sunnuntai 18.4.2021 | 05:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Antti Savelan kolumni: Haapajärven Lemmensillan avajaisia vietetään ehkä kesällä – kauniin kaarisillan tenho kutsuu kohta taas

To 1.4.2021 klo 07:00 | päivitetty to 09:40

Joulukuussa aatonaattona Haapajärven Ylipäässä romahtaneen Lemmensillan tilalle suunnitellaan parhaillaan uutta, entisen kaarisillan muotoja kunnioittavaa Lemmensiltaa. Tällä tietoa silta on valmis ja ihailtavissa jo kesällä, kenties myöhemmin.

Lemmensillan uudelleen rakentamiseksi perustetun toimikunnan puheenjohtaja Ilkka Heinonen kertoo sillan rakennussuunnittelun olevan parhaillaan menossa ja samalla kertaa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto miettii sillalle vesistörakentamislupaa. Toiveissa on, että molemmat työt valmistuvat vapuksi, mutta varmuutta ei ole.

Se Heinosen mukaan on jo varmistunut, että sillasta tulee hieno ja entistä kunnioittava. Heinosen sanaan on luottaminen, sillä toimiessaan Haapajärven Kiilojen puheenjohtajana hän kantoi eräällä tavalla päävastuun Mika Myllylän komean patsaan rakentamisessa Haapajärven kirjaston viereen. Hienoja historiallisia monumentteja molemmat.

Kuten muistamme Lemmensillan historian kaari oli varsin dramaattinen. Nykyinen silta rakennettiin vuonna 1965 ja jo pari vuotta se ehti olla käyttökiellossa huonon kuntonsa vuoksi. Kunnes vihdoin palkinnoksi kyläläisten kovasta tahdosta Haapajärvi-Seura päätti marraskuussa viime vuonna ryhtyä hakemaan uudelle sillalle rahoitusta. Hyvää tahtoa ja pelisilmää osoittanut eduskunta hyväksyi sillalle 150 000 euron joulurahat, ja nyt opetus- ja kulttuuriministeriö lupaa uuden sillan rakentamiseen aikaa vuoden 2022 loppuun.

Ja jos kaikki sujuu mallikkaasti, uutta siltaa ihastellaan paikoillaan jo kesällä, kenties peräti yleisötilaisuuden voimin – tuolloinhan ainakin kaikki ikäihmiset ja riskiryhmäläiset ovat saaneet kaksi koronarokotusta. Lemmensillan työmaa onkin samalla vahva vihjaus koko kansaa kohtaavasta toivosta.

Rakkaudesta vielä sen verran, että 1915 ensimmäisen kerran pykätty ja parikin kertaa uudelleen rakennettu silta Ylipään ja Karjalahdenrannan väliin pystytettiin teiniromantiikan turvallisuutta vaalimaan. Katsottiin, että sillan ansiosta Kalajoen erottavien kylien teinien ei tarvitse enää venholla armaansa luokse soudella. Sittemmin sillasta onkin tullut suosittu lemmenvalojen vannomisen tyyssija, jollei peräti tulevan yhteiselon aavan meren majakka. Joka tapauksessa lemmenlukot vanhasta sillasta on pelastettu ja ne laitetaan paikoilleen uuteen siltaan tai johonkin muuhun muistopaikkaan sillan kupeeseen.

Ja jos kaikki sujuu mallikkaasti, uutta siltaa ihastellaan paikoillaan jo kesällä, kenties peräti yleisötilaisuuden voimin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »