perjantai 4.12.2020 | 19:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Laura Krohnin kolumni: Puhelinsoitto pysäytti – Näin sujuu karanteeni vaasalaisperheessä

Laura Krohn
Su 11.10.2020 klo 10:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Viime viikonloppuna se konkretisoitui: koronavirus on tullut todella lähelle. Jopa kolkuttelemaan kotioveani.

Samana päivänä perheeseen tulee kaksikin pysäyttävää puhelinsoittoa. Rehtori soittaa opiskelijalle, että tämä on altistunut koulussa todetulle koronavirustartunnalle.

Toinen puhelu koskee altistumisepäilyä, joka parin päivän päästä onneksi osoittautuu vääräksi hälytykseksi.

Olo on epäuskoinen. Yhtäkkiä meidänkin perheemme tempaistaan mukaan tähän epidemiaan ihan kunnolla.

Korona riehuu Vaasassa nyt tosissaan.

Altistunut määrätään karanteeniin. Homma toimii hyvin organisoidusti. Saapuu tekstiviesti, jossa kerrotaan altistuksesta ja että koronajäljitysryhmä on yhteydessä seuraavana päivänä.

Mutta mitäs nyt tehdään? Aluksi olemme ihmeissämme, että pitääkö nyt muiden karttaa karanteeniin määrättyä. Hoidetaanko ruokailut erikseen eikä oleskella samassa huoneessa? Mietin jo, että pitääkö tässä ruveta desinfioimaan pintoja ja ovenkahvoja.

Terveysviranomaisen puhelua odotetaan kovasti ja lopulta se tulee illalla.

Altistumisesta on sen selvitessä jo 4–5 päivää. Karanteenin alku lasketaan siitä päivästä, joten lopulta karanteenijakso on vain reilun viikon mittainen. Nyt THL lyhensi karanteeniaika vielä 14 päivästä 10:een, joten uusilla ohjeilla se olisi vieläkin lyhyempi.

Kävelyillä voi käydä, kunhan ei mene lähelle muita ihmisiä. Kaikki asioinnit ja kaupassakäynnit on kielletty.

Mutta kotona voi oleskella aivan normaalisti. Ohjeissa sanotaan jopa aivan konkreettisesti, että voit syödä perheesi kanssa ja osallistua ruuanlaittoon – aivan kuin ennenkin.

Kaikkeen tottuuja muutamassa päivässä tämänkin epämukavuuden kanssa oppii elämään. Hyvä niin, sillä tapaus tuskin jää ainoaksi tämän epidemian aikana.

Kun alkushokista selviää, karanteeni ei myllerrä koko perheen elämää. Ohjeissa tähdennetään, että muut perheenjäsenet voivat käydä töissä, kouluissa ja harrastuksissa aivan normaalisti.

Muihin kuin välttämättömiin paikkoihin ei kuitenkaan tee mieli lähteä. Takaraivossa on, että entä jos altistuneelle tuleekin oireita, ehkä hän levittää tautia jo niitä ennen, se voisi tulla siis minuunkin ja ehkä jo levitän sitä...

Karanteeni on nyt loppumassa, eikä oireita ole tullut.

Perheissä on muita auttamassa ja pitämässä seuraa. Yksineläjällä muista eristäytyminen on sekä henkisesti että käytännön asioiden hoitamisen kannalta paljon vaikeampaa.

Emme ole ainoita. Vaasassa melkein 1 500 ihmistä on tällä hetkellä karanteenissa ja lisää tulee, kun varmistettuja tautitapauksia ilmenee päivittäin kymmeniä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »