tiistai 22.9.2020 | 03:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pohjoismyrsky iskee Perämerelle keskiviikkona – Torstain vastaisena yönä tuuli puhaltaa Kokkolassakin puuskaisena myrskylukemissa, ennusteet muistuttavat vuoden 2019 Aapeli-myrskyä

Hanna Rautio, Laura Läspä
Ti 15.9.2020 klo 14:37 | päivitetty ti 19:10

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Syysmyrsky iskee keskiviikkoiltana Merenkurkkuun ja Perämerelle. Ilmatieteen laitos varoittaa Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan merialueiden kovasta itätuulesta jo keskiviikkoaamupäivällä.

Iltaa kohti tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta ja yltyy jopa myrskylukemiin. Myrskytuulen voimakkuus on ennusteen mukaan 21–25 metriä sekunnissa. Myrskyn ennustetaan kestävän aina torstai-iltaan saakka.

– Myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas. Tyypillisesti näin voimakkaat matalapainemyrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen. Maa-alueilla puissa on vielä lehdet ja maa on roudaton, mikä tekee tästä myrskystä talvimyrskyjä vaikuttavamman, kertoo päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Merenkurkussa ja Perämeren eteläosissa on keskiviikkoiltapäivästä torstain vastaiseen yöhön voimassa aallokkovaroitus. Aallonkorkeus voi tällöin olla yli neljä metriä.

Pohjoismyrskystä johtuen merialueilla varoitetaan torstaina matalasta merivedenkorkeudesta.

Voimakkaimmillaan myrskyn ennustetaan olevan keskiviikon ja torstain välisenä yönä Ahvenanmaan pohjoispuolella Selkämeren eteläosassa. Tuuli puhaltaa jopa 27 metrin lukemissa ja aallonkorkeus voi ylittää seitsemän metriä.

Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa kerrotaan myrskytilanteen muistuttavan ennusteiden perusteella vuoden 2019 tammikuun alun Aapeli-myrskyä, joka aiheutti runsaasti sähkökatkoja ja puustotuhoja Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla.

Länsirannikon merialueilla riehunut Aapeli-myrsky esti laivojen pääsyn liikkeelle, irrotti kattoja ja kaatoi puita. Ilmatieteen laitoksen Kalajoen mittauspaikalla tuulen nopeus ylitti puuskissa hirmumyrskylukemat. Junat myöhästelivät Oulun ja Helsingin välillä, ja Vaasan ja Seinäjoen välillä vuoroja korvattiin linja-autoilla. Myrsky katkoi sähköjä ja pahimmillaan satoja ihmisiä oli ilman sähköä.

Aapeli työllisti vakuutusyhtiöitä vielä pari viikkoa myräkän jälkeen.

Vaasa–Uumaja-väliä liikennöivä Wasaline varautuu pohjoismyrskyyn perumalla neljä matkaa. Keskiviikolta perutaan lähtö Vaasasta kello 14.30 ja Uumaja–Vaasa kello 19.00. Myös torstain molemmat matkat perutaan.

Keskiviikon lähtö Uumajasta on poikkeuksellisesti kello 11 paikallista aikaa.

– Turvallisuus on kaikkein tärkeintä rahdille, matkustajille ja miehistölle. Siksi peruutamme nyt nämä matkat. Seuraamme sääennusteita tarkasti ja haluamme mahdollisuuksien mukaan ilmoittaa matkustajille ja rahtiasiakkaillemme muutoksista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pahoittelemme tätä, sanoo Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg yhtiön tiedotteessa.

Wasaline jatkaa liikennöintiä perjantaiaamuna lähdöllä Vaasasta.

Maa-alueilla on odotettavissa keskiviikkona runsasta sadetta. Keski-Pohjanmaalla voi sataa aamusta alkaen vuorokauden aikana 50 millimetriä. Myös maalla tuuli voi olla puuskissa torstain vastaisena yönä myrskylukemissa, 23 metriä sekunnissa.

Juttua päivitetty kello 16.02: lisätty päivystävän meteorologin kommentti ja kappale Aapeli-myrskystä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »