maanantai 3.10.2022 | 00:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapavesi-lehden päätoimittaja joutui paikallispoliitikon solvaamisen kohteeksi – JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen: "Mikäli kommentoinnissa siirrytään henkilökohtaisuuksiin, kyse ei ole enää kritiikistä"

Haapavesi-lehden päätoimittaja joutui paikallispoliitikon solvaamisen kohteeksi. JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen ottaa kantaa vihapuheeseen.

Laura Läspä
To 17.6.2021 klo 17:51

Tampereen yliopistossa viime syksynä tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin suomalaisten toimittajien kohtaamaa ulkoista vaikuttamista, kuten painostusta, uhkailua ja solvaamista. Tutkimukseen vastanneista toimittajista noin 60 prosenttia kertoi saaneensa vihanilmauksia sisältäviä viestejä, ja noin viidesosaa oli kolmen vuoden aikana uhkailtu väkivallalla.

Tutkimuksen mukaan vaikuttamisyrityksiä kohdistuu eniten päätoimittajiin: päätoimittajista lähes 80 prosenttia oli saanut vihaviestejä ja lähes joka neljäs oli joutunut uhkailun kohteeksi.

Eniten painostusta kohdistui valtakunnallisiin sanomalehtiin ja maakuntalehtiin, eli uutisvälineisiin, joilla on merkittävää alueellista tai valtakunnallista näkyvyyttä.

Toimittajiin kohdistuva vihapuhe ja häirintä vaarantaa demokratian ja ihmisten oikeuden saada tietoa. Ne voivat johtaa toimittajien itsesensuuriin tai ajaa ihmisiä pois alalta.

– Vihapuhe ja häirintä ovat juuri siksi niin vaarallisia, koska niillä voidaan pyrkiä vaimentamaan toimittajia. Ja siinä on myös onnistuttu, Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen sanoo.

Kun puhutaan toimittajiin kohdistuvasta vihapuheesta, on tärkeä erottaa toisistaan kaksi asiaa. Ne ovat kritiikki ja vihapuhe.

– Toimittajan työhön kuuluu kritiikin sietäminen omasta työstään. On tärkeä muistaa, ettei voimakas tai vihainenkaan kritiikki ole vielä vihapuhetta, Hyvönen toteaa.

– Mutta mikäli kommentoinnissa siirrytään henkilökohtaisuuksiin, kyse ei ole enää kritiikistä.

Henkilökohtaisuuksiin menevä solvaus voi täyttää esimerkiksi kunnianloukkauksen tunnusmerkit.

Haapavesi-lehden päätoimittaja Katariina Anttila joutui maanantaina vihapuheen kohteeksihaapavetisen kaupunginvaltuutettu Ilkka Revon (ps.) toimesta. Repo kävi verbaalisesti hänen kimppuunsa yleisessä tilaisuudessa, jossa Anttila oli paikalla toimittajan roolissa.

Yleisössä ollut Repo keskeytti tilaisuuden järjestäjät puheenvuorollaan, jossa hän väitti Haapavesi-lehteä keskustapuolueen äänenkannattajaksi. Hän syytti lehteä myös valheellisesta ja puolueellisesta uutisoinnista.

Anttilaa vastaan Repo hyökkäsi sanoen, että Anttila on ollut hänen kimpussaan kahdeksan vuotta ja vääristellyt hänen sanomisiaan. Paikalla olleiden vajaan parinkymmenen ihmisen kuullen, Repo myös sanoi Katariina Anttilaa ”kieroksi kepulaiseksi”.

– En vastannut tilanteessa hänelle mitään, ja tilaisuus pääsi jatkumaan, Anttila kommentoi tapahtunutta.

– Ensimmäinen reaktioni oli suru tapahtuman järjestäjien puolesta, että tähänkö tämä nyt menee.

Repo on esittänyt asiattomia kommentteja Haapavesi-lehdestä ja Anttilasta aiemmin esimeriksi blogissaan ja facebookissa. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun näin tapahtui kasvokkain.

Kiihtynyt Ilkka Repo suostui kommentoimaan maanantain tapahtumia puhelimitse vain lyhyesti.

– Sehän ei ollut edes mitenkään pahasti sanottu, hän puolustautuu.

Kysyttäessä, oliko julkinen tilaisuus oikea paikka tällaiselle ulostulolle, Repo vastaa seuraavasti:

– Onko Katariina Anttilan minusta kirjoittama pääkirjoitus sitten oikea paikka?

Repo katkaisee puhelun.

Luokanopettajanakin työskennellyt Repo nousi maaliskuussa laajan somekohun keskiöön facebook-päivityksistään ja -kommenteistaan. Hän muun muassa kommentoi ministeri Krista Kiurua koskevaa uutista sanoin: ”Vai on lehmä tehnyt kaikkensa! Saatanan lypsylehmä, jonka utareista ei maito heru. Teuraaksi kuuluisi. Ongelmana vain, että kukaan ei sitä jätettä söisi. Ei minkitkään!”

Perussuomalaisten puoluejohto tuomitsi tuolloin Revon käytöksen. Myöhemmin Repo pahoitteli kohuun liittyviä kirjoituksiaan.

Miten vihapuheeseen tai häirintään sitten voi puuttua?

Eero Hyvösen mukaan nykylainsäädännössä on jo nyt keinoja, joilla vihapuheeseen voitaisiin puuttua, kunhan viranomaiset suhtautuvat asiaan sen vaatimalla vakavuudella. Hyvönen peräänkuuluttaa myös riittävän selkeää ja yhtenäistä ohjeistusta.

– On esimerkkejä, joissa aivan vastaava tapaus on toisella paikkakunnalla johtanut tuomioon, mutta toisella ei edes aloitettu asiasta esitutkintaa, Hyvönen kertoo.

Tärkeää on myös todeta asiaton käytös ääneen, ja suojella vihapuheen tai häirinnän kohdetta aktiivisuudella. Sekä kohteen että vihapuheeseen syyllistyneen kannalta on parempi, että asiaton käytös saadaan katkeamaan.

– Ihmiselämä ei aina mene asiallisten pelisääntöjen mukaan, mutta joskus keskusteluyhteyden syntyminen auttaa, Hyvönen sanoo.

Ja ennen kaikkea, häirinnän kohteeksi joutunutta tulee paitsi puolustaa, myös tukea. Työyhteisön tehtävä on pitää huolta kohteeksi joutuneen työkyvystä ja -hyvinvoinnista.

KPK Yhtiöiden sisältöjohtaja ja Keskipohjanmaan päätoimittaja Tiina Ojutkangas tuomitsee Revon käytöksen. Hänen mukaansa Repo on puheillaan törkeästi kyseenalaistanut päätoimittajan ammattilaisuuden.

– Tuollainen nimittelyksi tarkoitettu kommentti on mielestäni julkinen loukkaus riippumatonta journalistia kohtaan, Ojutkangas sanoo.

– Yhtiön sisältöjohtajana en missään tapauksessa hyväksy tuollaista käytöstä journalistejamme kohtaan.

Ojutkangas huomauttaa, että asia on sama riippumatta siitä, mikä puolue olisi kyseessä.

– Haapavesi-lehti on riippumaton, eikä ole nähtävissä mitään, mikä osoittaisi Katariina Anttilan päätoimittajana olevan mitään muuta kuin sitoutumaton, Ojutkangas sanoo.

Normaalia asiallista palautetta, ja sekä juttuihin että yhtiön toimintaan kohdistuvaa kritiikkiä tulee Ojutkankaan mukaan sietää, mutta tämänkaltaiset ulostulot eivät täytä asiallisuuden vaatimuksia.

– Suomi on sananvapauden mallimaa. Vapauteen kuuluu aina vastuu, ja se vastuu on jokaisella, joka sananvapauttaan käyttää.

#

Kommentoi 21 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »