Paikallisuutiset

Kokkolan uusi kaupunkiliikenne starttasi tänään – Nyt keskustasta bussilla vaikka Heinolankaareen tai Isokylään

Kokkolan uudistunut kaupunkiliikenne alkaa pyöriä tänään täydellä teholla. Tästä päivästä lähtien reittejä on yhteensä yhdeksän: viisi keskusta-alueen ja kaupunginosien välistä runkolinjaa ja neljä keskusta-alueen ulkopuolista perusyhteyttä.

Runkolinjoilla pääse nyt keskustasta Kaustariin, Heinolankaareen, Rytimäelle, Rödsöön, Halkokarille, Meritulliin, Isokylään ja Koivuhakaan. Perusyhteydet kulkevat keskustasta Bodöön, Vitikkaan, Vitsariin ja Kivilahteen, Kotkamaalle ja Sokojalle. Meritullin ja Isokylän sekä Ykspihlajan ja Koivuhaan linjoilla liikennöidään myös lauantaina.

Reittien suunnittelussa on käytetty apuna joukkoliikenteen kehittämisselvitystä. Sen avulla on esimerkiksi selvitetty, paljonko missäkin kaupunginosassa on asukkaita ja tarvetta bussireitille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan kaupunginhallitus valitsi kilpailutuksen jälkeen liikennöijäksi viime vuoden helmikuussa Pohjolan Matkan. Sopimus liikennöinnistä tehtiin viideksi vuodeksi. Kokkolan kaupunki asetti reunaehdot sille, mitä alueita joukkoliikenteen on katettava. Lopullinen reittisuunnittelu tehtiin yhteistyössä liikennöijän kanssa.

Uudet liput ovat voimassa tunnin, joten bussia voi vaihtaa samalla hinnalla. Jukka Harju Kokkolan liikenneinsinööri

Pohjolan Matka on vastannut kaupunkiliikenteestä jo kuluneen kesän aikana, mutta eiliseen saakka käytössä oli vain yksi linja supistetuin aikatauluin.

– Jatkossa tämä kesäaikataulu ja -reitti on voimassa lauantaisin, Pohjolan Matkan ajojärjestelijäEija Kangas kertoo.

Kankaan mukaan uudet reitit ovat selkeä parannus entiseen. Linjoja on tarjolla huomattavasti aiempaa enemmän ja ne palvelevat paljon laajempaa aluetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt bussilla pääsee esimerkiksi Kampusalueelle, Isokylään ja Heinolankaareen, Kangas sanoo.

Bussireitit muokkaantuivat nykyiseen muotoonsa kaupunkilaisilta tulleen palautteen kautta. Koivuhaan vuoroon lisättiin lenkki sairaalan ja torin kautta, ja Kaustarin vuoro ajaakin Strangintien kautta.

Jatkossa bussit ovat paljon aiempaa yleisempi näky Kokkolan keskustassa.
Jatkossa bussit ovat paljon aiempaa yleisempi näky Kokkolan keskustassa. Kuva: Jukka Lehojärvi

Bussit kulkevat Kokkolassa nyt myös iltaisin. Kokkolan kaupungin liikenneinsinööriJukka Harjun mukaan bussit liikennöivät nyt arki-iltoina myöhempään kuin alun perin oli tarkoitus.

– Nyt lasten ja nuorten on mahdollista kulkea harrastuksiin ilman että vanhempien täytyy aina viedä, Harju kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Harjun mukaan on todennäköistä, että reitteihin tullaan vielä tekemään muutoksia. Tänään voimaan tulleet reitit ja aikataulut on tarkoitus pitää voimassa vuoden loppuun. Seuraava tarkastuskohta Pohjolan Matkan kanssa on tarkoitus käydä vuodenvaihteessa, jolloin käydään läpi tullutta palautetta, ja tarvittaessa reagoidaan siihen.

Heinäkuun alussa Kokkolan kaupunkiliikenteessä otettiin käyttöön Matkahuollon lipputuotteet. Valittavissa on käteislippu, arvolippu ja 30 päivän kausilippu. Käteislippu maksaa 3,5 euroa ja arvolippu 2,5 euroa.

– Uudet liput ovat voimassa tunnin, joten bussia voi vaihtaa samalla hinnalla, Harju sanoo.

Esimerkiksi Kälviältä sairaalaan töihin tuleva henkilö voi jatkossa vaihtaa työpaikalle vievään bussiin samalla lipulla.

Kausilippujen hintoja lippu-uudistus nosti kaikissa hintaryhmissä yli kymmenellä eurolla. Ennen aikuisten kausilippu maksoi 45 euroa, mutta nyt sillä on hintaa 60 euroa. Alennusryhmäläisten ja nuorten lipun hinta nousi 34 eurosta 50 euroon, ja alle 12-vuotiaiden lasten 23 eurosta 35 euroon.

Toistaiseksi kaupunkiliikenne pyörii osin vanhalla kalustolla. Uusi matalalattiakalusto on tarkoitus saada liikenteeseen vielä loppuvuoden aikana. Autokalusto oli tarkoitus uusia jo aiemmin, mutta koronavirusepidemian vuoksi autoja ei ole päässyt ostamaan ulkomaille.

Kommentti

Fakta

Kokkolan kaupunki-liikenteen linjat

RL1 Kaustari–Keskusta–Heinolankaari.

RL2 Rödsö–Rytimäki–Keskusta.

RL3 Halkokari–Keskusta.

RL4 Meritulli–Keskusta–Isokylä.

RL5 Ykspihlaja–Koivuhaka–Keskusta.

PY16 Bodö–Keskusta.

PY17 Vitikka–Keskusta.

PY18 Kotkamaa–Keskusta.

PY19 Sokoja–Keskusta.

Lähde: pohjolanmatkat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä