tiistai 27.9.2022 | 07:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan nuorisokuoron uusi startti onnistui erikoisesta keväästä huolimatta: "Ryhmähenki on meidän valttimme"

Anni Saari
Pe 5.6.2020 klo 08:05

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkolan nuorisokuoron toiminta käynnistyi taukovuoden jälkeen uudelleen viime syksynä. Katriina Mathlinin johtamaan kuoroon tuli mukaan parikymmentä nuorta.

Kuorossa alettiin heti määrätietoisesti panostaa ryhmähenkeen.

– Siitä on puhuttu ihan ääneen, että ryhmähenki on meidän valttimme. Nuoret ovat olleet avoimia ja halunneet tutustua toisiinsa, Mathlin kertoo.

Iida Juola kertoo, että hän ei tuntenut kuorolaisista entuudestaan ketään.

– Minua jännitti tulla mukaan, mutta jännitys loppui ensimmäisen harjoitusten jälkeen. Kuorossa tuetaan ja autetaan, hän toteaa.

Juolaa ja monia muita kuorolaisia kiinnostaa laulamisessa kehittyminen ja oma edistyminen. Suorittamisen puolelle ei kuitenkaan mennä, koska kukaan ei laula kuorossa yksin.

Kuorolaulu tuo myös tasapainoa elämään ja laulun kautta pystytään puhumaan monenlaisista asioista.

– Laulamisesta tulee hyvä olo, summaa Olivia Pietilä.

Katriina Mathlin.
Eeva Valtokari

Syksyllä nuorisokuoro harjoitteli perinteisempää kuoro-ohjelmistoa, kuten eri maiden kansanlauluja, ja modernimpaa "kuoropoppia", sekä joululauluja, joita esitettiin konsertissa.

Kuoro ehti olla mukana myös Kokkolan juhlavuoteen liittyvässä 400 ääntä -konsertissa. Monelle laulajalle se, että pääsi osaksi 600 hengen jättikuoroa, oli huikea kokemus.

Nuorisokuoron hienosti alkanut uusi alku oli vähällä tyssätä maaliskuussa, kun fyysiset ryhmäharjoitukset loppuivat. Mathlin päätti kuitenkin heti, että viikoittaisia tapaamisia jatketaan, vaikka sitten etäyhteyksin verkossa.

– Poikkeuksellisten aikojen keskellä oli tärkeää, että jotain tuttua säilyi.

Google Meetillä toteutetuissa etäharjoituksissa pääpaino ei ollut tekniikkaharjoituksissa, vaan yhteishengen ylläpitämisessä.

– Jokaiselta kysyttiin, mitä kuuluu, ja tuntui, että joku oikeasti kuuntelee, sanoo Venla Kivioja.

Toisinaan harjoituksissa keskusteltiin yhdessä jostakin uudesta kappaleesta tai tekniikka-asiasta. Mutta varsinainen lauluharjoittelu jäi pääosin kuorolaisten omalle ajalle. Tätä varten Mathlin oli tehnyt verkkoon kansion, jossa oli jokaista harjoituskertaa varten ohjeet ja opetusvideoita ja treeninauhoja. Näin nuorisokuoro pystyi kevään aikana harjoittelemaan myös uutta ohjelmistoa.

– Ei pidä aliarvioida nuoria, he ovat taitavia ja omaksuvat nopeasti, Mathlin sanoo.

Nuorisokuorolaisten mielestä kuoroharrastus toimi hyvänä vastapainona koronakevään epävarmuudelle ja auttoi pääsemään irti pahasta olosta.

Tämän viikon keskiviikkona nuorisokuorolaiset tapasivat toisensa livenä ensimmäisen kerran lähes kolmeen kuukauteen. Kauden päätti piknik, jonka yhteydessä luonnollisesti hiukan myös laulettiin.

Elokuussa harjoitukset käynnistyvät toivon mukaan normaalisti. Mukaan mahtuu myös uusia laulajia, ja ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Nykyiset kuorolaiset kannustavat tulemaan mukaan toimintaan, jos laulaminen yhtään kiinnostaa. Aiempaa kokemusta ei tarvita.

Mathlin kertoo, että ensi syksylle on luvassa ainakin Kokkola 400 -juhlavuoteen liittyvä suurkonsertti, ja nuorisokuoro on myös kutsuttu laulamaan Joulun laulujuhlaan. Kevään suunnitelmiin kuuluu ainakin matka nuorisokuoropäiville.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »