perjantai 27.5.2022 | 21:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan kolumni: Sitkeämpinä kohti Pekingin kisoja

Su 2.1.2022 klo 15:37

Vahvasti Queen´s Park Rangersin peliasua muistuttavassa sinivalkoisessa kotiasussa nuoruudessaan palloa potkinut ja samojen värien merkeissä edelleen askaroiva Sauli Niinistö neuvoi kansalaisia olemaan tänä vuonna entistä sitkeämpiä.

Sitkeys on varmasti koetuksella monessa torpassa, kun koronavuodet menevät ja tulevat. Ehkä edessä on valoisampia aikoja, ehkä ei. Mutta kaikesta huolimatta taidetaan talviolympialaiset toteuttaa helmikuussa. Sehän meitä urheilusta kiinnostuneita ainakin jossain määrin piristää ja jopa innostaa.

Itse asiassa kisat ovat jo aivan tuossa nurkan takana. Pekingissä, jota ei nyt ihan talvikisakaupungiksi äkkiseltään miellä, sytytellään tulia jo 4. helmikuuta. Siis vaivaisen kuukauden päästä.

Pekingin kisoja tulee epäilemättä seurattua aika monipuolisesti, mutta tokihan valikoimasta nousee muiden lajien yläpuolelle muutama yksittäinen.

Jääkiekon osalta olympiaturnaus on tällä kertaa kuin mikä tahansa MM-turnaus. NHL päätti lopulta pysyä kisoista poissa, eikä päätöstä voi moittia. Ratkaisu vei isoimman mielenkiinnon kisojen kiekkoilusta. Olisihan tuo ollut hienoa nähdä, miten Aho, Barkov, Rantanen ja kumppanit olisivat pärjänneet muita maailmanluokan tähtiä vastaan.

Mutta näillä mennään, eikä Leijonien mitalisauma ole mitenkään olematon. Enemmän NHL-pelaajien puuttuminen vaikuttaa muutamaan muuhun kuin Suomeen.

Mitalitoivoja löytyy kisajoukkueesta kahden kiekkojoukkueen lisäksi ainakin hiihdosta. Toiveita nostatti erityisesti äskettäinen Tour de Skin hiihtopäivä, kun kaksi kappaletta Niskasia nousi korkeimmalle korokkeelle.

Sisko ja sen veli osaavat perinteisen hiihtotavan ja voivat näemmä kaiken onnistuessa pönkittää perinteisen hiihtomaan mainetta. Iivo Niskanen on tietenkin sisaruksista se, johon odotukset kohdistuvat monin verroin enemmän kuin Kerttu-siskoon tai kehenkään muuhun suomalaishiihtäjään.

Iivo Niskasen päälajina on 15 kilometrin hiihto, jolloin kapulan pitää olla kunnossa kertalaakista. Nyt ei suksia vaihdella, eikä arvuutella onko ykkönen parempi kuin kakkonen. Jos huolto onnistuu ja mies pitää kuntonsa, ei ole perusteita odottaa muuta kuin kultaa.

Naisten hiihtojen osalta ei Tour de Ski anna aivan täyttä tilannekuvaa. Kun mm. eräs Therese Johaug valmistautuu olympialaisiin harjoittelemalla, voi tulosluettelo Tourilla näyttää jonkin verran toiselta kuin kuukauden päästä Pekingissä.

Tokion kesäkisat vedettiin alkusyksystä läpi ilman keskipohjalaisurheilijaa. Näin ei käy Pekingissä, koska ainakin ampumahiihtoässä Tero Seppälä on mukana. Tai niin, mikä nykyään sitten on varmaa?

Olympiastartti on varma vasta, kun ajanottokoneisto viidennen kerran piippaa. Sitä entistä sitkeämpinä odotellessa, kuten Salon Palloilijoiden kasvatti puheessaan neuvoi.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »