torstai 24.9.2020 | 04:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Poikkeusoloissa aina Seinäjoella – Simo Kattilakoski käsittelee ravikolumnissaan viikonlopun Kuninkuusraveja

Su 2.8.2020 klo 19:03

Kuninkuusravit järjestettiin nyt 89:nnen kerran. Aluksi tittelistä kilpailtiin vain oriiden sarjassa, mutta vuodesta 1948 on kruunattu myös ravikuningatar. Tosin vuonna 1958 kuningas jäi kruunaamatta, kun tamma Suhina oli oriitakin nopeampi. Oriit jätettiin sananmukaisesti mopen osalle.

Suhina oli aikansa legendoja. Niinpä se on jäänyt elämään myös kotikuntansa Hämeenkyrön mainosvaltiksi. Hämeenkyrö tunnetaan kolmesta ässästään; sahdista, Sillanpäästä ja Suhinasta.

Kuninkuusravit olivat nyt Seinäjoella kahdeksatta kertaa. Kahdesti Kuninkuusravit on järjestetty poikkeusoloissa ja kummallakin kerralla Seinäjoella. Sotakesinä 1940–44 kunkkarit järjestettiin vain 1943 Seinäjoella. Ravit olivat Eri-Aaronin ja Fritz Buttenhoffin juhlaa.

Viipurilainen mesenaatti Fritz Buttenfoff himoitsi pitkään Eri-Aaronin ostamista. Kun tallimestari Arvi Räikkönen oli kotiutunut onnistuneelta ostoreissulta Laihialta, hän soitti isännälleen Viipurin Seurahuoneelle.

Buttenhoff käveli orkesterikorokkeelle ja ilmoitti täydelle salille:

– Olen juuri saanut tiedon, että Eri-Aaroni on saapunut kotiin. Hyvät naiset ja herrat; yhtykää ilooni, ruuat ja juomat ovat vapaat.

Vuoden 1943 poikkeusolojen Kuninkuusraveihin halsualainen ravipersoona Reemi Salmela tuli rintamalta. Ravit venyivät ja Salmelan loma uhkasi päättyä ennen kuin ravit. Reemi päätti, ettei sota yhtä miestä kaipaa ja katsoi ravit loppuun. Poliisit pidättivät miehen ja paperien tarkistuksessa huomattiin hänen olevan jo puntiksella. Salmela vietiin poliiskamarille. Poliisimestari ihmetteli miehen pidättämistä, kun tämä ei ole edes humalassa.

Poliisimestari oli joviaali ja kehotti Salmela palaamaan yksikköönsä ja ilmoittautumaan siellä heti vääpelillle.

– Se käy nätisti: Minä olen itse yksikköni vääpeli, Salmela tuumi.

Parjatulle Hippoksella on annettava tunnustus tämänkertaisten poikkeuskunkkarien järjestämisestä. Aluksi tehtyyn huonoon päätökseen reagoitiin lopulta oikein. Rajattu määrä yleisöäkin sai onneksi tulla Seinäjoelle. Tähtiohjastaja Santtu Raitala totesi yllättävän paljon ääntä lähtevän tuhannestakin ihmisestä.

Keskipohjalaishevoset ovat usein olleet Kuninkuusraveissa kestomenestyjiä. Seinäjoen edellisissä kunkkareissa 2005 Veli-Erkki Paavola votti Milialla kuningattaren tittelin. Oriiden kilpailussa Reino Salmelan Villiari oli toinen ja Pertti Rantalan Totemi Rok neljäs.

Tänään tilanne on lähes lohduton. Seinäjoella päälähtöjen edustus kutistui Ryti-Tytön neljännekseen. Se oli vaisu ja keskeytti kahden matkan jälkeen.

Mutta onnea uusille kuninkaallisille: Virin Camillalle ja varsinkin Pihtiputaalla treenatulle Evartille, jolle kuninkuuden todella suo. Se on palannut radalle ja huipputasolle sananmukaiseti kuolemanportilta.

Polvileikkauksen jälkeen oriiseen iski suolitukos leikkauspöydällä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »