keskiviikko 21.10.2020 | 02:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Tiiton kolumni: Kolmen päivän korona – Kertomus siitä, millaista on varata aikaa koronatestiin ja miltä se testi lopulta tuntuu

Ti 8.9.2020 klo 06:30

Kurkku on hiukan kipeä. Pitäisikö huolestua? Kun vilunväristykset alkavat kulkea pitkin selkäpiitä, on pakko tarttua kuumemittariin. Se näyttää 37,3 astetta.

Huolestun. Voiko se olla koronaa? Kelaan mielessäni läpi tapahtumia parin edellisen viikon ajalta. Olen käynyt kaupassa ostamassa ruokaa. Olen käynyt lounaalla, kiertänyt muutaman kirpputorin ja istunut hetken aikaa kahvilan terassilla. Kirpputorikierros ei olisi ollut välttämätön, eikä se lounaskaan.

Muistinko pestä kädet jokaisessa välissä? Luulen niin, mutta en ole enää varma. Päätäkin alkaa yhtäkkiä särkeä.

Soitan Soiten koronaneuvontanumeroon. Se on mennyt kiinni jo neljältä. Seuraavaksi näppäilen puhelimeen työterveyshuollon numeron ja istun jonottamassa kaksi tuntia. Kukaan ei vastaa, ja kuumemittarin lukema kipuaa 37,5 asteeseen.

Huoleni alkaa muuttua ärtymykseksi. Miksi kukaan ei vastaa puhelimeen, vaikka minulla voi olla korona!

Sitten hoksaan, että työterveyshuolto tarjoaa lääkäripäivystystä myös netissä. Kirjaudun sinne ja vastailen kuuliaisesti hyvin pitkään koronaoirekyselyyn. Kiitokseksi saan viestin, jossa kerrotaan, että asiantuntija liittyy keskusteluun hetken kuluttua.

Odotan hetken. Ja toisenkin. Tunnin päästä kysyn koronaoirerobotilta, missä asiantuntija viipyy. En saa vastausta. Toisen tunnin jälkeen palvelu kirjaa minut ulos.

Aamukahdeksalta jonotan Soiten koronaneuvontanumeroon, mutta kaikki linjat ovat juuri nyt varattuna. Ärtymykseni kasvaa, kunnes joku vastaa viimeinkin puhelimeen. Saan ajan testiin iltapäivälle.

Testiä odotellessani ehdin miettiä kaikenlaista. Kuinka monta ihmistä olen altistanut viimeisen viikon aikana? Viisi? Kymmenen? Viisikymmentä? Mietin, onko minulla kaapeissa tarpeeksi ruokaa ja särkylääkettä. Entä jos joudun tehohoitoon?

Olen niin huolissani kaikesta muusta, että en ehdi murehtia itse testiä. Pelko iskee vasta silloin, kun jonotan jo Soiten drive-in-testauspaikalla. Edessäni on yksi auto. Pian on minun vuoroni.

Kun hoitaja työntää pumpulipuikon nenääni, laitan silmät kiinni. Sattuu ja alkaa aivastuttaa. Yskäisen hieman ja heti tekee mieli pyytää anteeksi. Eihän koronatestauksessa nyt sovi yskiä.

Nenäni kirvelyn lomassa varaudun siihen, että saan testituloksen vasta kolmen päivän kuluttua.

Seuraavana päivänä kirjaudun kuitenkin Omakantaan. Yllättäen tulos on jo tullut. Se näyttää negatiivista.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

Kuinka monta ihmistä olen altistanut?

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »