Paikallisuutiset

Lasten koronatestiruuhka tuli yllättävän aikaisin – Syksyllä tungos lisääntyy: "Tällä hetkellä olemme nähneet vain kilttejä, tavanomaisia nuhakuumeviruksia"

Koronatestaus ruuhkautui viime viikolla pahoin eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Uudellamaalla ja Pirkanmaalla pelkästään testiin pääsyä voi joutua odottamaan lähes viikon, eikä testiin tulijoiden määrän odoteta syksyn mittaan ainakaan vähenevän.

– Tällä hetkellä olemme nähneet vain kilttejä, tavanomaisia nuhakuumeviruksia, ja syksyn aikana useita erilaisia virusinfektioita kiertää väestössä. Kyllä se testikapasiteetin tarve tästä nousee, jos samalla linjalla jatketaan, sanoo Soiten infektioylilääkäriMarko Rahkonen.

"Samalla linjalla" Rahkonen viittaa kansalliseen ohjeistukseen, jonka mukaan kaikki hengitystieoireiset testataan. Rahkosen mukaan Soitessakin mennään ainakin toistaiseksi yhteisellä linjalla, vaikka testauskapasiteetti on joutunut lujille Soiten alueellakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime viikolla Soiten alueella tehtiin ennätysmäärä koronatestejä. Rahkosella ei ole tiedossa tarkkoja lukuja, mutta huippupäivinä näytteitä otettiin noin 200. Kiireisimpinä päivinä testaukseen siirrettiin henkilökuntaa muista tehtävistä.

Jos on epäily altistumisesta, testiin on hyvä mennä, vaikka oireet olisivat ohi. Marko Rahkonen Soiten infektioylilääkäri

Näytteenottoa enemmän pullonkaulaksi on muodostunut näytteiden tutkimus.

– Laboratoriopuoli on myös ruuhkautunut varsinkin Oulussa, missä isompia määriä testeistä tutkitaan. Se näkyy meilläkin kasvavien viiveiden myötä, Rahkonen kertoo.

Nordlabin Oulun laboratoriossa tehtävien testien tuloksia joutuu odottamaan kahdesta kolmeen päivään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lasten osuus testattavista on kasvanut sitä mukaa, kun päiväkodit ja koulut ovat alkaneet. Ylilääkäri Rahkonen kertoo, että lasten kasvava osuus ei tullut yllätyksenä mutta ajankohta tuli.

– Tällaisiin piikkeihin osattiin varautua, mutta itse ajattelin, että se tulisi vasta, kun koulut ovat jo alkaneet. Nyt piikki tuli ajateltua nopeammin.

THL tarkensi viime torstaina ohjettaan lasten osalta niin, että vain uudet infektio-oireet antavat syyn testiin. Jatkuvien, samana pysyvien oireiden vuoksi testeissä ei tarvitse toistuvasti käydä. THL:n mukaan päiväkoti tai koulu ei myöskään voi vaatia negatiivista testitulosta oireettomalta lapselta.

Mutta täytyykö testiin mennä, jos lapsen oireet häviävät ennen testiin pääsyä? THL:n terveysturvallisuusosaston johtajaMika Salminen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että ei tarvitse.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marko Rahkonen on varovaisempi ja kehottaa punnitsemaan tilannetta ammattilaisten kanssa.

– Tuohon on vaikea antaa absoluuttista vastausta. Jos on epäily altistumisesta, testiin on hyvä mennä, vaikka oireet olisivat ohi. Jos taas on ollut kuukauden omalla paikkakunnalla eikä perhekään ole matkustellut ja oireet menevät ohi, ei tietenkään tarvitse käydä testissä.

Testauskapasiteetin ylittyminen jo ennen syksyä herättää kysymyksiä. Tuliko lasten laaja testien tarve yllätyksenä? Käytettiinkö kesän rauhallinen vaihe testikapasiteetin lisäämiseen?

Marko Rahkosen mukaan testausruuhkiin on monia syitä.

– Ehkä tämä tiukka linja lasten osalta on yksi syy siihen, että testikapasiteetti alkoi näin pian ylittyä. Monilla alueilla on myös pulaa laboratorion henkilökunnasta, olivat he sitten näytteenotossa tai kokeita tekemässä. Kolmas tärkeä syy on se, että monet laboratorioanalyysin vaiheista vaativat välineitä, jotka ovat maailmanlaajuisesti kortilla. Suomi ei siinä ole mitenkään erityistapaus.

Rahkonen kertoo, että Soitessa testausvalmiuksia on kesän aikana lisätty ja suunnitelmia tehty tulevan syksyn varalle.

– Kyllä kapasiteettia on olemassa, mutta sitä käytetään tällä hetkellä myös normaalitoimintaan. Mehän pyrimme pyörittämään kaikkia normaalitoimintoja ja samalla satsaamaan koronaan. Keväällä meillä ajettiin monen toiminnot alas tai niitä supistettiin, Rahkonen muistuttaa.

Hän kertoo, että Soitessa on valmistauduttu tarvittaessa lisäämään henkilökuntaa näytteen ottoon, jos ja kun testien kysyntä syksyllä kasvaa.

– Valmistautumista on tehty. Meillä on hyvät suunnitelmat, ja kesää on käytetty hyödyksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä