maanantai 24.1.2022 | 13:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Hallitus esittää "rokotepakkoa" sote-alan työntekijöille – Uusi pykälä eduskunnan käsittelyyn jo torstaina?

STT\, Saara-Miira Kokkonen, Maiju Ylipiessa
Ke 8.12.2021 klo 17:20 | päivitetty ke 19:42

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Helsinki

Hallitus esittää tartuntatautilakiin uutta pykälää, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä voitaisiin vaatia koronavirusrokotteita. Sote-alalla työskentelevällä olisi vastaisuudessa oltava suoja koronaa vastaan rokotusten tai sairastetun taudin kautta.

Tartuntatautilain uuden pykälän mukaan sote-työnantajalla on velvollisuus huolehtia, ettei henkilöstö aiheuta hoidettaville koronavirustartuntavaaraa. Työnantaja voisi vain erityisestä syystä käyttää asiakkaiden ja potilaiden kanssa työskentelyyn henkilöä, jolla ei ole riittävää suojaa koronatautia vastaan.

– Tavoitteena on suojata erityisesti covid-19-taudin vakaville seurauksille alttiiden, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita käyttävien asiakkaiden ja potilaiden henkeä ja terveyttä, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Rokotusta ei tarvitsisi ottaa lääketieteellisestä syystä. Tällöin työntekijä voisi työskennellä aina enintään 72 tuntia aikaisemmin otetun negatiivisen koronatestituloksen kanssa.

Kiurun mukaan uutta pykälää käsitellään eduskunnassa todennäköisesti jo torstaina.

Säännös tulisi voimaan hyväksymisen jälkeen kuukauden siirtymäajalla, jotta sote-työnantajat pystyisivät järjestämään palvelut asianmukaisiksi ja rokottamaton henkilökunta voisi ottaa rokotteet. Säännös olisi voimassa väliaikaisesti ensi vuoden loppuun asti.

Koskee myös muita lähikontakteja, kuten siivoajia

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan esitettävä pykälä ei koske pelkästään sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöstöä.

STM:n lakimies Mirka-Tuulia Kuoksan mukaan velvoite voi koskea myös muita tartuntariskin aiheuttavia lähikontakteja sote-palveluissa, esimerkiksi potilashuoneen siivoojaa sekä kotihoidon työntekijöitä. Velvoite koskisi myös sote-alalla työskenteleviä opiskelijoita.

Kuoksan mukaan on mahdotonta arvioida tarkkaa lukumäärää siitä, kuinka isoa joukkoa säännös koskee. Säännös koskee laaja-alaisesti sote-alalla työskenteleviä ja arviointi liittyy myös siihen, mitkä henkilöt aiheuttavat riskin, Kuoksa lisää.

Henkilöstön tulee esittää todistus koronarokotteista tai sairastetusta koronataudista. Työnantajalla olisi oikeus käsitellä työntekijöiden koronarokotussuojaa tai sairastettua koronatautia koskevia terveystietoja.

Jos työntekijällä ei ole täyttä rokotussarjaa, aiemmin sairastettua koronatautia tai negatiivista koronatestitulosta, olisi työnantajan tarjottava muuta työsopimuksen mukaista tai muuta sopivaa työtä. Jos sopivaa työtä ei ole tarjolla tai työntekijä ei suostu vastaanottamaan sitä, työnantajalla ei olisi palkanmaksuvelvollisuutta työnteon estymisen ajalta, ellei toisin ole sovittu.

//8.12. kello 19.42 Päivitetty juttua kauttaaltaan. Muokattu otsikkoa.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »