maanantai 3.10.2022 | 01:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tuuli ujeltaa pohjalaismaakunnissa maanantaina – Sähkökatkoja ollut aamupäivän aikana tuhansissa talouksissa, Jokilaaksojen pelastuslaitoksella riittänyt tehtäviä

Vili Ruuska
Ma 17.1.2022 klo 08:04 | päivitetty ma 12:53

Ilmatieteen laitos on antanut tuulivaroituksen Pohjanmaalle, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle. Pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, ja tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa. Kova tuuli voi kaataa puita ja aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja.

Varoituskartta on keltaoranssina varoituksista myös läntisillä merialueilla. Perämeren pohjois- ja eteläosiin on annettu myrskyvaroitus, kun pohjoisen ja luoteen välinen tuuli voi yltyä 21 metriin sekunnissa. Merenkurkun alueella voimassa on kovan tuulen varoitus.

Aamu on ollut Tilannehuoneen hälytyskartan mukaan pienten tieliikenneonnettomuuksien ja vahingontorjuntojen täyteinen.

Keskipohjanmaan levikkialueella Jokilaaksojen pelastuslaitoksella on pitänyt kiirettä. Aluksi työllisti yksi vahingontorjunta vähän ennen aamuseitsemää – se tapahtui Kalajoella. Puu oli kaatunut sähkölinjan päälle.

Puoli yhdeksän aikoihin Nivalassa sattui nokkakolari, joka piti tien 27 poikki lähes kaksi tuntia. Kun liikenne viimein palautui jotakuinkin normaaliksi, ruuhkan purkautuessa tapahtui peräänajo vain noin 300 metrin päässä onnettomuuspaikalta.

Laajamittaisilta sähkökatkoilta on ainakin toistaiseksi vältytty levikkialueella. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan Kalajoella oli aamukahdeksalta 128 sähkötöntä asiakasta ja Pyhäjärvellä 55 sähkötöntä asiakasta. Koko maassa tuohon aikaan oli noin 6 000 taloutta sähköittä. Vartti myöhemmin kartan perusteella Kalajoella ei ollut enää sähköttömiä asiakkaita.

Koko maan sähköttömien asiakkaiden määrä on pysytellyt aamun ja aamupäivän 4 000–5 000 asiakkaassa. Vähän ennen yhtä iltapäivällä vastaava lukema oli enää alle 2 000.

Lisäksi Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla varoitetaan huonosta ajokelistä lumisateen takia. Onnettomuusriski on kohonnut. Pohjanmaalaisia varoitetaan myös liukkaista jalkakäytävistä.

//17.1. kello 8.19 Päivitetty juttua.

//17.1. kello 9.06 Päivitetty juttua.

//17.1. kello 10.51 Päivitetty juttua. Muokattu otsikkoa.

//17.1. kello 11.12 Päivitetty juttua. Muokattu otsikkoa.

//17.1. kello 12.53 Päivitetty juttua.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.

Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »