Paikallisuutiset

Kokkolan asuntomessualue rakennettiin rantaryteikköön – Harva muistaa enää, että paikalla oli ennen ryteikköistä jättömaata ja uimapaikka

Kesän asuntomessut järjestetään tänä vuonna Tuusulassa. Messuille on poikkeusjärjestelyjen vuoksi päästetty sisään enintään 500 kävijää tunnissa, ja alueella yleisöä on ohjattu liikkumaan ennalta suunniteltua reittiä pitkin. Ensimmäinen viikko on nyt takana.

Kokkolassa asuntomessut järjestettiin viimeksi vuoden 2011 heinä–elokuussa, Vanhansatamanlahdella sijaitsevalla Meritullin asuinalueella.

Asuntomessuista on kulunut nyt yhdeksän vuotta, ja sinä aikana alueelle on noussut lisää taloja. Aikanaan messutelttoja varten tyhjiksi jätetyt tontit on rakennettu täyteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asuntomessujen jälkeen alue on hieman laajentunut reunoiltaan kaupungin ja Meripuiston suuntaan, kertoo Kokkolan kaupungin kehitysjohtajaJonne Sandberg.

Aika nopeasti nousi esiin ajatus, että asuntomessualue voisi olla juurikin tuo. Jarmo Nissi Kokkolan entinen kehitysjohtaja
Meritulli asuntomessujen aikaan heinäkuussa 2011.
Meritulli asuntomessujen aikaan heinäkuussa 2011. Kuva: Clas-Olav Slotte

Sekä Sandberg että Kokkolan kaupunkisuunnittelupäällikköJouni Laitinen ovat olleet jälkikäteen tyytyväisiä messualueen ja Meripuiston muodostamaan kokonaisuuteen.

Laitisen mukana alueen suunnittelu on saanut kiitosta erityisesti hauskasta mutta toimivasta, pyöreästä muodosta.

Kehitys on ollut toivotun suuntainen, mutta rauhallinen. Lisääkin mahtuisi rakentamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varsinaisen asuntomessualueen viereen, Outokummuntien mutkaan, on tehty toinen, kerrostaloille kaavattu asuinalue. Tieverkosto on rakennettu Sandbergin mukaan muutama vuosi sitten, mutta rakentamista ei ole aloitettu.

– Se ei ole ottanut tuulta alleen. Varauksia on välillä tullut, mutta ne ovat peruuntuneet, Laitinen sanoo.

Voi mennä vuosia, ennen kuin Kihukujan, Tiirakujan ja Lokinkujan varteen saadaan asutusta.

– Sanoisin, että varaukset eivät ole peruuntuneet sijainnin takia, vaan yleisestä tilanteesta johtuen, Sandberg kommentoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entinen asuntomessualue yhdeksän vuotta myöhemmin, elokuussa 2020.
Entinen asuntomessualue yhdeksän vuotta myöhemmin, elokuussa 2020. Kuva: Eeva Valtokari

Edelleen paikallisten suussa asuntomessualueena tunnetusta Meritullista on tullut niin kiinteä osa Kokkolaa, että harva enää muistaa miltä paikalla näytti ennen.

Alueen muokkaus- ja rakennusprosessin selvittely vaati pitkän soittokierroksen, mutta lopulta Kokkolan kaupungin silloisen kehitysjohtajanJarmo Nissin kohdalla tärppää.

Viime vuosituhannella otetuista ilmakuvista näkee, ettei paikalla ole ollut ennen kuin rantaryteikköä. Jättömaa oli käytössä lähinnä lumenkaatopaikkana.

– Siinä sijaitsi aikanaan myös jonkinlainen uimapaikka, Nissi kertoo.

Kokkolan kaupungilla oli pitkään työn alla niin sanottu "kaupunki merelle" -ajatus: Kaupunki yritettiin saada taas kiinni vuosisatojen saatossa kauas keskustasta karanneeseen mereen.

Nissi kertoo, että Vanhansatamanlahden rantaa alettiin muokkaamaan juuri tästä syystä. Paikka oli käytännössä viimeinen mahdollisuus suunnitelman toteutumiselle. Toisarvoisessa käytössä ollut ranta-alue saatiin samalla hyötykäyttöön.

– Sen alueen muokkaus ei ollut mikään yhden vuoden juttu. Rantaa täytettiin pikku hiljaa eri puolilta kaupunkia tuodulla maa-aineksella jo ennen kuin mistään asuntomessuista tiedettiin, Nissi muistelee.

Vuonna 2006 alueen pyöreä muoto oli jo nähtävissä rantaviivassa.
Vuonna 2006 alueen pyöreä muoto oli jo nähtävissä rantaviivassa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Vuosituhannen vaihteessa valmistuneessa yleiskaavassa nykyisen Meripuiston alue on osoitettu puistoksi ja Meritulli pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi. Asuntomessuista ei vielä silloin tiedetty mitään.

Kaupunginvaltuusto päätti hakea messuja Kokkolaan vasta vuonna 2006, ja messujen järjestelyoikeus myönnettiin seuraavana keväänä.

– Aika nopeasti nousi esiin ajatus, että asuntomessualue voisi olla juurikin tuo, Nissi sanoo.

Vanhoista ilmakuvista näkee, että nykyisen Meritullin paikalla oli ennen vain merenpohjaa ja rantakaislikkoa. Rantaviiva siirtyi Nissin mukaan pisimmillään ainakin 200–300 metriä.

Vuonna 2010 Meritullin tiet olivat erotettavissa.
Vuonna 2010 Meritullin tiet olivat erotettavissa. Kuva: Clas-Olav Slotte

Nissi tietää, ettei rantarakentamisessa kannata ottaa turhia riskejä. Siksi alueen tonteille asetettiin paalutuspakko. Pyöreää pohjaa juntattiin useaan kertaan, jotta maan tiheydessä päästiin samaan, kuin normaalissa maaperässä. Vedenkorkeuden vaihtelun vuoksi ranta täytyi pengertää.

– Se oli todella pitkäaikainen projekti, Nissi toteaa.

Erikoinen, täysin rakennettu ympäristö teetti työtä, mutta sen avulla saatiin lunastettua erikoinen lupaus. Vuotta ennen Kokkolaa asuntomessut järjestettiin Kuopiossa. Nissin mukaan liito-oravahavainnot aiheuttivat Kuopiossa mutkia matkaan vielä viime tingassa ennen messuja.

– Lupasimme, että täällä ei liito-oravista tarvitse murehtia.

Toukokuussa 2011 aluetta kiirehdittiin valmiiksi heinäkuussa alkaville asuntomessuille.
Toukokuussa 2011 aluetta kiirehdittiin valmiiksi heinäkuussa alkaville asuntomessuille. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Kokkolanasuntomessut 2011

30 omakotitaloa, kaksi rivitaloa ja kolme kerrostaloa.

Teemana kaikenkokoisia koteja kaikenikäisille.

127 570 messuvierasta.

Menot yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.

Pääsylippu-, pysäköinti- ja muut tulot yhteensä 527 000 euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä