Paikallisuutiset

Influenssarokotuksien merkitys korostuu tänä vuonna, uskoo Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen: "Jos seassa liikkuu samalla lailla oirehtivaa influenssaa, se tekee koronaviruksen torjunnan haasteelliseksi"

Aivan vielä ei ole influenssakausi alkanut Suomessa, mutta otollinen aika influenssarokotuksille on tässä ja nyt. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloittaa tällä viikolla, peruspalvelukuntayhtymä Kallio viikkoa myöhemmin. Rokotuksia järjestetään muutaman viikon ajan.

Soiten infektioylilääkäriMarko Rahkonen ennakoi, että influenssarokotuksen merkitys korostuu tänä syksynä. Hän lähestyy asiaa kahdesta näkökulmasta.

– Hengitystieoireisten ihmisten joukosta etsitään paljon koronavirusta. Jos seassa liikkuu samalla lailla oirehtivaa influenssaa, se tekee koronaviruksen torjunnan haasteelliseksi. Rokotteen avulla voidaan vähentää influenssakuormaa väestössä ja poissaoloja, hän selvittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

"Influenssarokote on - - koronasyksynä erityisen tärkeä. Jos sairastaisi molemmat sairaudet samanaikaisesti, vakavan taudin riski on huomattavasti suurempi". Ote on peräisin Soiten verkkosivuilta. Rahkonen täsmentää, mistä on kysymys.

Rokotteen avulla voidaan vähentää influenssakuormaa väestössä ja poissaoloja. Marko Rahkonen Soiten infektioylilääkäri

– Influenssan jälkeen keuhkojen limakalvot voivat olla huonossa kunnossa. Kun influenssan jälkeen saadaan bakteeritauti, esimerkiksi keuhkokuume, jälkitauti voi ajaa sairaalahoitoon.

Influenssarokotukset aloitetaan tällä viikolla Soitessa.
Influenssarokotukset aloitetaan tällä viikolla Soitessa. Kuva: Markku Jokela

Nyt potentiaalinen jälkitauti on koronavirus, joka oireiltaan ei kalpene keuhkotaudille. Onneksi vielä ei ole kohdattu tapauksia, joissa koronavirus olisi seurannut influenssaa. Kokemusperäistä tietoa yhdistelmän rajuudesta ei siis ole. Influenssan ja muiden jälkitautien yhteisvaikutuksesta sen sijaan on.

– Elimistön limakalvot ovat huonossa kunnossa. Kun puolustuskyky on ollut koetuksella, on herkkyys sairastaa toinen tauti. Jos bakteeritauti tulee kovana, se rasittaa sydäntä. Jos on huonokuntoinen sydän vaikkapa sydänsairauden takia, se käy verenkiertoelimistön päälle, Rahkonen luonnehtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sydän lujilla, samoin keuhkot ja verenkiertoelimistö... kylmäävä lista ei lopu tähän. Todetaan lyhyesti, että elimistön kokonaisrasitus äityy pahimmillaan lähes sietämättömäksi. Tämän välttääkseen kannattaa siis ottaa rokote. Myös pneumokokkirokotteen ottaminen on suositeltavaa.

– Pneumokokki on yksi jälkitaudeista. Tällä rokotteella saa suojan sen tärkeimpiä bakteerikantoja vastaan, Rahkonen kertoo.

Antaako pneumokokkirokote elinikäisen suojan?

– Jos annetaan konjugaattirokote, jota suositellaan, yhdellä annoksella periaatteessa saa elinikäisen suojan. Pitää muistaa, että rokotteessa on 13 erilaista bakteerikantaa, kun taas tautia aiheuttavia kantoja on yhteensä 49. Nämä 13 kantaa kuitenkin ovat kappalemääräisesti laskettuna yli puolet tautia aiheuttavista kannoista, Rahkonen vastaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voisi kuvitella, että tällaisena vuotena rokotteita otetaan enemmän kuin normaalisti. Rahkonen toivoo, että näin käy. Ennusmerkit ovat lupauksia antavia.

– Ajanvarauksessa on ollut jonoja. Ajat ovat täyttyneet, ja kyselyitä on ollut.

Kallion johtava ylilääkäriRisto Olli uskoo niin ikään, että rokotteita otetaan enemmän kuin viime vuosina. Skenaarion toteutumiseen on varauduttu.

– On lisätty rokotuspäiviä ja rokottajia rokotuspäiville, hän vastaa lisäkysymykseen, miten.

Rahkonen kertoo, että yhden päivän aikana yksittäisellä terveysasemalla ehditään rokottaa suunnilleen 45 ihmistä. Saatavuudesta rokottaminen ei tule jäämään kiinni. Tähän mennessä Soiteen on toimitettu noin 21 000 rokoteannosta. Rahkosen mukaan lisää pystytään tilaamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Viime talven influenssakautena Soiten alueella rokotuksia annettiin noin 24 000. Osa rokotteista on annettu tämän vuoden puolella.

Kallion alueella annettiin viime vuonna hiukan alle 4 000 rokotetta. Tähän lukuun eivät tosin sisälly ne rokotukset, jotka on annettu esimerkiksi neuvolakäynnin yhteydessä.

Kallio on vastaanottanut tähän mennessä suunnilleen 4 000 rokoteannosta – lisää tulee tällä viikolla.

Fakta

Influenssarokote

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta ja keuhkokuumeelta.

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät, raskaana olevat naiset ja kaikki 65 vuotta täyttäneet.

Influenssarokotteen antama suoja kestää tyypillisesti noin vuoden verran.

Lähde: THL

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä