maanantai 29.11.2021 | 19:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kokkolan Kokoomuksen valtuustoryhmä: Missä talouskunnossa uuteen kuntaan? – On otettava käytäntöön malli missä ”käännetään kaikki kivet”

Ti 16.11.2021 klo 17:15 | päivitetty ti 17:45

Otsikko on lainaus Kokkolan kaupungin talousjohtaja Jari Saarisen talouskatsauksesta. Kunnat ovat nyt tosipaikan edessä, kun hyvinvointialueiden toiminta käynnistyy vuoden 2023 alussa. Kokkolan veroäyri tulee Sote järjestelyn aloitettua olemaan alle 9,11 %, kun valtion budjetin kautta Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue vie suurimman osan nykyisin perittävästä 21,50 % verosta.

Lainaus talousjohtaja Jari Saarisen talouskatsauksesta: ”Hyvinvointialueuudistus tuo kuntiin rahoituspaineita. Kuntien nykyisistä tuloista ja menoista häviää yli puolet. Kuntien lainat eivät vähene samassa suhteessa. Kunnat ovat jatkossa paljon velkaantuneempia suhteessa niiden tulonmuodostukseen eli verotuloihin ja valtionosuuksiin. Puolittuneilla tuloilla pitäisi pysytä hoitamaan lähes entisen suuruiset velat”.

On siis erittäin tärkeää, että ennen hyvinvointialueiden alkua kunnan talous ja kaikki toiminta on kestävällä pohjalla.

Kunnan taloudenpitoa on nyt tarkasteltava laajasti ja syvästi. Ei riitä, että yksinomaan hallintokunnat pysyvät budjeteissaan, vaan on tarkasteltava toimintatapoja, käytäntöjä ja ratkaisumalleja, onko jossain parannettavaa, tehostettavaa tai onko jopa henkilöstömäärän vähentämiseen tarvetta siltä osin, kun henkilökunta jää kunnan järjestämien palveluiden piiriin.

On otettava käytäntöön malli missä ”käännetään kaikki kivet”.

Kokoomus tulee olemaan erittäin aktiivinen ja aloitteellinen, jotta tämä ”savotta” saadaan maaliin mahdollisimman pian.

Meidän tulee nyt toimia niin, että kaikki toiminnot, hankkeet ja investoinnit ovat tarkan seurannan alla.

Kokkolan kaupungin toiminnan tulee olla kaikilta osin vuoden 2023 alussa sellaisessa kunnossa, että niin virkailijakunta, kaupungin henkilöstö kuin luottamushenkilöstö voi olla ylpeä kaikesta kaupungin toimista ja toimintatavoista, jotka järjestetään laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

Tässä savotassa vaaditaan kaupungin virkailijoiden ja luottamushenkilöstön välistä avointa, rakentavaa ja yhteiseen hyvään tähtäävää toimintaa. Tässä savotassa edellytetään parlamentaarista yhteistyötä, mihin toivommekin muidenkin puolueiden sitoutumista.

Kokoomuksen käsitys on, että kaikilla puolueilla on tällainen yhteinen tavoite. Nyt pitäisi yhdessä pyrkiä löytämään myös yhteiset keinot tämän tärkeän tavoitteen saavuttamiseksi.

Kokkolan Kokoomuksen

valtuustoryhmä

Kauko Kivilehto

Janne Jukkola

Juha Puurula

Pekka Nurmi

Anna Nurmi-Lehto

Pentti Haimakainen

Tässä savotassa vaaditaan kaupungin virkailijoiden ja luottamushenkilöstön välistä avointa, rakentavaa ja yhteiseen hyvään tähtäävää toimintaa.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »