keskiviikko 4.8.2021 | 15:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Pitäisikö moottorikelkkailu kieltää?

La 20.2.2021 klo 18:00 | päivitetty la 18:44

Ainakin huviajelun osalta moottorikelkkailun kieltoa tulisi pohtia. Selvät säännöt on olemassa, missä voi ajaa ja missä ei. Viime vuosien aikana on alettu lipsumaan enemmän ja enemmän. Mennään kelkkailemaan harmaalle ja kielletylle alueelle entistä herkemmin.

Kelkkailijoiden määräkin on kasvanut. Ongelmista on saanut lukea lehdistä viime päivinä. Vahinkoa aiheutetaan maanviljelijöille ja metsänomistajille. Heidän kärsimänsä vahingot eivät ole vähäisiä.

Ei pysytä merkatuilla reiteillä, eikä niistä oteta selvää, vaan ajetaan missä tuntuu mukavalta mennä. Lähdetään kotipihalta ajamaan. Naapuri ei kehtaa naapurisovun takia moittia, vaikka pui nyrkkiä taskussaan. Omitaan ojan sivuja, peltoja, metsäteitä ja patikointipolkuja, joihin on vedetty hiihtolatu ja turmellaan ne – ihan kuin kiusaksi vaan. Ei välitetä, vaikka hiihtoladulla on moottorikelkoille kieltotaulu.

Tämän lisäksi saastutetaan raikas ulkoilma myrkyllisellä pakokaasulla. Tyynellä ilmalla pakokaasut jäävät paikolleen seisomaan ja aiheuttavat ongelmia, etenkin sitä hengittäville hiihtoa harrastaville astmaatikoille ja sydänsairaille. Kelkat ovat melkoisia saastuttajia!

Miksi pitää tehdä kiusaa? Mikset pakkaa kelkkaasi peräkärryyn ja vie se merkitylle reitille. Älä mene katsomaan pääsenkö tuosta esimerkiksi joelle tai oikaisemaan, jos sitä ei ole merkitty moottorikelkkareitiksi. Ajattele naapuriasi ja muita henkilöitä.

Toisaalta helppo olisi poliisin seurata tuoreista jäljistä mihin kelkka on mennyt ja mistä lähtenyt luvattomissa tapauksissa.

Huvikelkkailusta on niin suuret haitat, että sitä tulisi pohtia pitäisikö kerätä adressi ja viedä asia lain säätäjille käsiteltäväksi. Uskon, että kannattajia löytyy, jos tilanne ei tästä parane.

Kelkkareittien merkinnöissäkin on toivomisen varaa.

Maanomistajien ja hiihtäjien puolesta

#

Kommentoi 3 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »