keskiviikko 21.10.2020 | 02:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Vain elämää, ei sen enempää – vaikka sitten Venuksessa?

Ke 16.9.2020 klo 06:30

Maanantain uutiset elämän merkkien löytymisestä planeetta Venusta peittävistä pilvistä voisi kuitata viittauksilla Suomi-iskelmän menneisyyteen. Vaikkapa Irwinin hittiin Vain elämäätai Irwinin tavoin jo edesmenneen Kikan sinänsä vertauskuvalliseen teokseenSukkula Venukseen.

Oikeasti kyse on vakavasta tieteellisestä havainnosta, jonka pohjalta ei voi lopullisia johtopäätöksiä vielä tehdä. Ken elää, hän näkee, onnistuuko tämä koskaan.

TarvittiinNikolaus Kopernikus ja kumppanit osoittamaan, että maapallo ei ole maailmankaikkeuden keskus. Kristinuskon ensimmäiset noin 1500 vuotta oltiin sitä mieltä, että kaikki pyörii maapallon ympärillä. Ei pyöri.

Maakeskisen maailmankuvan syrjäytti aurinkokeskinen. Nykyinen suhteellisuusteoriaan nojaava käsitys lähtee siitä, että maailmankaikkeudella ei mitään keskipistettä ole. Sen etsiminen tai siitä väitteleminen on ajanhukkaa.

Miten tähän ajatteluun sopii ajatus tai usko siihen, että Jumala loi maailman kuudessa päivässä noin kuusi tuhatta vuotta sitten? Ei mitenkään. Tätä on turha kaunistella.

Totta kai jokaisella ihmisellä on luovuttamaton oikeus näinkin uskoa ja samalla kiistää kosmologian käsitys 13,8 miljardia vuotta sitten tapahtuneesta alkuräjähdyksestä, joka synnytti maailmankaikkeuden.

Syvästi tietoisena tieteellisestä(kin) rajallisuudestani – myös ymmärtäen maailmankaikkeuden tarkastelun Pohjois-Hakalahden risukoista olevan kovin suppean – rohkenen väittää, että maapallo on pomminvarmasti vanhempi kuin 6 000 vuotta.

Yhtä selvää on myös, että mahdollinen maapallon ulkopuolinen älyllinen elämä haastaa vahvasti Raamattuun pohjaavan maailmankuvan.

Se pitää tietenkin muistaa, että havainnot Venuksen pilvistä ovat vielä kaukana tähtitarhojen älyllisestä elämästä.

Jos sellaista kuitenkin jonakin päivänä muualta maailmankaikkeudesta löytyy, ulottuuko Jeesuksen sovintotyö myös kaukaisien galaksien asukkaisiin? Kysymys ei ole rienaavassa mielessä esitetty, vaan perustuu yksinkertaiseen loogiseen päättelyyn.

Voidaan toki kosmologeillekin esittää kantikas kysymys, mitä oli ennen alkuräjähdystä? Ei kai tyhjästä voi syntyä mitään?

Vai voiko muka?

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »