lauantai 4.7.2020 | 15:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Keskustan johto vaihtopenkillä

Su 28.6.2020 klo 17:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Keskustan kannatus on jumittunut 12 prosentin tasolle. Ylen kesäkuun mittauksessa 10 prosentin rajan alle sukeltaminen oli lähellä. Jää nähtäväksi pystyykö keskusta ennen syksyn puoluekokousta itse analysoimaan omaa ongelmatilaansa, vai pitääkö toimittajien tehdä kyseinen työ ja saada haukut kun kirjoittavat keskustan ongelmista.

Kannatuskadon vakio selityksiä ovat olleet median ja muiden puolueiden moittiminen, mutta kannattaisiko joskus etsiä vikaa peiliin katsomalla. Keskustalla tosin on vielä sekin ongelma, että puolue ei uskalla katsoa peiliin, kun sitä rasittaa pelko vielä suuremmista vaalitappioista.

Nykykeskustaa katsoessa voi hyvin perustein kysyä, että kuka siellä puhuu keskustan suulla ja lausuu julki keskustan linjan. Puolue on hallituksessa, mutta keskustan puheenjohtaja ja kaikki varapuheenjohtajat ovat vaihtopenkillä hallituksen ulkopuolella. Nykykeskusta ei näytä kansanliikkeeltä, joka valitsee puoluekokouksessa puheenjohtajiston ja luottaa valittuihin ministerinpaikkoja täyttäessään.

Puheenjohtaja Katri Kulmunista on tullut (tai tehty) rampa ankka syystä, että keskustan omat avainvaikuttajat, puoluehallituksen, puoluevaltuuston, piirihallitusten ja eduskuntaryhmän jäsenet, haluavat vaihtaa hänet Annika Saarikkoon syksyn puoluekokouksessa.

Mikäpäs siinä, puoluekokous valitsee puheenjohtajan, mutta tulevan syksyn kokouksen jälkeen pulinat eivät lopu. Vuosi sitten valitun puheenjohtajan pois potkiminen, varsinkin jos se toteutuu, käynnistää jälkipyykin pesun. Mainittu pyykinpesu tulisi tehdä todellisena tehopesuna, koska pelkkä puheenjohtajan vaihto ei pelasta identiteettinsä hukannutta keskustaa.

Annika Saarikkoon kohdistuu suuria odotuksia, mutta onko hän oikea valinta puheenjohtajaksi? Ensimmäisenä Saarikosta tulee mieleen hänen ministerivuosinaan tapahtunut aluesairaaloiden kaltoin kohtelu. Täällä eniten herätti huomiota Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston loppuminen. Toinen muistikuva Saarikosta on 2012 presidentinvaaleista, jolloin hän liittyi vihreiden Pekka Haaviston kannattajajoukkoon.

EU-politiikan linjan kirkastamista odotan. Koiviston Mauno totesi aikoinaan, että turvallisuus ajoi Suomen EU:n jäseneksi. Noista ajoista EU on muuttunut ja nyt sitä yhdistää korona-epidemian pelko ja kaavailussa oleva EU-maiden yhteinen velka.

Mikä on keskustan kanta tähän EU-maiden yhteiseen velkaan, joka pahimmillaan johtaa veronkanto-oikeuden antamiseen EU:lle. Halla-ahon Jussin kannan tietää kysymättäkin, mutta jään odottamaan keskustan linjanvetoa.

Harri Mäki-Petäjä Kannus

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »