tiistai 21.9.2021 | 15:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Pankkikonttorien verkosto on harventunut Keski-Pohjanmaalla, seuraavaksi on pankkiautomaattien vuoro – Lohtajalla haetaan erityisjärjestelyitä, jotta automaatin jatko saataisiin turvattua

Jouni Nikula
La 17.7.2021 klo 20:00

Pieneksi käyneiden pankkikonttorien loppuminen puhuttaa taas Keski-Pohjanmaalla, niin somessa kuin mielipidepalstoilla. Ajoitus on outo, sillä Keski-Pohjanmaan Osuuspankki sulki konttoreitaan jo vuodenvaihteessa.

Kassapalvelut loppuivat Kälviällä, Lohtajalla, Teerijärvellä ja Evijärvellä.

Yksi selitys keskustelun uudelleenkuohahtamiselle voi löytyä kuumimmasta kesälomakaudesta: synnyinseuduilleen hetkeksi palaavat lapset havahtuvat siihen, että iäkkäät vanhemmat joutuvat viimein oikeasti opettelemaan digitaalisten pankkipalveluiden maailmassa pärjäämistä. Digiloikka ei ole mikä tahansa tehtävä, sillä salasanat täytyy muistaa ja sovellukset päivittää.

Siinä voi tarvita diginatiivien eli lasten apua.

Pankkipalveluiden muutos muuttaa juuri iäkkäiden ihmisten arkea. Vaikka entistä isompi joukko yli 65-vuotiaista hoitaa pankkiasiansa digitaalisesti, on moni yhä pankkikonttorien varassa. Asiakasvirroissa määrä on ollut kuitenkin marginaalisen pieni. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan Osuuspankin asiakkaista vain noin prosentti tarvitsee pankkikonttoria päivittäisasioidensa hoitamisessa. Sellainen kuormittaa pankin hartioita. Markkinavastaavuus pitää laittaa kuntoon.

Sitä on tehtykin. Vuonna 2009 suomalaispankkien henkilöasiakaskonttoreita oli 1 552, viime vuonna lukumäärä oli enää 769.

Asioinnin muutokseen on totuteltu pikkuhiljaa. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla pienimmät konttorit olivat viime vuosina auki enää muutamina päivinä viikossa. Sama henkilökunta kiersi konttorista toiseen.

Pikkukonttorien loppuminen ei ollut koronan syytä, mutta korona alleviivasi asioimisen muutosta. Maaseutukonttorissa asiantuntijan voi yhä tavata kasvotusten, mutta se vaatii ajanvarausta. Kunhan käynnin aiheena on lainanhoito tai sijoituspalvelu.

Pankkikonttorien tie voi olla käteisrahan nostoon tarkoitettujen pankkiautomaattien tie. Rahan nostaminen seinästä uhkaa loppua esimerkiksi Lohtajalla ja Teerijärvellä vielä tämän vuoden aikana.

Suomessa pankkiautomaatteja ylläpitää Automatia Pankkiautomaatit Oy. Alkuvuodesta OP Ryhmä, Danske Bank ja Nordea myivät Automatian koko osakekannan käteisen rahan käsittelyyn keskittyneelle Loomis AB:lle.

Sen takia yksittäisen pankkiautomaatin kohtalo ei enää ole pankkien käsissä. Ei kuitenkaan ole mahdottomuus, että Keski-Pohjanmaan Osuuspankki osallistuisi lähitulevaisuudessa esimerkiksi Lohtajan automaatin ylläpitoon. Osuuspankki kartoittaa parhaillaan, löytyykö katoavien pankkiautomaattien kyliltä muita rahallisesta tuesta kiinnostuneita tahoja.

Jos eritysjärjestelyitä ei saada aikaiseksi, pankkiautomaatit katoavat maalaiskylistä. Syynä on käytön väheneminen. Keski-Pohjanmaan Osuuspankin alueella vähäisintä automaatin käyttö on ollut Lohtajalla.

Eivätkä erityisjärjestelytkään välttämättä riitä, kun automaatit tulevat teknisesti tiensä päähän.

Kaiken takana on käteisen käytön väheneminen. Enää noin 5–8 prosenttia asiakkaista käyttää kaupan kassalla pääasiassa käteistä. Yritysten maksuliikenteessä käteisen käyttöä on pyritty hillitsemään lainsäädännölläkin, mikä ehkäisee harmaata taloutta.

Vähittäismaksuissa korttimaksu on yleisin maksutapa, mutta tulevaisuus on mobiililaitteiden. Ketju jatkuu niin, että pankkikonttorien ja pankkiautomaattien katoamisen jälkeen loppuu pankkikorttien käyttö. Alkaa mobiilimaksamisen uusi aika.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus. Periaatelinja on luettavissa lehden B-osan päivyrisivulta ja verkkosivulta.

Jos eritysjärjestelyitä ei saada aikaiseksi, pankkiautomaatit katoavat maalaiskylistä. Syynä on käytön väheneminen. Keski-Pohjanmaan Osuuspankin alueelle vähäisintä automaatin käyttö on ollut Lohtajalla.

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »