torstai 9.12.2021 | 02:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Eduskunta siunasi koronapassin – käyttö voi alkaa jo lauantaina

Hallituspuolueet, kokoomus ja Liike Nyt äänestivät tartuntatautilain muutosten puolesta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastaan

STT\, Tuomas Savonen, Emmi Tilvis, Nina Törnudd
Pe 15.10.2021 klo 19:49

Helsinki

Eduskunta hyväksyi koronapassin käyttöönoton mahdollistavat tartuntatautilain muutokset äänin 105–33. Laki vahvistettiin perjantaina iltapäivällä, ja sen soveltaminen oli alkamassa jo puoliltaöin. Samalla hyväksyttiin myös maahantulosäännösten voimassaolon jatkaminen.

Muutosten puolesta äänestivät kaikkien hallituspuolueiden sekä kokoomuksen ja Liike Nytin kansanedustajat. Vastaan äänestivät perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Valta kuuluu kansalle -ryhmän edustajat lukuun ottamatta kristillisdemokraattien Peter Östmania, joka äänesti tyhjää.

Koronapassin tarkoitus on olla vaihtoehto viranomaisten asettamille koronarajoituksille. Rajoitusten kohteena olevat yritykset ja muut toimijat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassia.

Passia voidaan edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa sekä yleisötilaisuuksissa, sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa, huvipuistoissa, sisäleikkipaikoissa sekä museoissa ja muissa kulttuuritiloissa.

Koronapassina toimii EU:n digitaalinen koronatodistus, jonka saa Omakannasta. Se kertoo saaduista koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista.

Passin lukemiseen tarvittavan sovelluksen voi ladata Applen tai Googlen sovelluskaupasta. Sovellus näyttää koronatodistuksen perusteella joko vihreää tai punaista. Hyväksytyn tuloksen yhteydessä ruudulle tulee näkyviin myös koronapassin käyttäjän nimi.

Perussuomalaiset olisivat hylänneet

Tartuntatautilain muutosten hyväksymisestä äänestettiin sen jälkeen, kun perussuomalaisten Vilhelm Junnila oli ehdottanut lakiehdotuksen hylkäämistä.

Äänestystä lykättiin tunnilla sen jälkeen, kun perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran äänestyskone ei toiminut äänestyksen alkaessa. Laitteet saatiin korjattua, eikä lippuäänestykselle tullut tarvetta. Täysistunnon käsittelyn jälkeen tartuntatautilain muutos kävi vielä valtioneuvoston istunnon ja presidentin esittelyssä.

Eduskunta keskusteli koronapassista ja maahantulorajoituksista tiistaina kello 23:een asti.

Eduskunta hyväksyi tiistaina hallituksen lakiesityksen sisällön niillä muutoksilla, joita sosiaali- ja terveysvaliokunta oli siihen aiemmin samana päivänä mietinnössään esittänyt. Sosiaali- ja terveysvaliokunta oli ehdottanut koronapassin alaikärajan nostamista 16 vuoteen. Hallitus esitti alun perin, että koronapassia voitaisiin edellyttää 12-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »