen varoitus. Yksi varoituksen saajista oli ex-pääluottamusmies Jani Vetoniemi.

58 ihmistä tarkoittaisi sitä, että toimitusjohtajakaudellani keskimäärin kolme ihmistä on lähtenyt vuodessa. Se on tavallista elämän kirjoa. Tuula Loikkanen entinen toimitusjohtaja

Edelleen yhtiön palveluksessa oleva työntekijä kuvailee, että "työyhteisö on hyvä, mutta johto istuu liian korkealla": Virheitä sattuu kenelle tahansa, mutta varoituksia perustellaan tekaistuilla syillä. Varoitusten takia meitä työntekijöitä luullaan vaikka alkoholisteiksi.

"Hämmästyttävää, melkoinen sodanjulistus" kommentoi Sähköliiton puheenjohtajaSauli Väntti.

Sähköliitto vaatii Verkko Korpelan pääluottamusmiehen työsuhteen välitöntä palauttamista ja aikoo riitauttaa asian.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varmasti yhtiössä on tiedostettu, että ei tätä kertasyömisellä ohiteta. Ongelma on työsuhdeturva: vaikka tuomio tulisi, joutuu työnantaja maksamaan maksimissaan 30 kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen. Näin työnantajan näkökulmasta hankalista henkilöstön edustajista pääsee eroon. Korvaukset tällaisissa tapauksissa pitäisi nostaa kymmenkertaisiksi, sanoo Väntti.

Hänen mukaansa työsuhteen purkaminen on "ennen kaikkea selkeä viesti johdon osalta".

– Jos et ole tietyn linjan edustaja, näin voi käydä, kuka tahansa ei kelpaa. Tässäkin oli kyseessä henkilö, joka oli pyynnöstä kertonut omistajakuntien edustajille henkilökunnan näkemyksiä. Johto koki sen negativiisena, mikä on pöyristyttävää. Toisekseen luottamusmiehen työsuhteen purku on loukkaus ammattiyhdistysliikkeen kaikkein pyhintä kohtaan. Suhtaudumme sillä vakavuudella asiaan.

Väntin mukaan "epäkohdat Korpelan Voiman henkilöstöjohtamisessa" ovat olleet Sähköliiton tiedossa "pidemmän aikaa".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kovasti on ihmetelty, kuinka takavuosinaan niin hyvästä johtamisestaan tunnetussa yhtiössä on tapahtunut täydellinen suunnanmuutos. Sitä on vaikea ymmärtää. Pääluottamusmiehen työsuhteen purkaminen on hyvin poikkeuksellista. Sen tueksi oli koottu ontuvia perusteita. Nyt on käännyttävä omistajakuntien puoleen, sanoo Väntti.

Jos jääkiekkojoukkueella menee huonosti, valmentajatiimi vaihdetaan. Korpelan Voimassa ollaan kuitenkin vaihtamassa joukkuetta.

Vertaus on Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntin suusta.

– Hämmästyttävämmäksi tämän tekee se, että Korpelan Voimassa toimitusjohtaja on luopunut tehtävästään, mutta vanha kulttuuri jatkuu. Tuhannen taalan kysymys on se, mikä on tämän kaiken taustalla? Kyseessä on vakavarainen yhtiö. En voi ymmärtää, että johtamisjärjestelyt ovat näin sekaisin. Pelolla hallitseminen ei ole tätä päivää, Väntti sanoo.

Korpelan Voima on energia-alan etujärjestö Energiateollisuus ry:n jäsen. Energiateollisuuden työmarkkinajohtajaKari Laaksonen sanoo, että hän ei tunne Korpelan Voiman lähihistorian tapahtumia tarkasti.

Korpelan Voiman rinnalla kuitenkin seistään tuiskussa ja tuulessa.

– Jäsenemme nauttii samanlaista luottamusta kuin muutkin yritykset. Erimielisyyssopimusjärjestely voi siirtyä aluksi meidän ja Sähköliiton ratkaistavaksi, sanoo Laaksonen.

Kuinka harvinaista on, että sovintoa joudutaan hakemaan kiistassa, joka koskee pääluottamusmiehen työsuhteen purkamista?

– Vastaavaa ei heti tule mieleen, mutta ei se poikkeuksellistakaan ole, sanoo Laaksonen.

Tuula Loikkanen: "Tehtävien läpikäynnistä on kysymys, tehtäväni loppuu torstaina"

Tehtävänsiirtoon liittyviä kysymyksiä siirtymävaiheessa.

Näin Korpelan Voiman entinen toimitusjohtajaTuula Loikkanen kuvailee työtään yhtiön nykyisenä asiantuntijana.

– Ei sen kummempaa. Tehtävien läpikäynnistä on kysymys. Tehtäväni loppuu torstaina, Loikkanen kertoo puhelimitse.

Hän ei halua kommentoida kovaa kritiikkiä, jota yhtiön johtamiskulttuurista on viime vuosina esitetty.

Ex-pääluottamusmies Jani Vetoniemi laskeskeli Lestijoki-lehdessä, että "58 ihmistä on lähtenyt pois vuodesta 2008 alkaen Korpelan Voimasta ennen eläköitymistä huonon hallinnon ja henkilöstöpolitiikan takia".

– Minulla ei ole juridista oikeutta tuoda omaa näkökulmaani esille, koska en toimi toimitusjohtajana, Loikkanen vastaa.

Kuinka raskaana Loikkanen on kokenut jatkuvan kritiikin Korpelan Voiman johtoa kohtaan?

– Toimitusjohtaja antaa yhteisölle kasvot. Kaikki julkisissa tehtävissä toimivat tietävät, että siihen kuuluu arvostelun kestäminen.

Onko se sen arvoista?

– Jokainen puntaroi osaltaan. Kuuluu johtamiseen mielenkiintoisiakin ja hienoja asioita. Kokonaisuus ratkaisee.

Tulevaisuudensuunnitelmiaan Loikkanen ei halua avata. Ei edes sitä, onko hän hakenut Korpelan Voiman toimitusjohtajan paikkaa.

– Olen saanut ihmisoikeuteni takaisin. Mitä teen jatkossa, sen kommentoiminen ei ole tehtäväni.

Haastattelun jälkeen Loikkanen soittaa. Hän haluaa vastata tarkemmin väitteeseen "ihmisten savustamisesta talosta".

– 58 ihmistä tarkoittaisi sitä, että toimitusjohtajakaudellani keskimäärin kolme ihmistä on lähtenyt vuodessa. Se on tavallista elämän kirjoa.

Täältä löydät kaikki aikaisemmat Korpelan Voimaa koskevat jutut.

Tuula Loikkanen. Kuva on vuodelta 2009.
Tuula Loikkanen. Kuva on vuodelta 2009. Kuva: Juha Sallinen

Lue myös:Kritiikki Korpelan Voiman henkilöstöpolitiikkaa kohtaan lisääntyy, nyt puhuu omasta halusta lähtenyt ja työnjohtotehtävissä ollut henkilö – Kannuslainen ex-pääluottamusmies Vetoniemi laski 58 henkilön lähteneen huonon henkilöstöjohtamisen takia vuodesta 2008 alkaen

Fakta

Kuohuvaa historiaa

Korpela Voima irtisanoi marraskuussa kaksi päällikköä ja antoi neljälle työntekijälle kirjallisen varoituksen. Kesällä toimitusjohtaja Tuula Loikkasen luottamusta oli selvitelty. Hän sai luottamuksen, mutta joulukuussa hallitus ilmoitti toimitusjohtajan ja talousjohtajan luopuvan tehtävistään.

Korpelan Voiman varatoimitusjohtajana 19. huhtikuuta aloitti himankalainen Riitta A. Tilus, jolla on vuosien tausta kuntayhtymän ja sen yhtiöiden hallitustyöskentelystä. Samalla Tuula Loikkanen aloitti yhtiön asiantuntijatehtävissä.

Sen jälkeen Verkko Korpelan pääluottamusmies Jani Vetoniemen työsuhde purettiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä