maanantai 25.1.2021 | 20:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Trump jatkaa tyylillään loppuun asti – Loppu tulee, vaikka ei tunnustaisikaan

Tiina Ojutkangas
Su 15.11.2020 klo 20:00

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump on tiennyt runsaan viikon, että valtakausi läntisen suurvallan johtajana jää yhteen kauteen.

Trumpin luovuttaminen on ollut tiukassa, vaikka äänestystulokset puhuvat omaa kieltään. Kaikki suurimmat amerikkalaiset tiedotusvälineet ovat julistaneet Joe Bidenin voittajaksi ja laajasti valtiojohtajat ovat onnitelleet uutta presidenttiä.

Trumpin sunnuntainen twiitti alkoi sanoilla, jotka oli tulkittavissa vaalitappion myöntämiseksi. ”Hän voitti, koska vaalit olivat peukaloidut." Tämän suoremmin Trump ei ole myöntänyt Bidenin voittoa tai onnitellut kilpakumppaniaan. Hän lisäksi jatkaa vilpillisistä vaaleista jauhamista, mikä on omiaan herättämään levottomuutta Yhdysvalloissa. Väitteille vaalitarkkailijoiden häirinnästä tai muusta vaalivilpistä ei ole mitään todisteita.

Mutta Trumpin taipuminen jäi hyvin lyhytaikaiseksi. Hetki ensimmäisen twiitin jälkeen hän lähetti sunnuntaina uuden viestin, jossa hän totesi Bidenin voittaneen ainoastaan vääristelevän uutismedian mielestä.

Perjantainakin saatettiin tulkita, että Trump alkaisi irtaantua Valkoisen talon isännyydestä. Hän puhui koronaviruksesta ja viittasi siihen, ettei ole tiedossa, millainen hallinto Yhdysvalloissa tulevaisuudessa on.

Joka tapauksessa irtaannuttava Trumpin on. Joe Biden rakentaa täyttä päätä omaa hallintoa ja Kamala Harris on jo ennen virkaanastujaisia noussut poikkeuksellisen korkean profiilin varapresidentiksi.

Trumpin voimakas haluttomuus tunnustaa vaalin tulosta ja Bidenin voittoa on kaikesta huolimatta yllättänyt. Sen sijasta, että olisi myöntänyt tappionsa hän erotti puolustusministerin, kun tämä vastusti armeijan käyttöä katuprotestien taltuttamiseen. Trump on myös kasvattanut puolustusmenoja ja erottanut Pentagonin johtavia virkailijoita.

Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden haastattelema asiantuntija arvioi, että Trumpin teot ovat saaneet vallankaappauksen kaltaisia piirteitä. Vaikka analyysiyritys Desktopin toimitusjohtajan Karin Nelssonin näkemys tuntuukin hurjalta, kieltämättä Trumpin toimet sopivat huonosti demokraattisen länsivallan vaalisyksyyn.

Valta vaihtuu virallisesti tammikuussa ja aika moni sekä Yhdysvalloissa että muualla huokaa helpotuksesta. Kahtiajakautuneen maan yhdistäminen on Bidenille valtava urakka. Trump ja hänen vaikutuksensa eivät poistu kuvioista, vaikka hän lopettaakin presidenttinä.

Jo perjantaina saatettiin tulkita, että Trump alkaisi irtaantua Valkoisen talon isännyydestä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »