torstai 11.8.2022 | 08:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lumipyry aiheutti torstaiaamuna hämminkiä liikenteessä pohjalaismaakunnissa: Vuorokauden aikana Toholammilla tuprutti 16 senttimetriä lunta – Viikonlopuksi ennustetaan vähäsateista pakkassäätä: "Selkeää lämpenemistä ei ole ennustettavissa"

Vili Ruuska, Tapio Lehtinen, Minna Mustonen
Ke 24.11.2021 klo 21:02 | päivitetty to 17:24

Maan keskiosien yli pyyhkäissyt matalapaine täytti torstaiaamuna kadut lumella ja teki ajokelistä erittäin huonon Pohjanmaan alueella, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa.

Aamukuuden jälkeen valtatiellä 8 Uudenkaarlepyyn Ala-Jepualla rekka luisui liian lähelle piennarta ja jäi jumiin. Liikenne oli poikki Seinäjoen risteyksen kohdalla muutaman tunnin ajan aamulla.

Pedersöressä tapahtui henkilöauton ulosajo Sundbyntiellä vartin yli seitsemältä. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Päivän aikana on kirjattu muutamia pieniä tieliikenneonnettomuuksia: muun muassa Ylivieskaan, Nivalaan ja Kokkolaan.

Forecan lumensyvyystilaston mukaan Kokkolan Santahaan-mittausasemalla lunta oli torstaina kymmenen senttimetriä, Ylivieskassa tuplaten.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anu Kokko kertoi kello 16 Keskipohjanmaalle edellisten 24 tunnin aikana mittausasemilla havaituista lumisadekertymistä.

– Toholampi johtaa Keski-Pohjanmaalla 24 tunnin kertymissä: 16 senttimetriä. Viereisillä mittausasemilla on mitattu sellaista kymmentä senttimetriä vuorokaudessa. Esimerkiksi Ylivieskan lentokentällä vuorokaudessa kertyi yhdeksän senttimetriä lunta, Kokko luettelee ja jatkaa:

– Tämän päivän sadealue on väistymässä itään. Länsirannikon tuntumassa ja Pohjanmaalla perjantaina on pientä mahdollisuutta lumikuuroille. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan näyttää siltä, että lunta voisi tulla yöllä ja aamulla. Iltapäivällä sitten alkaa pilvipeite repeillä, Kokko povaa.

Viikonloppua kohti korkeapaine vahvistuu, ja kylmää ilmavirtausta saadaan pohjoisesta. Tämä tietää sitä, että pakkasella ollaan koko Suomessa. Kokko ennustaa Keskipohjanmaan levikkialueelle ainakin –10 asteen lukemia. Paikkakuntakohtaisista ennusteista ilmenee, että millimetreiksi muutettuina sadekertymät jäävät vähäisiksi.

Korkeapainevoittoinen sää tietää sitä, että ajokeli kohenee torstaiaamuun verrattuna. Kuiva pakkaslumi toki voi pöllytä, mutta toisaalta tuleva korkeapaine pitää sään vähätuulisena, joten riski on pieni ajokelin kannalta.

Varoituskartta enteilee samaista muutosta. Torstaina alkuillalla Keski-Pohjanmaalle ei ollut annettu varoituksia. Pohjois-Pohjanmaan länsiosiin annettu huonon ajokelin varoitus ulottui iltayhdeksään asti.

Loppuun kuuma (?) kysymys: pysyykö tähän mennessä kertynyt lumi maassa vai sulaako se pois? Eli onko talvi tullut?

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että kylmä ilmavirtaus jatkuu ja pysyy Pohjois-Skandinaviassa sen verran pitkään, että selkeää lämpenemistä ei ole ennustettavissa. Ennustettavuus toki heikkenee, kun katsotaan ensi viikkoa, Kokko sanoo.

///Juttua on päivitetty kello 7.50 Pedesöressä tapahtuneella ulosajolla///

///Juttua on päivittty kello 8.30 Ilmatieteenlaitoksen uudella tiedotteella///

///Juttua on päivitetty kello 8.52 uusilla tiedoilla///

///Juttua on päivitetty kello 9.29 uusilla tiedoilla///

///Juttua on päivitetty kello 11.10, aikamuodot muutettu///

//Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.23.//

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »