perjantai 7.8.2020 | 04:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolassa minkkejä loukutetaan vuosittain useita kymmeniä - Ongelma ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään

Emma Halla-aho
Pe 31.7.2020 klo 17:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkolan saaristossa ja rannoilla minkit ovat olleet ongelma jo pidemmän aikaa, mutta viime aikoina nämä pienet pedot ovat löytäneet tiensä myös keskustaan, asutuksien lähelle. Etenkin Suntin varrella minkkejä on taltioitu useampaan otteeseen. Kokkolan metsästysseuran pienpetojen pyynnistä vastaava Kimmo Lakasen mukaan kyse ei ole vain yhdestä ja samasta minkistä.

– Suntin padon ympäristössä on yritetty loukuttaa minkkejä, mutta näinä kertoina loukut ovat varastettu. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät tämän olevan laillinen pyyntikeino.

Lakasen mukaan Kokkolassa minkkejä loukutetaan vuoden aikana useita kymmeniä. Kokkolassa minkkejä loukutetaan muun muassa Trullevissa, Morsiussaaressa, Sannanrannassa sekä Rekilässä.

– Henkilökohtainen mielipiteeni kuitenkin on, että edelleen loukutus on liian vähäistä, Lakanen kommentoi.

Minkki on tehokas saalistaja, joka syö niin kaloja, pikkunisäkkäitä, lintuja, sammakkoeläimiä, kuin selkärangattomiakin eläimiä. Kokkolassa Sannanrannassa on esiintynyt viime vuosina ongelma, kun paikalla asustava joutsenpari ei saa jälkeläisiä, sillä minkki käy syömässä poikaset niiden synnyttyä.

Pääsääntöisesti loukuttaminen tapahtuu mökkiasukkaiden pyynnöstä, jonka jälkeen viemme heille metsästysseuran puolesta loukun, kertoo Lakanen.

Kokkolassa loukuttaminen tapahtuu heti tappavilla loukuilla, jotka eivät ole vaaraksi muille eläimille. Loukussa on noin 70 millimetrin kokoinen pyöreä aukko, josta vain minkki mahtuu sisälle. Loukussa houkuttimena toimii kissanruoka.

– Esimerkiksi saukko, joka on rauhoitettu eläin ei mahdu tuosta aukosta, Lakanen jatkaa.

Minkki on yksi Suomen haitallisimmista vieraslajeista luonnossa. Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisten mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Suomessa tehtiin vieraslajilainsäädännön muutos kesällä 2019. Aikaisemmin riistalajiksi luokiteltuna minkin pyytäjän piti olla metsästyskortin suorittanut henkilö. Lakimuutos tarkoittaa sitä, että nykyään periaatteessa kuka tahansa voi hävittää minkin omalta maaltaan.

– Mahdollisesta minkkiongelmasta suosittelen kuitenkin ilmoittamaan esimerkiksi metsästysseuralle. Tarjoamme tällaista palvelua, jotta säästytään mahdollisilta vahingoilta, joita voi sattua, jos alkaa loukuttamaan ilman kokemusta, Lakanen toteaa.

Kokkolassa suurin minkkiongelma on saaristossa ja rantojen läheisyydessä, jossa minkit tappavat lintuja ja niiden poikasia. Hyvänä uimarina minkki pystyy siirtymään saaresta toiseen, ja menestyy karuissakin oloissa.

– Lähtökohtaisesti minkki ei tarvitse vesistöä elääkseen, mutta hakeutuu mieluusti taitavana kalastajana vesistöjen läheisyyteen. Tästä syystä minkit viihtyvät kaupungissa nimenomaan Suntin varrella, Lakanen kuvaa tilannetta.

Minkki on tehokas saalistaja, joka syö niin kaloja kuin pikkunisäkkäitä. Tässä kuvassa minkki on Kokkolassa Suntin rannassa.
Clas-Olav Slotte

Villiminkki pesii usein luonnononkaloissa ja rantakoloissa, mutta tekee joskus pesänsä myös rakennukseen, esimerkiksi kesämökin alle rakenteisiin.

– Pahimmassa tapauksessa minkki saattaa asustaa poikueen kanssa mökin rakenteissa, josta seuraa hajuhaittoja. Jokainen minkkitarhalla käynyt voi kuvitella hajun. On myös tapauksia, joissa mökkiläinen joutuu tehdä isonkin remontin minkin jäljiltä esimerkiksi purkamaan ja vaihtamaan mökin lattiaa sekä eristeitä, varoittelee Lakanen.

Himankalaisen turkistarhaaja Lasse Joensuun mukaan nykytarhoilta minkkien on lähes mahdotonta päästä karkaamaan.

– Parikymmentä vuotta sitten tarhat ovat olleet erilaisia ja silloin minkkien on ollut helpompi päästä häkeistä karkuun, Joensuu tuumaa.

Myös myöhemmin turkistarhoilta edesvastuuttomasti tahallaan vapautetut minkit ovat pahentaneet Keski-Pohjanmaan minkkiongelmaa. Alunperin 20-luvulla laji oli tarkoitus pitää turkistarhoilla häkkieläimenä, mutta minkkejä karkasi tarhoilta ja ne levittäytyivät tehokkaasti Suomen luontoon.

Vipelsikö minkki juuri Kokkolan Suntin rannalla? – Katso video

Minkki

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva näätäeläin.

Minkki tuotiin Suomen 1920-luvulla.

Villiminkki viihtyy ja elää yleensä vesistöjen läheisyydessä.

Minkkiä saa metsästää kuka vain Suomessa koko metsästysvuoden ajan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »