Paikallisuutiset

"Ei meillä ole tyypillistä asiakasta", kerrotaan ensi- ja turvakotiyhdistyksestä – Kokkolan ensi- ja turvakodilla autetaan uuteen alkuun, kurkista videolta ihania alpakoita

"Tärkeintä on tietää, että apua löytyy", sanoo Turvakodin vastaava ohjaaja Katja Myllykangas.

Kokkolan ensi- ja turvakoti yhdistyksen eri toimipisteissä valmistaudutaan, ihan niin kuin missä kodissa tahansa, tulevaan suureen juhlaan, jouluun.

– Leivomme pipareita ja torttuja ja tietysti paistamme kinkkua, touhumme ovat sellaista ihan normaalia perhejoulun odotuksen aikaa, kertoo Turvakodin vastaava ohjaajaKatja Myllykangas arjesta.

Joulun ja juhlapyhien ajan tulisi olla yhdessäolon rauhallista ja riemullista aikaa, mutta näin se ei aina valitettavasti ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tärkeintä on tietää, että tarvittaessa apua löytyy. Me olemme täällä ja meihin voi ottaa yhteyttä halutessaan vaikka anonyymisti eli nimettömästi. Meiltä löytyy turvallinen paikka ja avullamme saadaan väkivalta tai sen uhka katkaistua. Vaikka perheessä väkivalta ei suoraan lapseen kohdistuisi, niin lapsi tunnistaa ja hänellä saattaa olla kovakin huoli vanhemmastaan, joka joutuu väkivaltaa tai sen uhkaa kokemaan.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Turvakodit ovat paikkoja, joihin hakeudutaan silloin, kun kotiin jääminen on vaarallista tai jopa mahdotonta. Syynä on useimmiten väkivalta tai sen uhka. Väkivalta voi olla esimerkiksi henkistä, fyysistä, seksuaalista tai taloudellista.

Pääosaa Suomen turvakodeista ylläpitävät Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset. Vuosittain niissä käy yli 3000 ihmistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan ensi- ja turvakoti ry on lastensuojelujärjestö, joka kuuluu jäsenjärjestönä Ensi- ja turvakotien liittoon.

Yhdistys ylläpitää Ensi- ja turvakoti Ainaa, Ensikoti Iidaa, Avopalveluyksikkö Liinaa, kriisi- ja väkivaltatyönyksikkö Väkevää, Vanhemmuuden tuki- yksikkö Helmeä sekä koordinoi Rikosuhripäivystyksen Kokkolan palvelupistettä.

Ensi- ja turvakoti Ainan yksikönjohtajaJessica Sundströmin katsoessa kulunutta vuotta taaksepäin, nousee suurimpana asiana koko yhdistyksen tilojen laajentuminen Tele-talossa.

– Ilman muuta se, että saimme kaikki viisi yksikköämme saman katon alle on ihan huippu juttu kuluneelta vuodelta. Se on hyvä asia meidän toimijoiden puolelta, mutta ennen kaikkea se on meidän asiakkaillemme erittäin hyvä asia. He ovat saaneet lisää tiloja käyttöönsä ja myös jatkopolku eri osa-alueilla on helppo järjestää, kaikki on tuttua ja turvallista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan ensi- ja turvakodilla on käytössä kaikkiaan 5 perhehuonetta.

– Huoneeseen voidaan majoittaa yksi tai useampi henkilö. Keskimäärin asiakkuus kestää turvakodilla parista kolmeen viikkoon ja tietysti se aina riippuu siitä, että miten lähdetään jatkoa rakentamaan, kertoo Sundström.

Turvakodin käyttö on asiakkaalle ilmaista.

– Olemme käyttöasteessamme palanneet ehkä vuoden 2019 tasolle. Tältä vuodelta huomionarvoista on se, että lapsia ei ole asiakkainamme ollut ihan niin paljoa kuin aiemmin, vaikkakaan valitettavasti en usko, että väkivalta tai sen uhka perheissä olisi vähentynyt. Ennemminkin luulen, että nyt ollaan niin paljon yhdessä kotosalla, ettei päästä apua hakemaan tai soittamaan, arvioi alan ammattilainen.

Projektipäällikkö Siru Lahti uskoo, että luonnosta ja eläimistä löytyy apua monenlaiseen ongelmaan.
Projektipäällikkö Siru Lahti uskoo, että luonnosta ja eläimistä löytyy apua monenlaiseen ongelmaan. Kuva: Ulla Nikula

Jos ei tavatonta tunkua ja ruuhkaa ole juuri tällä hetkellä turvakodilla, niin sitä vastoin kriisi- ja väkivaltatyön yksikkö Väkevän puolella painetaan ihan täysillä ja hiukan vielä enemmänkin. Väkevä löytyy saman katon alta kuin ensi- ja turvakotikin. Väkevässä työskennellään perhe- ja lähisuhdeväkivallan kokijoiden, tekijöiden ja altistuneiden kanssa.

Lisäksi tarjolla on tukea erilaisten kriisien keskelle ja apua eroon-työskentelyä.

– Täytyy sanoa, että meillä asiakaskäyrät ovat ihan kohtisuorassa kasvussa. Vuosi sitten arvioimme, että 308 asiakasta on jo ihan maksimimäärä, mitä pystymme vastaanottamaan ja tänä vuonna lukema on 354 asiakasta, kertoo Väkevän vastaava työntekijäSusanna Lindholm.

Avopalveluita tarjoavan kriisi- ja väkivaltatyön yksikön lisääntynyt asiakaskunta kertoo karua sanomaa siitä, että väkivaltaa on perheissä ja parisuhteissa yhä enenemässä määrin, toisaalta lisääntyneet yhteydenotot saattavat olla merkki myös siitä, että kynnys hakea apua on madaltunut.

– Ihan varmasti molemmat syyt ovat oikeita. Apua tosiaan haetaan ihan kaikista sosiaaliluokista ikään katsomatta. Eikä mitenkään voi sanoa, että kuka tai minkälainen on meidän tyypillinen asiakkaamme, ei meillä ole tyypillistä asiakasta.

Lindholmin kanssa tismalleen samaa mieltä ovat Sundström sekä Myllykangas.

– Tänä vuonna meillä on asiakkainamme ollut enemmän miehiä kuin koskaan aiemmin. Myös ikäihmisten määrä on ollut kasvussa. Ikäihmiset ovat saattaneet kokea väkivaltaa omilta lapsiltaan, ei sekään ole tavatonta, että pariskunta tulee yhdessä hakemaan turvaa.

Corleone ja Indy-alpakka tuovat tullessaan hyvän mielen.
Corleone ja Indy-alpakka tuovat tullessaan hyvän mielen. Kuva: Ulla Nikula

Kokkolan ensi- ja turvakotiyhdistyksen turvakoti on myös joulunpyhien aikaan avoinna 24/7.

Fakta

Kokkolan ensi- ja turvakoti ry:n Turvakoti Aina päivystää 24/7 vuoden jokaisena päivänä.

Turvakodista saa apua, kun olet kohdannut perhe- tai lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa.

Turvakotiin voit mennä yksin tai lasten kanssa.

Palvelu on asiakkaille maksuton.

Puhelinnumero: 044 336 0056.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä