keskiviikko 21.10.2020 | 02:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pia Räihälän kolumni: Koronavilkku olikin toimeton – Nolottaa, mutta pelkään etten ole ainut töpeksijä

Ti 22.9.2020 klo 06:30

Latasin THL:n Koronavilkku-sovelluksen puhelimeeni hetimiten, kun se tuli tarjolle. Minusta se oli pieni vaiva sen eteen, että epidemiaa saataisiin hillittyä ja yhteiskuntaa pidettyä edes jotenkuten auki. Sen jälkeen vain vilkaisin sovelluksen etusivua silloin tällöin. Siellä sanottiin: ”Koronavilkku käytössä. Sovellus toimii, vaikka suljet sen.” Alla kerrottiin helpottavasti, ettei altistumisia ole havaittu.

Vasta yli viikon jälkeen hoksasin jonkin uutisen perusteella ryhtyä tarkemmin tutkimaan, että mitenkäs usein se vilkku onkaan altistumisia tarkistellut. Tulos: ei vielä kertaakaan. Nähtävästi puhelimeni oli suojautunut virrankulutukselta ja torpannut sovelluksen toiminnan heti alkuunsa.

Googlailin ohjeet vian korjaamiseksi, ja vahingosta viisastuneena seuraan nyt säännöllisesti sovelluksen toimintaa.

Nolottaa, mutta pelkään etten ole ainut töpeksijä. On vähintäänkin huolestuttavaa, että tärkeä sovellus saattaa olla poissa toiminnasta käyttäjän tietämättä. Sovellushan itse väittää toimivansa. Käyttäjän näkökulmasta ei ole merkitystä sillä, onko vika sovelluksessa vai puhelimessa.

Mietin, kuinka moni kahdesta miljoonasta sovelluslatauksesta on käytännössä toimimaton. Ei varmaan olisi pahitteeksi, vaikka kansalaisille olisi tarjolla Koronavilkkutukea - joku neuvoja vaikka kirjastossa, jolta voisi pyytää apua sovelluksen lataamiseen ja sen toiminnan tarkistamiseen.

Siitä yllätyin iloisesti, miten suuren suosion Koronavilkku sai. Sen julkaisun aikoihin käydyt some-keskustelut olivat jokseenkin masentavaa luettavaa. Ihmiset, jotka eivät välittäneet ollenkaan perehtyä sovelluksen toimintaperiaatteisiin, lyttäsivät sen suoralta kädeltä.

Moni pelkäsi yksityisyyden puolesta, vaikka keskustelua käytiin Facebookissa, joka samoin kuin Googlekin kerää meistä tietoja koko ajan. Puhumattakaan siitä, miten paljon yksityisasioita somessa jaetaan aivan surutta.

Kummallisin perustelu sovelluksen lataamatta jättämiselle on mielestäni se, ettei korona pelota: ”Tulkoon, jos on tullakseen”. Sovelluksen idea lienee jäänyt hämäräksi. Sehän ei suojaa käyttäjäänsä tartunnalta, vaan sen avulla altistunut voi välttää levittämästä tartuntaa edelleen.

Itse toivoisin, että varsinkin kaikki isoissa ryhmissä toimivat kuten kuorolaiset, joukkuelajien harrastajat ja jumppapiiriläiset lataisivat Koronavilkun. Silloin olisi ainakin helpompi välttää joukkoaltistumisia.

Kaiken edellytys on tietysti se, että sovellus myös toimii.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »