torstai 2.12.2021 | 02:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Antti Savelan kolumni – kysy ehdokkaaltasi Kalajokilaaksossa, kuinka varmistat lääkärilähetteiden suunnan tarvittaessa Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan

Ti 16.11.2021 klo 06:37

Hyvinvointialueiden vaalit ovat tulossa. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta ensi vuonna. Uudet valtuustot aloittavat maaliskuussa ja piirtävät ensi töinään uusien hyvinvointialueiden palvelut kartalle. Kaikki on uusien valtuutettujen käsissä.

Uusi vaaleilla valittava aluevaltuusto päättää, millaiset sosiaali-ja terveydenhuollon palvelut ovat jatkossa Soiten alueella muun muassa Kannuksessa, Vetelissä ja Kokkolassa. Kalajoen, Kallion ja Selänteen sote-palvelut korvataan puolestaan suurella Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Soten lisäksi hyvinvointialueet hoitavat myös palo- ja pelastustoiminnan palvelut.

Valtuustoon ei kannata valita ketä tahansa. Kannattaa valita sellainen, joka pitää sinusta ja muista alueesi asukkaista huolta. Jos olisin kannuslainen äänestäjä, kysyisin muun muassa Kokkolan ja Kannuksen ehdokkailta, miten he tuottaisivat jatkossa Kannuksen palvelut. Tulisiko esimerkiksi Kannuksen terveysaseman lääkäripalvelut säilyä vai voisiko niitä jollain muotoa vähentää. Lähinnä minua kiinnostaisi esimerkiksi se, miten ehdokas turvaisi Kannuksen päivystävän lääkärin vastaanoton, laboratoriopalvelut, röntgenin ja esimerkiksi terveysaseman vuodeosaston toiminnan.

Nivalan ja Kalajoen ehdokkailta kysyisin lisäksi, kuinka P-P:n hyvinvointialueen valtuutettuna hän suhtautuisi lähimmän päivystävän sairaalan, K-P:n keskussairaalan käyttöön. Lääkäreiden työnantaja ei nimittäin jatkossa ole Kalajoki eikä Kallio vaan iso hyvinvointialue. Kuinka voidaan taata, että lääkärit lähettävät myös jatkossa potilaita Kokkolaan, tällöinhän he voivat toimia ehkä jopa oman työnantajansa tahtotilan vastaisesti. Kalajoen ja Ylivieskan sekä Nivalan valtuutettujen tuleekin huolehtia siitä, että P-P ohjaa Kalajokilaaksosta asiakasvirtoja jatkossakin myös K-P:n keskussairaalaan. Hyväntahtoista höpinää on helppo lätistä sinne tänne, ja siksi pyytäisi ehdokkaaltani täsmällisiä toimia ja lupauksia lähipalveluiden ja rajat ylittävän yhteistyön varmistamiseen.

Hyvässä demokratiassa äänestäjän pitää pitää jatkuvasti yhteyttä ehdokkaisiin ja valtuutettuihin.

Kuinka voidaan taata, että (Kalajokilaakson) lääkärit lähettävät myös jatkossa potilaita Kokkolaan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »