keskiviikko 25.11.2020 | 15:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaa kokosi ohjeet: Näin käytät kasvomaskia oikein – Käsienpesu alussa ja lopussa, älä koske suojaosaan

Vili Ruuska
Ke 7.10.2020 klo 09:32

Soite antoi maanantaina vahvan maskisuosituksen toiminta-alueelleen. Yli 15-vuotiaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia julkisissa tiloissa, kuten kaupoissa. Maskia kehotetaan käyttämään muissakin paikoissa, kun käydään asioimassa kodin ulkopuolella. Maskisuositus ulottuu niin ikään toisen asteen oppilaitoksiin ja korkeakouluihin. Kasvomaskin avulla ehkäistään koronavirustartuntojen leviämistä.

Mietityttääkö, miten maskia käytetään? Ovatko käyttöohjeet unohtuneet? Tässä jutussa kerrotaan vaihe vaiheelta, miten maskia käytetään oikeaoppisesti. Ohjeet löytyvät myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen videolta ja verkkosivuilta.

1. Muista käsihygienia ennen käyttöönottoa

Pese tai desinfioi kätesi ennen kuin kosket maskia. Ennen tätä olet tietenkin hankkinut riittävän määrän maskeja päivää kohti. Maskeja voit ostaa esimerkiksi päivittäistavarakaupoista.

2. Tartu maskin nauhoista tai lenkeistä asettaaksesi maskin kasvoillesi

Varmista ennen maskin asettamista, että maski on puhdas ja ehjä.

Tartu maskin kiinnitysnauhoista ja aseta maski kasvoillesi. Tämän jälkeen sido nauhat kevyesti takaraivollesi, jotta maski ei putoa kasvoiltasi.

Monissa maskeissa on kiinnityslenkit, eli niissä nauhoja ei tarvitse sitoa. Lenkit pujotetaan korvien taakse.

3. Varmista, että maski asettuu tiiviisti kasvoillesi

Maski on nyt kiinnitettynä kasvoillesi. Huolehdi, että maski asettuu tiiviisti kasvoillesi. Maskin tulisi peittää suu, nenä ja leuka.

4. Vältä koskemista käytön aikana

Jos olet toiminut kolmen edellisen vaiheen mukaisesti, olet ottanut maskin käyttöön oikeaoppisesti. Nyt maski suojaa pisaratartuntojen leviämiseltä.

Vältä maskin koskemista käytön aikana. Älä siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana. Jos kuitenkin kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.

5. Kun käyttö loppuu:

Pese tai desinfioi kätesi ennen kuin otat maskin pois kasvoiltasi. Poista maski kasvoiltasi ottamalla kiinni kiinnitysnauhoista tai -lenkeistä. Älä koske tässäkään vaiheessa maskin ulkopintaan.

Seuraavaksi laita maski roskiin, jos se on kertakäyttöinen. Älä aseta käytettyä kertakäyttömaskia enää uudelleen kasvoille.

Jos olet käyttänyt kangasmaskia, laita se muovipussiin tai pesukoneeseen. Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen. Vaihtoehtoisesti voit keittää kangasmaskia viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivata maski.

Pese tai desinfioi vielä kätesi maskin käsittelyn jälkeen.

Lue myös:

Näin valmistat kasvomaskin lakanakankaasta – Kolme järjestöä laati ohjeet kotitalouksille

Infektioylilääkäri Marko Rahkonen harkitsisi nyt todella vakavasti vapaa-ajan reissuja ja ryhmäliikuntatunteja – riskiryhmäläisen luona voi yhä vierailla, vaikka vähän vanhemmankin

Suoraa puhetta koronaepidemiasta: "Jos katsotaan tilannetta isommassa mittakaavassa, niin en olisi niin optimistinen", toteaa Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »