lauantai 24.7.2021 | 10:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Tilanne on eskaloitunut hyvin nopeasti, lähipäivät ovat kriittisiä" – Soite piti tiedotustilaisuuden koronatilanteesta keskiviikkona: Katso tiedotustilaisuus tästä

Anne Mattila, Vili Ruuska
Ke 12.5.2021 klo 12:48 | päivitetty ke 20:47

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite piti tiedotustilaisuuden alueen koronatilanteesta keskiviikkona 12.5. kello 14.30 tiedotusvälineiden edustajille.

Median kysymyksiin olivat vastaamassa Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen, johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell ja THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg.

Toimitus seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä. Tiedotustilaisuudesta tehtävä uutinen on kaikkien luettavissa maksuttomasti verkosta.

Katso tiedotustilaisuus tästä:

Näin tiedotustilaisuus eteni:

14.33 Rahkonen: Taustalla se, että vielä huhtikuun ajan Keski-Pohjanmaalla oli hyvin rauhallinen koronatilanne. Viime viikon torstain paikkeilla tilanne lähti alueella nopeasti heikkenemään. Tämän syyksi paljastui vapun aikana ja vapun jälkeisellä viikolla tapahtuneet kaksi joukkoaltistustilannetta, joiden seurauksena lähti syntymään jatkotartuntoja. Viime viikon aikana tuli yhteensä 20 tartuntaa muutaman päivän sisällä. Nyt alkuviikon aikana on tullut 21 tartuntaa, joista viimeisen vuorokauden aikana todettu 16. Se on ehdottomasti korkein yksittäinen päiväkohtainen lukema. Ilmaantuvuusluku noussut yli 50 tapaukseen 100 000:ta asukasta kohti.

On siirrytty kiihtymisvaiheeseen, alueellisia suosituksia tiukennettu. Kokoontumisia suositettu rajoitettavan sisällä kymmeneen henkilöön ja ulkona 20 henkilöön.

Lähetetty näytteitä virusvarianttien paikantamiseksi. Yksi näyte saatu valmiiksi. Se osoittautui Intian variantiksi.

14.35 Dabnell: Tilanne eskaloitunut hyvin nopeasti. Infektioyksikkö tehnyt aiemmin hyvää työtä jäljityksessä ja ihmiset noudattaneet ohjeita. Tapahtuma on valitettava mutta oli jotenkin arvattavissa. Kyseessä on variantti, joka näyttää leviävän nopeaa vauhtia, leviää nimenomaan nuorten aikuisten keskuudessa. Huolemme on se, että leviäminen menee riskiryhmiin ja vanhuksiin, jotka ovat hyvin hauraita, kun tämmöinen virus tulee. Kyllä nuoremmissakin on vakavaa tautia nähty. Toivomme, että nuori polvi saisi leviämisen rauhoittumaan. Kiitän edelleen infektiontorjuntayksikköä. Meillä on tehty monialaista, koko sairaanhoitoyhtymää käsittävää infektion torjumisen työtä ja leviämisen estämisen työtä. Tilanne ollaan saamassa hallintaan, mutta lähipäivät ovat kriittisiä.

14.39: Hannila-Handelberg: Intian variantti tai Intian varianttien jatkolinjat, niitä havaittiin jo joulukuussa, sitten vielä helmikuussa. Näissä virusmuunnoksissa todettu useita aminohappomutaatioita. On havaittu, että näitä muunnoksia on useissa Euroopan maissa. Suomessakin sekvenssianalyyseissä on havaittu sitä. Intian variantti tai jatkolinjat WHO on julistanut huolestuttavien virusmuunnosten joukkoon. Näihin liittyy lisääntynyt tartuttavuus. Tämä on havaittu WHO:n mallinnustutkimuksissa ja toisaalta käytännön tilanteissa Intiassa. Meillä on vielä aika vähän koottua tietoa virusmuunnoksesta. Ei voida vielä sanoa, aiheuttaako virus vakavampaa tautia. Toisaalta on vaikutelma, että rokotuksilla tätä pystytään torjumaan. On tärkeää huomata se, että koronavirukset ovat sellaisia, että ne käyvät virusten välistä kilpailua. Vahvimmat muunnokset jatkavat elinkaartaan. Siksi muunnoksia on olemassa. On tärkeää muistaa se, että kun tartuntoja on tullut, on vain ollut otolliset olosuhteet leviämiselle.

Keski-Pohjanmaan ilmaantuvuus on ollut pitkään maan parhaimpia.

Siinä olivat alustukset asiantuntijoilta. Sitten median kysymyksiin.

14.43 Ensimmäinen kysymys: On paljon puhuttu siitä, että on käyttäydytty vastuullisesti. Hannila-Handelberg, mitkä olosuhteet ovat muuttuneet niin paljon, että näin räjähdysmäisesti virus leviää?

Hannila-Handelberg: Sitä on pohdittu. Ei tarvita kuin yksi tartunta ja sopiva tilanne. Ehkä on ollut paljon kontakteja ja tilanteita, joissa on paljon kontakteja. Esimerkiksi ammattilukiossa on paljon ihmisiä. Kun on paljon ihmisiä, viruksella on hyvä tilanne lähteä tartuttamaan. Meillä on ollut suosituksissa nyrkin toimesta esimerkiksi laaja maskisuositus. Koko ajan nämä vanhat tutut käytännön toimet, näitä on korostettu. En tiedä, miten paljon vaikuttaa se, että kun on rauhallinen tilanne ympärillä, että jotenkin väsähdetään.

Rahkonen jatkaa: On sopiva väestökeskittymä, johon sopivasti hyvässä tartuttavuusvaiheessa oleva ihminen tulee paikalle, tartuntoja tulee silloin enemmän. On ollut pitkään nollaa tai yhtä tartuntaa. On voinut olla pieniä oireita useamman päivän, muttei ole käyty testeissä. Viestini on se, että vaikka koko maan tilanne on menossa parempaan suuntaan, tilanteemme osoittaa, kuinka äkkiä tilanne voi repsahtaa huonoksi. Edelleen perusasioista pitää pitää huoli.

Dabnell: Sattumalla on näissä aina osansa. Meillä on ollut hyvää tuuria, ja nyt oli huonoa tuuria. Virus ei valitettavasti tunnista Keski-Pohjanmaan rajoja.

14.45: Toinen kysymys: Onko tavatonta semmoinen, että yhdestä tilaisuudesta tulee kymmenen tartuntaa? Se kuulostaa aika hämmentävän suurelta.

Hannila-Handelberg: Tämä on hämmentävää. Oliko sitten yksi henkilö, joka tartutti muut vai olisiko muitakin taudinkantajia ollut mukana? Kun on sopiva tilanne, että esimerkiksi tiivis sisätila, jossa ihmisiä on paljon eikä ilmanvaihtokaan ole paras mahdollinen. Kuinka paljon tässä on sekin, että ehkä siinä tulee sitä? Turvaetäisyyksiä ei välttämättä pystytä noudattamaan niin hyvin kuin olisi tarkoituksenmukaista.

14.47: Oliko enemmän Intian variantin saaneita osallistujia brunssilla? Oliko brunssi sisällä ja miten lähellä tilanteessa on oltu? Onko siihen liittynyt laulua tai muuta vastaavaa?

Rahkonen: Brunssitilanne on ollut normaalissa ravintolatilassa tai erotetussa osassa, jossa on useita salin osia. Buffet-tyyppinen ruokailu. En usko, että on laulusta tai esityksistä ollut kysymys. Yksi varianttitulos on vasta saatu. Toki tartuntaryppäästä laitettu useita näytteitä analyysiin, mutta niiden tuloksia ei ole vielä saatu. Enemmän variantin saaneiden osallistujien määrää voidaan spekuloida vasta myöhemmin.

Dabnell: Tietojemme mukaan on noudatettu turvallisuusohjeita, tehty ohjeiden mukaan.

14.48: Vinkin mukaan olisi koronatartunnan saanut henkilö, joka on rokotettu jo kaksi kertaa. Pitääkö tämä paikkansa?

Rahkonen: Ei yksilökohtaisia tietoja ole lähdetty tässä tilanteessa vahvistamaan. En itse tiedä sairastuneiden rokotusstatuksesta.

Dabnell: Meillä on hyvin tarkka henkilösuoja, emme lähde spekuloimaan kenenkään henkilön sairastamisella tai sairastamattomuudella.

14.49: Näyttääkö siltä, että lakkiaiset siirtyvät?

Rahkonen: Siihen emme osaa vielä sanoa. Nyt olisi ryhtiliikkeen paikka. Otetaan tosissaan viranomaisryhmän suositukset ja vältetään turhat kokoontumiset, vaikka lämpömittari kipuaakin kahteenkymmeneen ja olisi kivaa kokoontua kaveriporukalla. Nyt ei ole se hetki.

Dabnell: Mitä enemmän on positiivisia, joiden kontakteja pitää selvittää, sitä pidemmäksi venyy väli, että saadaan altistumiset kiinni ja ehtii tauti levitä. Vetoan väestöön, että vähän aikaa vielä jaksettaisiin ennen kesää.

14.51: Mikä on ryhtiliike? Käytämme silmämääräisesti käsidesiä, huolehdimme hygieniasta, käytämme maskeja. Mitä vielä pitää tehdä?

Dabnell: Vetoaisin nimenomaan nuorisoon, joka varmaan kokee, että kyseessä on pieni flunssa tai nuha. Vaikka itse ei sairastuisi pahasti, voi viedä tautia muille ihmisille. Nämä perusohjeet ovat ryhtiliike. Niitä on kyllä noudatettu hyvin.

Tiedotustilaisuus päättyy tähän. Samoin käy seurannalle. Kiitokset seuraajille ja turvallista kevättä!

Loppuun kertaus tämänhetkisestä koronavirustilanteesta Soiten alueella. KeskiviikkonaSoiten alueella todettiin 16 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät samaan laajaan tartuntaketjuun, joka lähti liikkeelle vappubrunssilta. Yksi aikaisemmin tutkittavaksi lähetetyistä tartuntaketjun koronavirusnäytteestä on varmistunut Intian muunnokseksi.

Virus on päässyt leviämään alueella voimakkaasti, koska olosuhteet ovat olleet otolliset johtuen kahdesta altistustilanteesta.

Yhteensä vappubrunssilta liikkeelle lähteneestä tartuntaketjusta on todettu 41 koronavirustartuntaa. Karanteenissa tällä hetkellä on noin 300 henkilöä.

Alueen ilmaantuvuusluku on noussut nopeasti yli 50 tartuntaan 100 000:ta asukasta kohti.

Lue lisää aiheesta:

Soiten alueella 16 uutta koronavirustartuntaa – Yksi aiemmista tartunnoista varmistunut koronaviruksen Intian muunnokseksi

Korona riehuu rajusti Kokkolassa ja infektioylilääkäri Marko Rahkonen epäilee syyksi varianttia – Brunssiketju ulottuu jo Kaustiselle saakka: "Nyt oltava varovainen", Rahkonen neuvoo

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »