maanantai 6.12.2021 | 19:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Suurin ympäristövaikutus syntyy kun ei tehdä lainkaan hävikkiä

Ti 12.10.2021 klo 18:15

Syyskuun puolivälissä vietettiin valtakunnallista Hävikkiviikkoa, joka jälleen kerran muistutti eri tavoista vähentää ruokahävikkiä. Tänä vuonna mediassa annettiin vinkkejä myös esimerkiksi ylijäämäruoan kompostoinnista tai antamisesta lemmikkieläimille. Nekin ovat parempia ideoita, kuin ruoan päätyminen sekajätteeseen.

Kuitenkin suurin ympäristövaikutus olisi sillä, ettei ruokahävikkiä syntyisi lainkaan. Kestävän kehityksen kannalta ruoantuotannolla on merkittävin rooli ruokaketjussa. Suurin osa hiilidioksidipäästöistä syntyy tuotannossa eikä niinkään ruoan pakkaamisessa, kuljetuksessa tai jätteeksi päätyessään.

Maailmanlaajuisen ruokajalanjäljen pienentäminen alkaakin siitä, että yksinkertaisesti lopetamme resurssien tuhlaamisen. Tarve hankkia täysin uusi tuote poistuu, kun ostaa kierrätetyn tai hävikkiin muussa tapauksessa päätyvän tuotteen. Eli kun tuote pelastetaan hävikiltä, sen tilalle ei tarvita korvaavaa uutta tuotetta – ja uuden tuotteen tekemiseen tarvittava energia ja päästöt säästyvät.

Ruotsin ympäristövirasto IVL laski hiljattain, että jopa 90 prosenttia tuotteen hiilipäästöistä pelastuu, kun tuote ei päädy hävikkiin. Loppu 10 prosenttia olisi voitu hyödyntää hävitysprosessissa energian talteenottona.

EU:n kiertotalouspaketissa on linjattu, että jäsenmaiden tulisi puolittaa hävikin määrä vuoteen 2030 mennessä. Ruokahävikin minimointi myös kotona olisikin avainasemassa, jotta voimme saavuttaa kansainväliset ruokahävikin vähennystavoitteet.

Michaela Böckelman,

Suomen-maajohtaja,

Matsmart

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »