maanantai 24.1.2022 | 13:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Päätoimittajan kommentti: Mitä tahansa olisi voinut tapahtua pääministerin juhliessa – Myös omaa koronajärkeä pitää käyttää

Ma 6.12.2021 klo 12:20 | päivitetty ma 12:33

Pääministeri Sanna Marinin toiminta itsenäisyyspäivän viikonloppuna ei vakuuta. Samalla voi ihmetellä valtioneuvoston viestinnän sekavuutta korona-asioissa. Onko tosiaan niin, että valtioneuvoston kanslia voi olla saamatta pääministeriä kiinni? Toisin sanoen mitä tahansa olisi voinut tapahtua ilman että pääministeri Marinilla oli tieto lauantai-iltana ja sunnuntain aamuyönä.

Kun pääministerin työkaveri ulkoministeri Pekka Haavisto sai koronatestissä tiedon tartunnasta, tuskin kenelläkään voi olla paremmat edellytykset saada ohjeita koronakäyttäytymiseen kuin Suomen hallituksella. Tavallinen kansalainenkin voi soittaa Soiteen tai Kallioon ja kysyä.

Ohjeet olivat tarjolla, mutta pääministeriä tieto ei tavoittanut. Valtioneuvoston kanslian virkakunta lähetti lauantai-iltana laajalla jakelulla tekstiviestin, jossa pyydettiin kaikkia, joilla on ollut ulkoministerin kanssa sama ohjelma perjantaina 3. joulukuuta, välttämään kontakteja toistaiseksi.

Kontaktien välttämiseen kehottava tekstiviesti oli lähetetty pääministerin itsensä mukaan puhelimeen, jota hänellä ei ollut mukanaan yökerhossa lauantai-iltana.

Ministeri ei voi kuitenkaan itse päättää, mitä puhelinta kuljettelee mukanaan. Käsikirjan mukaan ”valtioneuvoston toiminta- ja päätöksentekokyvyn varmistamiseksi häiriö-ja poikkeustilanteissa valtioneuvostontilanneyksiköllä on ympärivuorokautinen kyky tavoittaa valtionjohto ja virkamiesjohto”. Virkamatkapuhelin on pidettävä mukana toisin kuin Marinin itsensä mukaan nyt oli tapahtunut.

Ilman puhelinepisodia on syytä kysyä sitäkin, miten pääministeri ei itse tullut ajatelleeksi, että varovaisuus olisi paikallaan. Sinänsä koronapassin ansiosta ravintolassa käyminen on ihan asiallinen tapa, jota en ryhdy moralisoimaan.

Spontaanisti tulee mieleen, että fiksu pääministeri olisi jättänyt ravintolaillan väliin oltuaan kokouksessa koronatartunnan saaneen ulkoministerin kanssa. Esimerkin näyttäminen on kaikkia saarnoja parempi keino.

Tiina Ojutkangas

// Linkki alkuperäiseen uutiseen lisätty 6.12. klo 12.32

#

Kommentoi 8 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »