torstai 28.1.2021 | 06:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Lavastusratkaisut estävät Pietarsaaren Näyttämön näytelmän siirron kesäteatteriin – Miika Nousiaisen Juurihoitoa ensi-iltaan vasta syksyllä

Tiina Ruotsala
Ti 12.1.2021 klo 16:22

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Palokunnantalolla on harjoiteltu elokuusta Miika Nousiaisen Juurihoitoa tutun Göran Sjöholmin ohjauksessa, ja näillä näkymin harjoituksia jatketaan kerran kuukaudessa. Alunperin ensi-illan piti olla viime vuoden marraskuussa, josta se pandemian vuoksi siirrettiin tammikuulle ja nyt hallituksen päätöksellä ensi syksyyn. Jotta repliikit edes jollain tavoin pysyisivät mielessä, porukka kokoontuu kerran kuussa käymään tekstiä yhdessä läpi, ehkä tekemään jotain harjoitteita.

Pietarsaaren Näyttämö, joka muuten vuoden kuluttua täyttää 120 vuotta ja on Suomen toiseksi vanhin harrastajateatteri, on tehnyt myös kesäteatteria. Eikö Juurihoito olisi sopinut vaikka Sikurimuseon pihaan?

– Sitä ei oikeastaan edes harkittu, sillä näyttämö osti kaksi videotykkiä, joita käytetään tässä näytelmässä. Lisäksi lavasteena on niin sanottu catwalk, eli olemme rakentaneet pitkän näyttämön, jonka molemmin puolin yleisö istuu. Ei näitä olisi voitu toteuttaa kesäteatterissa taivasalla, teatterin puheenjohtaja Sauli Isokoski vastaa ja arvelee, että Juurihoito on Pietarsaaren Näyttämön pitkäaikaisin projekti.

– Olen ollut mukana vuodesta 1987, enkä vielä ole vastaavaan törmännyt.

Pietarsaaren Näyttämö käyttää Palokunnantaloa yhdessä ruotsinkielisen harrastajateatterin kanssa. Ratkaisuista on sovittu yhdessä, ja kun ensi iltaa ensimmäisen kerran siirrettiin marraskuulta tammikuulle, myös Teater Jacob myöhensi omaa ensi-iltaansa.

– Nyt näyttää siltä, että myös Teater Jacobin ensi-ilta siirtyy keväältä syksyyn. Vaikka rajoituksia höllennettäisiin nykyisestä kymmenestä esimerkiksi viiteenkymmeneen, ei olisi taloudellisesti kannattavaa esittää näytelmää. Harrastajateatteri ei nimittäin ole ilmaista puuhaa, Palokunnantalosta maksetaan kaupungille vuokraa, joka tosin Isokosken mukaan on kohtuullinen. Lisäksi ohjaajalle pitää maksaa palkka, ja taloudessa tuntuvat vielä videotykkien ja kankaiden hankinta. Kaiken kukkuraksi kaupungin juustohöylä on sipaissut muutamassa vuodessa puolet tuista.

– Olen laskenut, että tätä vauhtia me joudumme muutaman vuoden kuluttua maksamaan kaupungille tästä teatteriharrastuksesta, jos musta huumori sallitaan, puheenjohtaja sanoo ja toivoo, että kaikki kulttuurin tukipäätökset siirrettäisiin kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Isokoski kiittelee, että Palokunnantalon jakavat harrastajateatterit ovat voineet aina neuvotella ratkaisuista.

– Jos Jacob ei tuo omaa näytelmäänsä ensi-iltaan nyt keväällä, niin meidän ei tarvitse purkaa omia lavasteita, vaan ne saavat olla paikoillaan syksyyn. Meidän esityksemme vedetään ensin alta pois, ja sitten Jacob jatkaa omallaan.

Sauli Isokoski sanoo, että päätös siirtää näytelmä syksyyn on ollut omalla tavallaan iso helpotus. Hänen mukaansa ei sekään ole ideaali tilanne, että harjoitellaan ja harjoitellaan, mutta ei päästä esittämään. Harjoituksia on ollut parhaimmillaan 20-30 tuntia viikossa. Kuinka pitkään harrastajat jaksavat, jos ensi-iltaa jatkuvasti siirretään?

– En millään jaksa uskoa, että olisimme kevään aikana päässeet esittämään näytelmää niin, että se olisi ollut taloudellisesti kannattavaa. Maksamme ammattilaisohjaajalle kuitenkin palkkaa hänen työstään. Onneksi ohjaaja on ollut todella joustava tällaisessa poikkeustilanteessa.

Pietarsaaren näyttämön pikkujoulutkin sitten peruttiin.

– Olin varannut meille joulukuussa liput Kokkolan kaupunginteatterin Saranat ja sardiinit -farssin esitykseen. No, sehän peruttiin myös. Haluamme kuitenkin tukea alueen teatteria, joten siirsimme liput keväälle. Saapa nähdä pääsemmekö katsomaan esityksen.

Jotta repliikit edes jollain tavoin pysyisivät mielessä, porukka kokoontuu kerran kuussa käymään tekstiä yhdessä läpi.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »