maanantai 26.10.2020 | 08:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laura Läspän kolumni: Minulle on turha tulla kertomaan, että kuukautiskivut poistuvat meditoimalla

Ma 28.9.2020 klo 06:30

Kärsin voimakkaista kuukautiskivuista, ja olen sinut asian kanssa niin kauan, kun syytä ei yritetä vierittää minun harteilleni.

Vaihtoehtolääketieteen äänitorvi, arkkitehti Maria Nordin on kertonut Instagramissaan, kuinka kuukautisiin liittyvät epämiellyttävät tuntemukset ovat merkki naiseuteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä käsittelemättömistä tunteista. Ja kuinka niistä voi seurata sairauksia, kuten kipua ja lapsettomuutta aiheuttavaa endometrioosia.

Näillä sanoilla Nordin markkinoi vajaa 400 euroa maksavaa kurssipakettiaan, jonka avulla voi löytää helpotuksen endometrioosin kaltaisiin sairauksiin ja kipuun. 45 minuutin henkilökohtaisen valmennuksen saa 600 eurolla. Ei tule kauppoja.

On loukkaavaa ja syyllistävää väittää, että fysiologinen vaiva johtuisi tunnetason ongelmista. Lisäksi se on puhdasta valetta.

Jos taustalla ei ole endometrioosin kaltaista sairautta, kuukautiskivut johtuvat yleensä kohdun limakalvon runsaasta prostaglandiinien tuotannosta. Nämä tyydyttymättömät rasvahapot saavat kohdun verisuonet supistumaan ja kohdun lihaksiston kramppaamaan, joka aiheuttaa kohtulihasten hapenpuutetta ja kipua.

Kuukautiskivut ovat yleinen vaiva. Vuonna 2016 tehdyn suomalaistutkimuksen mukaan vulvallisista yli kaksi kolmasosaa kärsi kuukautiskivuista teini-iän loppupuolella.

Kerran kuussa muutaman päivän ajan olen niin kipeä, että pystyn hädin tuskin kävelemään suorassa. Kipu säteilee vatsan lisäksi lantioon, lonkkiin ja selkään. Se on jatkuvaa, ja tuntuu kuin olisi juonut jotain syövyttävää, joka hitaasti ja kivuliaasti syöpyy läpi sisuskaluista.

Minulle on Maria Nordinin tai kenenkään muunkaan turha tulla kertomaan, että kuukautiskivut poistuvat meditoimalla tai että kohtuni on viisas ja lahjomaton. Minun kohtuni pystyy kyllä lahjoa, nimittäin isolla annoksella särkylääkkeitä, ja niitä suosittelen myös muille kohtalotovereilleni.

Eikä unohdeta suklaata.

On loukkaavaa ja syyllistävää väittää, että fysiologinen vaiva johtuisi tunnetason ongelmista.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »