torstai 24.9.2020 | 04:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Hillaheeperi voi tarttua matkailijaan – Marjoista tarjolle tuoretta makua luontomatkailuun

Tapani Postila
Ti 21.7.2020 klo 20:30

Lakkoja, linttejä, hilloja tai suomuuraimia. Makoisella marjojen kaunottarella ja soiden herkullisella antimella on paljon kutsumanimiä. Oranssiin vivahtava luonnonmarja on arvokas poimittava. Puolukat ja mustikat täydentävät luonnonmarjojemme kirjoa. Nyt alkaa olemaan sopiva aika kerätä luonnon luomat terveyspommit talteen. Kotiin tai kaupattavaksi.

Kotimaan matkailussa eletään vuosikymmenten suurinta buumia kotimaisten matkailijoiden osalta. Kiitos siitä kuuluu ikävälle koronalle, joka on taas tyrehdyttänyt ulkomaisten turistien tulon. Koronarajoitukset ja varovaisuus saavat monet meistä matkustamaan kotimaan rajojen sisäpuolella.

Matkailijoille on tarjontaa laajasti, ja yrittäjät ovat hereillä monipuolisuuden lisäämiseksi. Monin paikoin mainio marjakesä antaa lisää eväitä tarjolle matkailijoille. Marjanpoiminnassa ei voi antaa takuuta sangon täyttymisestä, mutta jännitys saaliista kuuluu asiaan. Eivät ole marjavuodet edes serkuksia keskenään. Luonnossa liikkuminen ja metsässä oleminen ovat monen matkailijan toivelistalla korkealla. Marjanpoiminta ei todellakaan kaikkia kiinnosta, mutta löytyykö näille kiinnostuneille matkailijoille vaivattomasti uusia poimintapaikkoja?

Luontomatkailussa opastetun marjojenpoiminnan hyödyntämisessä on vielä paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia. Jokamiesoikeus antaa mahdollisuuden poimia luonnonmarjoja lähes kaikkialta. Moni marjojen poiminnasta kiinnostunut ei enää valitettavasti tunne sopivia maastoja mieluisan marjan löytämiseksi. Joku haluaisi nähdä aivan uusia marjamaita ja samalla löytää sanko kädessä ehkä hiipuneen luontoyhteyden. Hillaheeperi eli himo marjastamiseen himo voi sitten tarttua ja viedä mukanaan.

Marjastamisessa yhdistyy parhaimmillaan antoisa löytämisen ilo ja terveellinen hyötyliikunta. Marjastamisesta saa räätälöityä leppoisan metsäretken nuotioineen ja rupattelutuokioineen tai vaikkapa extreme-urheilua hipovan suomaratonin hillojen perässä liikkuen. Sientenpoiminta ohjattuna ja vinkkien kera voi olla myös matkailijalle mieleen.

Hillaheeperi eli himo marjastamiseen voi sitten tarttua ja viedä mukanaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »