keskiviikko 16.6.2021 | 01:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Minna Mustosen kolumni: Puuhataan puutarhassa

Ti 18.5.2021 klo 06:30 | päivitetty ti 21:17

Kiinalainen sananparsi sanoo, että tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeätä. Minäpä en tuon sanonnan alkuperää todeksi tohdi väittää, mutta etenkin näinä aikoina väitän sen sanoman olevan ihan vissisti totta.

Hoitaa sitten isoa pihaansa, pientä puutarhaplänttiä, kunnalta vuokrattua kasvimaata tai parvekkeen kasvitarhaa, se on ihan varmasti tärkeintä elämässä. Ainakin kun itse sen päättää, että näin on.

Etenkin näinä aikoina kun kaikkialla riehuva "The K" meitä hätyyttää ja patistelee käpertymään kotosalle pelkästään omaan hyvään seuraan, voi aina upottaa kätensä multaan. Laittaa multaa ja siemeniä vanhoihin, pestyihin maitopurkkeihin ja kasvatella krassin tai kurpitsan alkuja. Puntaroida tuhannen koulimisten ja kasvivauvojen karaisujen kanssa.

Muistella mummolta perittyä tietoa siitä, että ennen kesäkuun kymmenettä ei ulos istuteta yhtään mitään, paitsi orvokkeja.

Eikä sitä tarvitse murehtia onko olemassa kunnollista pihaa mihin ryytimaata voi perustaa, ihan sisätiloissa voi istuttaa ja kasvatella viherkasveja.

Pystyvimmät pistää pottuja kasvamaan ämpäreihin portinpieliin.

Pitääkö olla hyvä, tarkka ja huolellinen kukkasten tai puutarhanhoidossa?

Varmaan pitäisi, itse olen erittäin huono esimerkki sen kaltaisesta ihmisestä, sillä innostun helposti, unohdan nopeasti ja jo joutuin siirryn muihin puuhiin. Pelkkä ajatus, tuumailu ja hyvä tarkoitus riittää pitkälle.

Kun on puutarhanhoitoon hurahtanut sitä tulee liittyneeksi monenlaisiin somealustojen puutarharyhmiin. Näitä ryhmiä yhdistää yksi asia: Siellä on mukavia ihmisiä.

Joskus alkaa sapettamaan jankutukset muurahaisista, etanoista, kasvimyrkyistä ja iki-ihanien voikukkien hävittämisestä. Mutta pääsääntöisesti puutarhaan hurahtaneet ihmiset ovat tolkun sakkia ja äärimmäisen idearikkaita.

Heitän mukaan vielä yhden sananparren, mitä silloin tällöin ajattelen: Paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt.

/// Korjattu kirjoitusvirhe.

Lukijamme Ulla huomautti ihan oikein, että kirjoittamani virke, muistella mummolta perittyä tietoa siitä, että ennen kesäkuun kymmenettä ei ulos istuteta yhtään mitään, paitsi orvokeita, on väärä taivutusmuoto.

Orvokin partitiivin monikkomuoto on orvokkeja ei orvokeita.

Kiitos huomiosta.

Pelkkä ajatus, tuumailu ja hyvä tarkoitus riittää pitkälle.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »