lauantai 15.5.2021 | 12:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Ammatillinen koulutus kiinnostaa keskipohjalaisia nuoria

Tiina Ojutkangas
Pe 9.4.2021 klo 20:00

Nuorten kiinnostus ammatilliseen koulutukseen ilahduttaa. Aiemmin tällä viikolla päättyneestä hausta voi päätellä, että tämän alueen ammatillinen koulutus vetää. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedu ja Keski-Pohjanmaan ammattiopisto Kpedu saivat runsaasti hakijoita.

Keski-Pohjanmaan ammattiopistolla on noin 4900 tutkinto-opiskelijaa kuudessa toimipaikassa ympäri maakuntaa. Kpedu järjestää muun muassa toisen asteen ammatillista perus- ja lisäkoulutusta, oppisopimuskoulutusta sekä kansanopistokoulutusta noin 400 työntekijän voimin. Jedu puolestaan toimii seitsemällä paikkakunnalla, henkilökuntaa on 350 ja opiskelijoita noin 3500.

Kulttuurisen Keski-Pohjanmaan alueella on niin monipuolista koulutustarjontaa, että alueen ihmisillä on hyvät mahdollisuudet hakeutua unelmiensa koulutukseen. Nytkin halutaan ensihoitajaksi, lähihoitajaksi, auton- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi, maanrakennuskoneenkuljettajaksi, sisustusrakentajaksi, talonrakentajaksi, sähköasentajaksi sekä merkonomiksi.

Viime vuoteen verrattuna Jeduun haettiin selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän johtaja Keijo Makkonen muistuttaa Keskipohjanmaan haastattelussa, että noin puolet ammatilliseen koulutukseen valituista opiskelijoista tulee kuitenkin jatkuvan haun kautta.

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston suosituimpia koulutuksia olivat päättyneessä yhteishaussa jälleen hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, logistiikan perustutkinto sekä maatalousalan perustutkinnon eläintenhoidon osaamisala. Seuraaviksi vetovoimaisimpia perustutkintoja olivat media-ala ja kuvallinen ilmaisu, autoala, prosessiteollisuus, hevostalous sekä sähkö- ja automaatioala. Myös Keski-Pohjanmaan ammattiopiston rehtori Sirkku Purontaus iloitsee haastattelussa hakijamäärästä. Poikkeusvuonna normaalit messut ja tapahtumat eivät toteutuneet, mutta se ei näyttänyt menoa haittaavan.

Syyt ammatilliseen koulutukseen hakeutumiselle ovat monenlaiset. Sekin on realismia, että opintoihin haetaan, koska on pakko. Kuitenkin tiedetään, että halu pysyä kotiseudulla ja hyvät työllistymismahdollisuudet ovat olennaisessa roolissa. Esimerkiksi Jedussa lähes 80 prosenttia opsikelijoista pääsi töihin tai ammattikorkeakouluun jatko-opintoihin vuonna 2019.

Keski-Pohjanmaalla työllistymiseen vaikuttanee oppilaitosten hyvä yhteistyö yritysten kanssa. Kun koulutuksessa otetaan huomioon yrityselämän tarpeet ja esimerkiksi harjoittelumahdollisuuksia on tarjolla, ovat eväät hyvät.

Keski-Pohjanmaalla työllistymiseen vaikuttanee oppilaitosten hyvä yhteistyö paikallisten yritysten kanssa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »