Paikallisuutiset

"Päihteiden käyttö on merkki nuoren huonosta voinnista" – Kolmekymppinen Heli ajautui lapsena alkoholin kautta koviin huumeisiin, mutta raitistui viimein usean kuntoutusyrityksen jälkeen

Nuoren päihteiden käyttö on seurausta muista ongelmista. Päihderiippuvuudesta toipuminen on elinikäinen prosessi.

Kokkola

– Lapsen tai nuoren päihteiden käyttöön pitää puuttua mahdollisimman varhain. Heti, jos nuori on vähänkään päihteiden käyttöön päin kallellaan, sanoo kuusi vuotta raittiina ollutHeli, 31.

– Joskus ongelma voi olla vanhemmissa ja kotona. Silloin silmät pitäisi olla koulussa kouluterveydenhoitajilla ja kuraattoreilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helin mielestä olisi tärkeä saada lapsi tai nuori heti avun piiriin esimerkiksi A-klinikan tai muun vastaavaan tahon kautta. Tärkeä on myös keskittyä henkisen puolen hoitamiseen.

Kuntoutuksessa täytyy pystyä olemaan täysin rehellinen, koska vain silloin ongelmiin voidaan puuttua ja voi saada apua. Heli Päihdetyön kokemusasiantuntija

– Ei nuori ajaudu päihteisiin, jos ei ole jotain syytä takana. Päihteiden käyttö on merkki huonosta voinnista.

Heli puhuu omasta kokemuksestaan. Hän varttui omien sanojensa mukaan alkoholin vaikutuspiirissä ja ensimmäiset alkoholikokeilut alkoivat 11–12-vuotiaana. Heli lähti hoitamaan ongelmia oppimallaan tavalla, alkoholilla.

Myöhemmin teini-iässä mukaan tulivat huumeet. Ensin lääkkeet ja alkoholi, sitten opioidit. Nuorena aikuisena käyttö laajeni suonensisäisiin huumeisiin. Koko kirjo huumausaineita heroiinia lukuun ottamatta tuli Helille tutuksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helin nimi on muutettu tässä jutussa hänen omaistensa ja perheensä yksityisyyden suojelemiseksi. Heli on palannut tämän vuoden alusta viralliseen palkkatyöhön, ja häntä jännittää, miten riippuvuustaustasta puhuminen voi vaikuttaa tulevaisuudessa työelämään.

– Tässä olisi keskustelun paikka työnantajille ja koko yhteiskunnalle, ettei päihteistä raitistunut joutuisi kantamaan iänikuista leimaa mukanaan.

Heli myös valmistui tällä viikolla Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten ENTER – Elämässä eteenpäin! -hankkeen kautta päihdetyön kokemusasiantuntijaksi.

Enter-hankkeen tavoitteena on vahvistaa riippuvuuksista toipuvien nuorten ja nuorten aikuisten sosiaalista osallisuutta ja parantaa heidän toiminta- ja työkykyään niin, että heidän on mahdollista edetä kohti opiskelu- ja työelämää. Heli kertoo saaneensa hankkeen kautta itsekin valtavasti apua kuntoutumisaikanaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varhaisen puuttumisen lisäksi Heli haluaa painottaa huumeista vieroittumiseen ja kuntoutumiseen kuluvaa aikaa, joka on pitkä. Hänen ja miehensä kohdalla neljäs kuntoutuskerta on lopulta johtanut päihteistä eroon pääsyyn.

– Riippuvuus on siitä kavala sairaus, että sitä ei halua myöntää itselleen. Siitä voi toipua, mutta samalla pitää olla tarkkana ja hoitaa itseään, ettei tule tilanteita, jotka altistavat sille uudelleen.

Oma halu ja motivaatio ovat raitistumisen onnistumisen kannalta ratkaisevassa asemassa.

Heli kertoo, että hänen kohdallaan vaadittiin perimmäisellä pohjalla käyminen ennen kuin hän oli valmis laittamaan kaiken peliin vieroittumisen ja kuntoutumisen eteen.

Viimeiseen kuntoutukseen mennessä Heli oli vasta tullut raskaaksi ja hänellä oli pelko, että lapsi otetaan huostaan heti syntymän jälkeen. Näin ei kuitenkaan käynyt sillä vuoden ja kymmenen kuukautta kestänyt kuntoutus tehosi.

– Kuntoutuksessa täytyy pystyä olemaan täysin rehellinen, koska vain silloin ongelmiin voidaan puuttua ja voi saada apua.

– Täytyi myös tehdä päätös tietynlaisesta nöyryydestä, että annamme toisten hetken aikaa päättää omasta elämästämme, Heli kertoo ja sanoo olevansa erittäin kiitollinen mahdollisuudesta neljänteen pitkään kuntoutukseen.

Fyysisestä riippuvuudesta eroon pääsy on vasta ensimmäinen askel kohti normaalielämää. Yhtä lailla täytyy parantua henkisestä riippuvuudesta, käsitellä päihteiden käytön aloittamiseen johtaneita syitä, muita traumoja, kehittää sosiaalisia taitoja ja opetella arjen rutiineja sekä mahdollisesti hoitaa parisuhdetta.

– Vaatii paljon apua, että pääsee takaisin osaksi yhteiskuntaa.

Juuri Enter-hankkeen kautta tarjotaan tärkeää apua arjessa selviytymiseen. Enterin asiakkaana Heli tutustui kokemusasiantuntijoiden työhön ja vertaistukihenkilöihin. Kuntoutuksen alettua tehoamaan hän päätti, että haluaa tehdä samaa työtä muiden riippuvuuksista kärsivien auttamiseksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä