perjantai 5.3.2021 | 05:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jo päätetyt koronakiristykset eivät riitä – Hallitus ottamassa käyttöön järeämmän tason

Tanssi- ja laulukieltoa ravintoloihin esitetään tiettävästi perjantaina.

STT\, Saila Kiuttu, Susanna Jääskeläinen Koronastrategiassa on kolme tasoa STT\
Ti 23.2.2021 klo 19:52 | päivitetty ti 21:18

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Helsinki

Hallituksen odotetaan päättävän siirtymisestä päivitetyn koronastrategiansa tasolle kaksi, kun se kokoontuu keskiviikkoiltana Säätytaloon neuvottelemaan epidemian hillitsemisestä.

STT:n tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kakkostasoa.

Syynä kiristyville koronarajoituksille on paheneva tautitilanne. STT:n tietojen mukaan hallituksen sisällä pohditaan, riittääkö edes kakkostasolle siirtyminen kovinkaan kauan taudin leviämisen pitämiseksi kurissa. Syynä on erityisesti Uudenmaan paheneva koronatautitilanne. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kakkostasoa vastaavat rajoitukset ovat jo pitkälti käytössä, joten paljon kiristysvaraa ilman kolmostasolle siirtymistä ei ole.

STT:n tietojen mukaan lähtökohtana on, että kun valtioneuvosto puoltaa tasolle kaksi menemistä, päätös siirtymisestä tehdään koko maata koskien, mutta välttämättä kaikki alueet eivät heti ota tiukempia rajoitustoimia käyttöön. Alueille, joilla tautitilanne ei ole niin paha, saattaa tulla joustoa siirtymisessä.

Koronahybridistrategian mukaisesti nyt Suomessa ollaan ensimmäisellä tasolla. Tasolla 2 voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti lisätoimenpiteitä, kuten esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus. Tasolla 2 peruskoulun yläluokat voivat myös siirtyä etäopetukseen.

Tiettävästi myös Lapin tilanne huolettaa hallitusta. Tilanne on kenties pahempi kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää.

Ravintolarajoituksiin tiukennuksia

Hallituspuolueet jatkoivat tiistaina neuvotteluja ravintoloita koskevista rajoitusten tiukennuksista. Niin sanottua tanssi- ja laulukieltoa ravintoloissa ollaan tiettävästi esittämässä perjantaina valtioneuvoston istunnossa. Siitä on STT:n tietojen mukaan poliittinen sopu. Se koskisi leviämisvaiheessa olevia alueita, ja sillä pyritään siihen, että turhien kontaktien saaminen ravintoloissa loppuisi. Tämä on mahdollista ravitsemisliikkeiden toimintaa koskevaa valtioneuvoston asetusta päivittämällä.

Hallitukselta on myös odotettu lakimuutosta, joka mahdollistaa aiempaa tiukempia rajoituksia, jotka saattaisivat tiukentaa ravintoloiden aukioloaikoja, anniskeluaikoja ja asiakaspaikkamääriä. Tästä ei tiettävästi vielä tiistaina löydetty sopua hallituspuolueiden kesken, mutta eri lähteistä kerrottiin STT:lle, että ratkaisu on pienestä kiinni.

Keskusteluja on käyty tiettävästi ainakin ehdotuksesta, jonka mukaan pahimmilla koronavirusalueilla ravintolat pitäisi sulkea jo alkuillasta.

Helsinki

Hallitus pyrkii torjumaan koronaepidemiaa hybridistrategialla, jossa on kolme tasoa.

Taso 1

Tämänhetkisellä tasolla kaikille epidemian leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan leviämisvaiheen toimenpiteiden käyttöönottoa täysimääräisesti. Toimenpiteitä ovat esimerkiksi maksimaalinen etätyösuositus, laajin maskisuositus, julkisten tilojen sulkeminen ja etäopetus toisella asteella ja korkeakouluissa.

Taso 2

Tasolle 2 voidaan siirtyä epidemian nopean kiihtymisen tai virusmuunnoksen leviämisen uhan perusteella. Tasolle 2 siirtyminen edellyttää valtioneuvoston puoltoa.

Leviämisvaiheen suosituksia ja toimia suositellaan koko maahan tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaisesti tietyille alueille. Maksimaalinen etätyösuositus ja laajin maskisuositus voimaan laajasti.

Lisätoimenpiteitä voidaan ottaa käyttöön koko maassa tai alueellisesti. Lisätoimet voivat perustua esimerkiksi tartuntatautilain muutokseen, jonka mukaan elinkeino- ja harrastustoimintaan voidaan asettaa alueellisia rajoituksia.

Taso 3

Tasolle 3 voidaan siirtyä, kun muut toimet eivät enää riitä ja terveydenhuollon kantokyky uhkaa ylittyä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kyseessä on äärimmäinen toimenpide.

Välttämättömät liikkumisrajoitukset mahdollisia, jos kaikki leviämisvaiheen toimenpiteet on jo otettu käyttöön. Liikkumisrajoitusten asettaminen vaatii poikkeusolot, joiden olemassaolon toteaa valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa. Poikkeusolot todetaan, jotta valmiuslakia tai erillislakia voidaan alkaa soveltaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »