keskiviikko 27.1.2021 | 05:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yksityisyydensuojaa varjeleva valiokunta kuukausien tauolla – ''Mitään korvaamatonta vahinkoa ei ole tapahtunut'', vakuuttaa puheenjohtaja

Marjukka Väisänen
Ti 30.6.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Eduskunnan salaisimmaksi valiokunnaksi tituleerattu tiedusteluvalvontavaliokunta ei ole pystynyt kokoontumaan koronapandemian takia sitten maaliskuun.

Siviili- ja sotilastiedustelutoiminnan parlamentaarinen valvonta on ollut "tauolla", mutta mitään laitonta tai korvaamatonta vahinkoa ei ole valiokunnan puheenjohtajan Mika Karin (sd.) mukaan tapahtunut.

Syynä kokoustaukoon ovat tilaongelmat: valiokunnan käyttämässä maanalaisessa turvatilassa ei ole mahdollista noudattaa poikkeusajan edellyttämiä turvavälejä. Etäkokoukset taas eivät salaisten asioiden käsittelyyn sovellu. Valiokunnan käsittelemät asiat ovat käytännössä kaikki salaisia.

Tiedustelua valvovan valiokunnan kokouksiin on nyt tulossa melkein puolen vuoden tauko, kun sen kokoukset on siirretty syysistuntokaudelle.

Valiokunnan jäsen Pauli Kiuru (kok.) nosti asian esiin eduskunnan täysistunnossa viime viikolla. Hän ei halua syytellä, vaan ihmettelee sitä, miten niin tärkeäksi viime vaalikaudella koettu yksityisyydensuojan tiukka valvonta voi jäädä niin pitkälle tauolle.

Vuosi sitten voimaan tulleet tiedustelulait avasivat siviilitiedustelua tekevälle Suojelupoliisille ja Puolustusvoimien sotilastiedustelulle aiempaa laajemmat toimivaltuudet. Valvonnasta käytiin kiivasta keskustelua eduskunnassa.

– Eduskunta halusi pitää kiinni siitä, ettei yksityisyydensuoja saa vaarantua ja omaa valiokuntaa pidettiin tärkeänä. Sitä taustaa vasten ei ole ihan symmetriassa se, ettei valiokunta kokoonnu kuukausiin, Kiuru sanoo.

– Mitään laitonta ei ole tapahtunut, eikä mitään asiaa vielä ole jäänyt sillä tavalla käsittelemättä, että voisi sanoa, ettei valiokunta olisi tehtäväänsä hoitanut. Mutta kyllä niitä asioita alkaa pikku hiljaa kasaantumaan.

Kiuru hämmästelee, kuinka vähän keskustelua tiedustelulainsäädännön toimeenpanosta ja valiokunnan työstä ylipäätään on ollut tällä vaalikaudella edelliskauteen verrattuna.

Tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtaja Mika Kari korostaa, että päätökset siirtää valiokunnan jo sovitut kokoukset kuulemisineen syksyyn on ollut valiokunnan yhteinen.

– Tiedusteluvalvontavaltuutetun kertomuksen käsittely, joka olisi ollut yksi valiokunnan päätöistä keväällä, on sekin yhteistuumin päätetty siirtää syysistuntokaudelle.

Karin mukaan mitään "korvaamatonta vahinkoa" kokoustauosta ei ole syntynyt.

– Itse tiedusteluviranomaisten valvonta, siis kotimaan- ja ulkomaantoiminnan sisäinen valvonta sekä tiedusteluvalvontavaltuutetun toimisto, on ollut koronakriisinkin aikana täydessä toiminnassa.

Tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakonen vahvistaa, että hän on tehnyt ja tekee työtään normaalisti. Valiokunnan kokoustauko ei ole vaikuttanut siihen millään tavalla.

– Minulla on se vakaa käsitys, että jos olisi tullut tilanne, josta olisin halunnut raportoida jotain havaintoja valiokunnalle, se olisi varmasti myös tarvittaessa järjestynyt.

Syysistuntokaudella tilojen on valiokunnalle Karin mukaan löydyttävä, tavalla tai toisella.

– Vaikka koronakriisi pitkittyisi, on tilat etsittävä. Vaikka erityisjärjestelyjen erityisjärjestelyillä.

Valiokunnan historian ensimmäinen kokous oli kesäkuussa 2019, ja kaikkiaan niitä on ollut 16. Viime syksynä kokouksia oli useita, tämän vuoden puolella on kokoonnuttu vain kaksi kertaa.

Kari huomauttaa, että monet muutkin valiokunnat joutuivat kevään aikana haastavaan tilanteeseen. Esimerkiksi puolustusvaliokunta, johon hän kuuluu, on istunut vain muutamissa välttämättömissä asioissa kolmen kuukauden aikana.

Myös monet muut valiokunnat ovat istuneet verkkaisempaan tahtiin, isommissa tiloissa ja osa asioista on siirretty syksyyn.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »