keskiviikko 12.8.2020 | 18:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jarkko Kankaan kolumni: Poliitikon vastuun uusi mittakaava

Ke 24.6.2020 klo 06:30

Nasan verkkosivuilla on kunnioitusta herättävä käyrä. Graafi kuvaa ajallista muutosta ja alkaa vuodesta 800 000 ennen ajanlaskun alkua. Siis melko reippaasti ennen Kristusta.

Käppyrä aaltoilee rauhoittavan tasaisesti mittausten alusta suurin piirtein 1950-luvulle saakka. Huippuarvo, noin 300 miljoonasosaa, saavutettiin joskus 320 000 vuotta sitten.

1950-luvulla käyrä pomppaa pystysuoraan nousuun. Siitä lähtien ennätyksiä on rikottu jatkuvasti. Huippu saavutettiin taas toukokuussa: 414 miljoonasosaa.

Kyse on tietenkin hiilidioksidista. Sitä oli ilmakehässä näin paljon viimeksi plioseenikaudella, noin 5,3–2,6 miljoonaa vuotta sitten.

Millainen maailma oli silloin? Sen luulisi kiinnostavan meitä, koska johonkin sen kaltaiseen suunta on.

Parhaan tietomme mukaan Etelämantereella kasvoi silloin puita. Merenpinta oli noin 15–20 metriä nykyistä korkeammalla ja maapallo keskimäärin 3–4 celsiusastetta lämpimämpi.

Uutiset tutkimuksesta eivät muuttaneet maailmaa. Tieto taisi kadota johonkin yleiseen alitajuntaan.

Tähän päättyy kolumnin helppo osuus. Vaikea kysymys on, mitä pitäisi tehdä.

Eipä palijo mittää, vastasivat keskipohjalaiset, ääniä saaneet ehdokkaat edellisten eduskuntavaalien alla. Hakkuita tai lihankulutusta ei tarvitse vähentää, luonnolle haitallisia hankkeita voi jatkaa, jos ne tuovat työtä.

Näin kertoi Hesari viime vuonna. Kielteisimmin koko Suomessa ilmastotoimiin suhtauduttiin Toholammilla, Kannuksessa ja Vetelissä. Kokkolalaiset olivat samassa nuivassa rintamassa.

Demokratian keskeinen puute on nykyisyys- ja ihmiskeskeisyys: tulevat sukupolvet ja muut kuin ihmiset eivät voi ajaa etujaan. Vuoden 2019 ääniharavat tekevät päätöksiä myös tiltalttien ja 2039 syntyvien ihmisten asioista.

Aidosti vastuullinen poliitikko muistaa heidät ja Etelämantereen puut.

Parhaan tietomme mukaan Etelämantereella kasvoi silloin puita.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »