Paikallisuutiset

Suomessa aloitetaan koronavirustestaukset turkistarhoilla kymmenellä paikkakunnalla – Alan kattojärjestö ja keskipohjalaistarhurit kauhistelevat Tanskan päätöstä teurastaa kaikki minkkinsä: "Tämä on ihan kamala tilanne"

Jotta koronavirus ei leviäisi enempää minkkien kautta, kaikki Tanskan minkit teurastetaan. Suomessa päätettiin aloittaa koronavirustestaukset valituilla minkkitarhoilla.

Mikään ei näytä riittävän koronavirukselle. Ikään kuin ei olisi kylliksi, että virus siirtyy ihmisestä toiseen.

Keväällä Euroopassa havaittiin koronavirustartuntoja turkistarhoilla. Ilmeni, että virus voi siirtyä ihmisestä minkkiin ja vastavuoroisesti minkistä ihmiseen.

Muiden virusten tavoin koronavirus voi muuntua kantajassa. On havaittu, että koronavirus muuntuu ja runsastuu minkkilaumassa. Lajikohtaiset mutaatiot saattaisivat pahimmillaan tehdä kehitteillä olevat koronavirusrokotteet tehottomiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Synkin tilanne vallitsi ja vallitsee Tanskassa. Lokakuussa maassa lopetettiin runsaasti minkkejä, jotta koronavirus ei leviäisi tarhoilla. Keskiviikkona nuijittiin niin kutsuttu lopullinen ratkaisu. Pääministeri Mette Frederiksen ilmoitti, että kaikki Tanskan minkit teurastetaan.

Syystä että? Minkeistä ihmisiin levinneen koronaviruksen muunnoksen vuoksi.

Jo ennen kuin viimeisin uutinen kantautui Tanskasta, tähän juttuun haastatellut keskipohjalaistarhaajat kuvailivat Tanskan tilannetta katastrofaaliseksi. Heiltä heruu sympatioita juuttikollegoille.

– Olet tehnyt työtä ja jalostanut eläimiä – sitten menetät kaiken. Varmaan mikään korvaus ei ole riittävä siihen,Lasse Joensuu Himangalta surkuttelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtä apeissa tunnelmissa vajaa vuorokausi Tanskan päätöksen jälkeen oli Fifurin eli Suomen turkiseläinten kasvattajain liiton viestintäjohtajaOlli-Pekka Nissinen.

– Tämä on kamala tilanne. Meillä oli tuottajatilaisuus keskiviikkoiltana. Tanskan päätös tuli silloin uutisiin. Asia on käyty läpi seikkaperäisesti, eli tuottajat ovat tästä tietoisia, hän kertaa.

Vielä ei ole tiedossa, millaisella aikataululla päätös laitetaan täytäntöön Tanskassa. Se on selvää, että Euroopan suurimmalle turkistuottajamaalle takaisku on kova taloudellisesti.

– Minkkitarjontaa poistuu paljon markkinoilta lyhyellä aikavälillä, Nissinen ennakoi vaikutuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Torstaiaamupäivänä Nissinen ei pystynyt tuoreeltaan arvioimaan, miten Tanskan päätökseen reagoidaan Suomessa – jos ylipäätään reagoidaan.

– Me keskitymme noudattamaan mahdollisimman hyvin ohjeita, ettei tulisi tartuntoja ja että toimintaa voitaisiin jatkaa. Olemme varautuneet keväästä asti, Nissinen kommentoi.

Ruokavirasto tiedotti myöhemmin torstaina käynnistävänsä tehostetut koronavirustestaukset turkistarhoilla. Näytteenottoon on valittu 30 tarhaa, jotka sijaitsevat kymmenessä kunnassa pohjalaismaakunnissa. Kuntien valinta perustuu minkkien tuotantomääriin ja alueelliseen epidemiatilanteeseen.

Näytteeksi otetaan itsestään kuolleita minkkejä, jotka kunnaneläinlääkäri toimittaa Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi. Seurantanäytteenotto on tarkoitus saada päätökseen viikon 47 aikana.

Testaukseen valitut tarhat sijaitsevat Kalajoella, Kauhavalla, Kaustisella, Kokkolassa, Korsnäsissä, Mustasaaressa, Närpiössä, Pedersöressä, Uudessakaarlepyyssä ja Vöyrissä. Ruokavirasto ei julkaise, millä tarhoilla testejä otetaan.

– Meillä on pitkään ollut pohdinnassa, että pitäisi olla parempi käsitys siitä, onko koronavirus päässyt tarhoihin varotoimenpiteistä huolimatta. Päätös tehtiin paremman tilannekuvan saamiseksi, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston johtajaTerhi Laaksonen Ruokavirastosta perustelee tuoretta linjausta.

Olivatko kovemmat keinot, kuten Tanskan päätös lopettaa kaikki minkit tai osa kannasta, mietinnässä?

– Tanskassa oli aika radikaali päätös. Jos meillä todetaan positiivisia näytteitä eläimissä, kyseisen tarhan eläimet voidaan lopettaa ja sitten tutkia lähialueen tarhoja. Meillä ei ole suunnitteilla mitään alueellisia ennaltaehkäiseviä lopetuksia saati koko maata koskevia lopetuksia, Laaksonen vastaa.

Joensuu oli ehtinyt kuulla torstai-iltapäivällä Ruokaviraston päätöksestä käynnistää testaukset. Sitä hän ei vielä tiennyt, mitä tarhoja testaus koskee. Ei ollut tullut myöskään ilmoitusta, jonka mukaan oma tarha testattaisiin.

– Hyvä, että testaavat, että saadaan selvyys tähän. Totta kai sitä jännityksellä odottaa mutta ymmärtää tilanteen takia, miksi se tehdään, Joensuu esitti näkemyksensä testauksesta.

Kälviäläinen turkistarhaajaJari Isosaari sanoo niin ikään ymmärtävänsä, että minkkejä halutaan testata. Testaaminen tähän aikaan eli nahoituskauden kynnyksellä herättää hivenen ihmetystä.

– Kun nahoitus alkaa, kokonaiseläinmäärä tippuu niin nopeasti, että tartuntapinta tippuu kahdessa viikossa 70–80 prosenttia, Isosaari argumentoi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä