perjantai 24.9.2021 | 15:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Asia jäi identiteetin jalkoihin, kun Elokapina irtisanoutui yhteiskuvasta Jussi Halla-ahon kanssa – Asiat uhkaavat jäädä epäolennaisuuksien jalkoihin myös Kokkolan etujen ajamisessa

To 15.7.2021 klo 06:30

Kun perussuomalaisten väistyvä puheenjohtaja Jussi Halla-aho poseerasi kesäkuussa peukku pystyssä Elokapina-nuorten kanssa, avasi hän oven monenlaisille tulkinnoille.

Se ilman muuta oli kryptisestä tyylistään tunnetun Halla-ahon tarkoituskin.

Vuonna 1975 presidentti Urho Kekkonen valmisti sekatekniikalla naisfiguurin, jonka nimi oli Niin on, jos siltä näyttää. Myöhemmin sanaleikistä vakiintui politiikan sanonta, jota on käytetty kuvaamaan tekojen ja todellisuuden suhdetta.

Miltä Halla-ahon ja elokapinalaisten yhteiskuva pride-lipun edessä näytti? Laitumelle päästetyn hiehon riemulta pitkän talven jälkeen! Halla-aho vaikutti kuin ahtaista raameista vapautetulta.

Hauskuutta seurasi kesän ehkä latistavin teko, kun Elokapina ilmoitti somessa irtisanoutuvansa yhteiskuvasta: Halla-ahon kanssa poseeraaminen on ongelmallista, oli se tehty vakavissaan tai läpällä.

Ympäristöliikkeen ajama tärkeä asia jäi identiteetin jalkoihin. Tarve alleviivata omaan viiteryhmään kuulumista koettiin tärkeämmäksi kuin ajatusten jakaminen uusiin suuntiin. Maailmanparannusvimma roihusi marginalisoivalla liekillä.

Perussuomalaiset hajoaa. Se oli ensimmäinen ajatus, kun Halla-aho ilmoitti vetäytyvänsä puheenjohtovastuusta.

Toki seuraajaksi povattu Riikka Purra on kulkenut ansiokkaan matkan sen jälkeen, kun somen algoritmit alkoivat innostua hänen takakireistä Youtube-videoistaan. Mutta kuinka pitkään valtiotieteiden maisterin hartiat kestävät kirjavan viidakko-orkesterin johtamista, jatkuvaa sometulipalojen sammuttelua?

Kirjavaa menoa voi todellakin olla luvassa, sillä Kokkolan ainoa kansanedustaja Mauri Peltokangas tavoittelee perussuomalaisten toista varapuheenjohtajuutta. Peltokankaan lempihokema on nyt ollut "käsien laittaminen multaan".

Käsien saaminen multaan olisi paikallaan myös maakuntakeskus Kokkolan etujen ajamiseksi, sillä toistaiseksi Peltokangas vaikuttaa keskittyneen lähinnä someyleisönsä villitsemiseen. Se on harmillista, sillä vihaisuus ei ole visio.

Vihalla ei rakenneta mitään uutta ja mielenkiintoista.

Ainahan voi käydä niinkin, että perussuomalaisten hallituskelpoisehkosta junasta irtoaa vielä vaunu, joka kaartaa entistä arvo-oikeammalle. Hynttyyt voisi lyödä yhteen vaikka Radio Patmos -koulukunnan kristillisdemokraattien kanssa. Peltokankaan lisäksi puolueessa olisi paikka Kokkolan kappalaiskiistassa profiloituneelle Jukka Paanaselle.

Kokkolan kaupunginvaltuuston konservatiivisiiven nousevia tähtiä kumpikin.

Tarve alleviivata omaan viiteryhmään kuulumista koettiin tärkeämmäksi kuin ajatusten jakaminen uusiin suuntiin.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »