tiistai 26.5.2020 | 20:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suomessa rikottiin viimein 20 asteen raja – Ylivieskassa ja Haapavedellä iltapäivän korkeimmat lukemat

Vili Ruuska, Hanna Rautio
La 23.5.2020 klo 17:20 | päivitetty la 19:53

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Vihdoinkin!

Kesäinen sää on hellinyt suomalaisia lauantaina. Iltapäivällä neljän paikkeilla Suomen lämpimimmät paikkakunnat löytyivät Pohjois-Pohjanmaalta, kun Ylivieskassa ja Haapavedellä rikottiin 20 asteen raja.

Ilmatieteen laitos uutisoi lauantain lämpötiloista Twitterissä:

Ylivieskassa lentokentän mittausasemalla lämpötila kiiri 20,3 asteeseen kello 15.20 ja 16.30 Haapaveden Mustikkamäellä rekisteröitiin kymmenystä korkeampi lämpötila, 20,4 astetta. Myöhemmin Ylivieska nousi yksin kärkeen 20,9 lämpötilalla ja Jämsän Halli kiilasi toiseksi 20,6 asteella.

Keski-Pohjanmaalla lämpimintä oli Halsuan Purolassa, 19,4 astetta. Toholammin Laitalan mittausasemalla lämpötila nousi 18,6 asteeseen.

Kokkolassa Meripuistossa ulkoilijat nauttivat kelistä aurinkolasit silmillään ja hymy huulillaan. Shortsit, t-paidat ja topit oli jätetty vielä vaatekaappiin – rannalla puhaltava petollinen tuuli oli osattu huomioida. Lämpötila kohosi Kokkolassa iltapäivän aikana 18,3 asteeseen.

Pohjanmaan puolella Kruunupyyssä lentoaseman mittauspiste näytti lauantaina 18,9 asteen lukemaa.

Säätyyppi näyttäisi pysyvän samanlaisena hyvän tovin, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Ilkka.

– Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lännestä vähän lisääntyy pilvisyys. Jotain hajanaista sadetta voi ripsiä, joskin enemmän Etelä-Pohjanmaalla ja länsirannikolla. Sateesta ei tule mainittavia kertymiä.

– Ensi viikolla aika samanlainen sää jatkuu. On enimmäkseen aurinkoista ja poutaa. Melko lämpimältä näyttää. Päivän ylimmät lämpötilat nousevat joka päivä viikon puoliväliin asti yli 15 asteen, paikoin lähemmäs 20:ta astetta, Ilkka mallintaa lähipäivien säätä.

Tuuli pysyy sateiden tavoin loitolla. Ilkan mukaan tuuli on heikkoa, korkeintaan kohtalaista puuskissa.

Ilkka käy puhelimessa läpi sään "suuria linjoja" ensi viikon puoliväliin asti. Sillä tarkkuudella ja aikajänteellä sään ennustaminen on tyypillisesti mielekästä. Ennustettavuus kuitenkin vaihtelee sään mukaan.

– Korkeapainesäällä on vähän helpompaa ennustaa. Jos puskee matalapainetta esimerkiksi aikavälin loppupuolella, se voi sotkea ennustetta hyvinkin tehokkaasti. Esimerkiksi keskiviikkona pohjoisosan yli pyyhkäisee heikko sadealue. Sitä ei eilisissä malliajoissa vielä näkynyt.

– On aina vähän vaikeaa ennustaa lämpötilaa asteen parin tarkkuudella tai tuulta, Ilkka huomauttaa.

Elämässä harva asia – tuskin mikään – on ehdottoman positiivinen vailla haittapuolia. Ei sellainen ole lämmin sääkään.

Ruohikkopalovaroitus on annettu Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle. Ruohikkopalon vaara on suuri, mikä johtuu kuivuudesta. Lisäksi tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Maastopalojentyöllistämä Jokilaaksojen pelastuslaitos paimensi aiheellisesti ihmisiä jo perjantaina pitämään tulitikut taskussa. Varovaisuuteen on syytä lauantaina ja sitä seuraavina päivinä, jos ja kun taivaalta ei tule vettä.

//päivitetty klo 19.51 Ylivieskan korkeinta lämpötilaa ja lisätty Jämsä päivän sijalle kaksi//

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »