perjantai 21.1.2022 | 22:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Matti Mattssonista vuoden urheilija – Porilainen uimari sai palkintonsa, josta hän alkoi unelmoida kahdeksan vuotta sitten

Juha Savela, Petteri Ikonen (STT)
To 13.1.2022 klo 22:18

Uinnin olympiapronssimitalisti Matti Mattsson on vuoden urheilija. Mattsson, 28, saavutti Tokion olympialaisissa heinäkuussa 2021 pronssia 200 metrin rintauinnissa. Pitkän radan EM-kilpailuissa toukokuussa Budapestissa Mattsson oli samalla matkalla neljäs. Hän ui EM-altaassa neljä Suomen ennätystä.

Olympiapronssi oli Mattssonille uran toinen arvokisamitali. Hän oli 200 metrin rintauinnissa pronssilla myös vuoden 2013 MM-kilpailuissa Barcelonassa. Porin Uimaseuraa edustavaa Mattssonia valmentaa Eetu Karvonen.

– Olen kerran ollut vuoden urheilija-äänestyksessä kolmantena ja silloin päätin, että jonain vuonna voitan tuon tittelin. Kahdeksan pitkää vuotta se otti, mutta nyt se on saavutettu, Mattsson totesi Ylen tv-lähetyksessä.

Mattsson kiitti palkinnosta koko taustaryhmäänsä ja läheisiään.

– Uintikaan ei ole yksilölaji. Tämäkin on tiimityötä, Mattsson sanoi.

Urheilutoimittajain Liitto on nimennyt Vuoden urheilijan vuodesta 1947 alkaen, joten Vuoden Urheilija valittiin nyt 75. kerran. Matti Mattsson on kaikkien aikojen kolmas Vuoden urheilijaksi valittu uimari. Aiemmat lajin Vuoden urheilijat ovat Jani Sievinen (1994) ja Hanna-Maria Seppälä (2003).

Palkinto jaettiin Helsingissä järjestetyssä Urheilugaalassa, joka pidettiin toisena vuonna peräkkäin ilman yleisöä.

Vuoden joukkueena palkitusta jääkiekkomaajoukkueesta palkintoa noutivat joukkueenjohtaja Mika Kortelainen (vas.), pelaaja Jere Innala ja päävalmentaja Jukka Jalonen.
Jussi Nukari

Vuoden 2021 joukkueeksi valittiin Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue, joka saavutti hopeaa Riiassa pelatuissa MM-kilpailuissa. Suomi taipui loppuottelun jatkoajalla Kanadalle maalein 2–3.

– Mieletön pelaajaryhmä ja huikea johtoryhmä. Kaikkia tarvitaan. On pärjätty hyvällä sitoutumisella ja yhteistyöllä, hopealeijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli Ylen televisioimassa tilaisuudessa.

Jalonen painotti joukkuehengen ja sitoutumisen tärkeyttä, kun kisoja viedään läpi poikkeusoloissa.

– Kaikki, jotka ovat olleet arvokisoissa parin viime vuoden aikana, niin se ei ole ollut helppo taival. Olimme kuusi viikkoa käytännössä kuplassa. Viikko Vierumäellä, viikko Tshekissä ja neljä viikkoa Riiassa. En muista kuulleeni yhtään poikkipuolista tai negatiivista sanaa joukkueen jäseneltä. Se on yksi syy, miksi meitä arvostetaan ja olemme nyt tässä.

Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä jääkiekkomaajoukkue sai 589 pistettä ja 70 ykkössijaa. EM-kilpailuihin selvinnyt naisten jalkapallomaajoukkue sai 578 pistettä (68 ykkössijaa) ja Oberstdorfin MM-hiihtojen naisten viestijoukkue 551 pistettä (59 ykkössijaa). Suomen pronssikvartetissa hiihtivät Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski.

Muut ehdokkaat olivat joukkuevoimistelun MM-kultaa voittanut Minetit ja keilailun naisten MM-pronssijoukkue.

Vuoden valmentajan tittelin sai Venäjän lentopallomaajoukkueen olympiahopealle valmentanut Tuomas Sammelvuo. Sammelvuolle vuoden valmentaja-titteli oli toinen. Ensimmäinen tuli vuonna 2014.

Urheilutoimittajain liitto nimesi vuoden nuoreksi urheilijaksi seitsenottelija Saga Vannisen. Hän saavutti vuonna 2021 alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden Tallinnassa ja maailmanmestaruuden Nairobissa.

Vanninen paransi alle 20-vuotiaiden Suomen ennätystä 410 pisteellä ja nosti sen lukemiin 6 271. Hän nousi maailman alle 20-vuotiaiden kaikkien aikojen listalla yhdeksänneksi. Maaliskuussa 19 vuotta täyttävä Vanninen voi tavoitella tulevalla kaudella Ruotsin Carolina Klüftin nuorten maailmanennätystä 6 542.

– Tosi iso kunnia saada tällainen tunnustus. Kiitos valitsijoille ja erityisesti meidän kotiin, Vanninen kertoi.

Juoksija Sara Kuivisto vastaanotti Läpimurto-palkinnon.
Jussi Nukari

Keskimatkojen juoksija Sara Kuivisto palkittiin Urheilugaalassa vuoden läpimurrontekijänä. Hän juoksi Tokion olympialaisissa 800 ja 1 500 metrin Suomen ennätykset jokaisessa neljässä kisastartissaan. Ennätykset kirjataan nyt 800 metrillä 1.59,41 ja 1 500 metrillä 4.02,35.

Kahdella ratakierroksella Kuivistosta tuli ensimmäinen suomalaisnainen, joka painoi ajan alle kahden minuutin.

Elämänura-palkinnon sai mm. Olympiakomitean puheenjohtajana toiminut urheiluvaikuttaja Roger Talermo. Esikuvana puolestaan palkittiin uransa tähän kauteen päättänyt Huuhkajien kapteeni Tim Sparv.

Urheilugaalan palkitut:

Vuoden urheilija: Matti Mattsson 2104/139,

muut kymmenen joukossa (äänet/ykkössijat): 2) Mira Potkonen 1157/6, 3) Matilda Castren 1026/26, 4) Emil Soravuo 1004/2, 5) Ilkka Herola 898/7, 6) Lukas Hradecky 834/21, 7) Aleksander Barkov 629/10, 8) Ristomatti Hakola–Joni Mäki 619/3, 9) Toni Piispanen 543/13, 10) Teemu Pukki 477/5.

Vuoden joukkue: Jääkiekon miesten maajoukkue.

Vuoden valmentaja: Tuomas Sammelvuo.

Vuoden nuori urheilija: yleisurheilija Saga Vanninen.

Vuoden urheiluseura: Oulun Voimisteluseura.

Suomen urheilun lähettiläs: Emma Terho.

Läpimurto: yleisurheilija Sara Kuivisto.

Elämänura: Roger Talermo.

Esikuva: jalkapalloilija Tim Sparv.

Urheilukulttuuri: Piukku Kopiloff.

Taustavoima: Tuuli Merikoski.

Urheilun hyväntekijä: Et ole yksin -palvelu.

Suomen liikkuvin kunta: Joroinen.

Suomen aktiivisin työpaikka: Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Valio akatemia -stipendi: Liikunnan Riemu ry – Lasten liikuntakerho.

Suomalaisen urheilun Hall of Fame-valinnat: Mikael Källman, Susanna Rahkamo ja Petri Kokko, Jani Sievinen, Kurt Wires ja Yrjö Hietanen.

Yleisön äänestämä sykähdyttävin urheiluhetki: Huuhkajat järkytyksen jälkeen voittoon.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »